Little People – Cursa împotriva cancerului
stransa59,114RON
proiect36,250RON
din proiect163.1%
donatii940
Cursa împotriva cancerului: Asociația Little People România
REZUMAT
Peste 200 de copii și adolescenți bolnavi de cancer internați în cadrul secției de oncohematologie din Timișoara vor putea beneficia de un program de suport psihosocial oferit de către specialiștii și voluntarii Asociației Little People. Aceste servicii unice, completează actul medical și vor putea fi disponibile în fiecare zi, direct în spital, copiilor de la momentul diagnosticării (de la Ai cancer!) și până la finalizarea tratamentului și integrarea în comunitatea de supraviețuitori Temerarii(la Ești supraviețuitor!). Acest proiect va da oportunitatea fiecăruia dintre noi de a investi în victoria și viitorul copiilor bolnavi de cancer! Aleargă alături de noi în Cursa împotriva cancerului.
DURATA: Iunie 2018 – Martie 2019
CINE SUNTEM ȘI CE FACEM?
Asociația Little People România derulează proiecte în beneficiul copiilor și adolescenților afectați de cancer, printr-o abordare complexă ce presupune intervenții terapeutice bazate pe 20 de ani de experiență, având cea mai mare rază de acoperire a pacienților în România, oferind programe de suport în 9 centre onco-pediatrice din București, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Tg. Mureș și Craiova. Asociația a dezvoltat un program complex de suport psihosocial, bazat pe diverse forme de terapii: terapie prin artă cu instrumente medicale, terapie prin joacă, terapie prin artă, dramaterapie, etc. oferind suport constant de la prima internare și până la integrarea lor reușită în societate odată cu finalizarea tratamentului. În anul 2006, Asociația Little People a înființat Comunitatea Națională a Tinerilor Români Supraviețuitori de Cancer, care azi numără peste 500 de membri, din dorința de a oferi o voce puternică tinerilor care au terminat tratamentul oncologic.
DE CE ESTE NEVOIE DE ACEST PROIECT?
Încă de la prima internare, copiii bolnavi de cancer se confruntă cu o serie de dificultăți psihosociale, au o multitudine de întrebări și nevoi, se simt coplesiți de temeri, resimt durere și frica față de proceduri medicale invazive, se retrag din interacțiunile sociale pentru a nu fi stigmatizați, își pierd încrederea în sine. Prin acest proiect, atât pacienții cât și aparținătorii cu care sunt internați în cadrul secție de oncohematologie din cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Louis Țurcanu din Timișoara vor beneficia de atenție, de îngrijire specializată, de un suport informațional și de un sprijin psihologic din partea unei echipe dedicate formate din specialiști Little People și voluntari pregătiți în vederea realizării intervențiilor terapeutice. Astăzi copil diagnosticat cu cancer, mâine supraviețuitor. Ne dorim să întregim numărul tinerilor supraviețuitori de cancer și să le oferim sprijin și după finalizarea tratamentului oncologic prin integrarea în Comunitatea Temerarii, dar pentru a ajunge la acel ”mâine”, trebuie să ne asigurăm că ”astăzi” le-am oferit suport psihologic, grijă, atenție, contribuind semnificativ la îmbunătățirea calității vieții acestor copii. Trebuie să ne asigurăm că astăzi suntem alături de ei.
CE VOM FACE PENTRU CA PROIECTUL SĂ FIE UN SUCCES?
Suntem peste măsură de impresionați de felul în care comunitatea s-a implicat an de an. Și în acest al treilea an invităm alături oameni frumoși să continue să schimbe viețile copiilor afectați de cancer. Acest proiect în cadrul programului Timotion este cea mai impresionantă și complexă manieră în care un public din România s-a implicat în cauza susținerii copiilor bolnavi de cancer din Timișoara.
Ne-am înscris în competiția Timotion și în acest an pentru a ne asigura că fiecare copil bolnav de cancer primește îngrijirea psihologică de care are nevoie de la prima internare și după finalizarea tratamentului oncologic, dar și pentru a oferi alergătorilor oportunitatea de a susține un proiect în care să creadă, în care să contribuie cu speranță, în care să simtă că realizează o contribuție semnificativă la o viață trăită frumos și armonios a copilului din spital. Pentru a implementa un program de asistență psiho-socială la strandarde internaționale și pentru a realiza activități terapeutice adaptate la nevoile pacienților, este nevoie de specialiști. Personalul implicat în îngrijirea copiilor şi tinerilor bolnavi de cancer, dar și voluntarii trebuie să beneficieze de traininguri de pregătire. Ne dorim să contribuim activ la formarea Comunității Naționale a Tinerilor Supraviețuitori de Cancer Români prin găsirea unor parteneri strategici care să înțeleagă importanța urmării pe termen lung a foștilor pacienți și necesitatea oferiri unor programe care să răspundă la nevoile lor emoționale după finalizarea tratamentului.
CE REZULTATE PROMITEM?
R1. peste 200 de copii și adolescenți bolnavi de cancer vor participa la programul zilnic de suport psihosocial al pacienților. În ultimii 3 ani, 713 pacienți au beneficiat de efectul terapeutic al activităților implementate.
R2. Un specialist coordonator va implementa zilnic intervenții psihologice individualizate și va fi responsabil de pregătirea, monitorizarea, îndrumarea și supervizarea activităților derulate de echipa de voluntari în camera de joacă, completând cu activități la patul copiilor aflați în tratament. Acesta va fi monitorizat de către managerul operațional. Implementarea activităților zilnice, coordonarea echipei de voluntari, menținerea relației cu cadrele medicale, integrarea foștilor pacienți în comunitatea tinerilor suraviețuitori de cancer nu ar fi posibilă fără existența unor oameni dedicați, specialiști ai asociației care să fie responsabili pentru desfășurarea acestui program complex și acestor bune practici în domeniul oncologiei pediatrice.
R3. Peste 260 de activități terapeutice implementate de luni până sâmbătă în spital împreună cu copiii și adolescenții bolnavi de cancer.
R4. 10 adolescenți supraviețuitori de cancer din zona de vest, foști pacienți care au finalizat tratamentul oncologic în cadrul secției de oncohematologie din Timișoara, cu vârsta între 13 și 17 ani vor participa la Întâlnirea de Vară. La acest eveniment național sunt așteptați peste 100 de adolescenți supraviețuitori ai cancerului.
R5. 15 adolescenți și tineri supraviețuitori de cancer din zona de vest, vor participa la Întâlnirea Națională a Pacienților ce va avea loc în luna decembrie 2018. Întâlnirile marca Temerarii pun la dispoziția foștilor pacienți seminarii, sesiuni de advocacy, dezbateri, modalități de implicare și promovare a mesajului pozitiv al supraviețuirii în comunități locale. Momentul mult așteptat Gala de Crăciun este locul în care sunt modelate prietenii, sunt adresate subiecte greu de discutat, cei dragi sunt amintiți, iar bucuria și celebrarea vieții își face simțită prezența la fiecare pas.
R6. 10 voluntari vor participa la Întâlnirea Națională a Voluntarilor din Domeniul Oncopediatrie. Cu prilejul acestei întâlniri voluntarii din Timișoara vor dobândi noi abilități de lucru cu copiii, îți vor însuși noi tehnici de intervenție, vor învăța din experiența voluntarilor din alte centre de oncopediatrie, vor vorbi despre modalități de acțiune în situațiile dificile, vor gândi campanii pentur comunitate.
CE VA SCHIMBA ACEST PROIECT ÎN COMUNITATEA TA?
”Am făcut de multe ori comparația dintre tratamentul oncologic de lungă durată al copiilor și o cursă de alergare. Le-am povestit copiilor din spital despre efortul depus de alergători în diverse etape ale cursei, despre gândurile de renunțare, despre puterea de a-ți depăși limitele, despre dorința de a ajunge la final învingător. Le-am spus despre cei peste 600 de oameni frumoși din comunitatea din Timișoara care ne-au susținut proiectul din 2017 și care au alergat pentru ei. Și am simțit cum în ei, pacienții aflați în tratament activ, crește speranța, încrederea, gândul că nu sunt singuri.” (Laura Răducan, Psiholog/Manager regional Asociația Little People România).
Ne dorim ca această ”Cursă împotriva cancerului” să devină o tradiție pentru comunitatea din Timișoara, la fel ca și participarea noastră la Timotion. Acest proiect invită comunitatea locală la participare activă, la conțientizarea existenței diagnosticului de cancer și a tuturor problematicilor aferente, la susținerea copiilor bolnavi și a tinerilor supraviețuitori de cancer. Nu toți putem lucra direct cu copiii în spital, dar putem cu toții să contribuim la schimbare. Fiecare kilometru parcurs înseamnă pentru noi încă o oră câștigată în spital alături de copii, însemnă continuarea programului zilnic implementat încă din 2010 în Timișoara.
ALTE ORGANIZAȚII, INSTITUȚII, GRUPURI CARE NE VOR SPRIJINI ÎN PROIECT
Fundația Comunitară Timișoara și Clubul Sportiv Alergotura prin Timotion sunt finanțatori ai întregului program implementat în Timișoara începând cu anul 2018. Prin urmare fiecare alergător va contribui la continuarea programului zilnic de suport psihosocial al pacienților prin contribuția lui.
PARTICIPAREA LA TIMOTION 2018
Componenta referitoare la vizibilitate joacă un rol major în buna desfășurare și atingerea scopului acestui proiect. Diseminarea informației către publicul larg legat de rezultatele obținute în urma implementării proiectului se va realiza urmând un plan media, menit să utilizeze variate canale de comunicare adaptate nevoilor și capacității de înțelegere și activare a beneficiarilor. Promovarea și popularizarea proiectului se va face prin:
– Contactarea celor peste 600 de alergători care au susținut proiectul Little People în cadrul evenimentului Timotion 2017.
– Design cover photo pentru promovarea evenimentului pe facebook.
– Crearea evenimentului pe facebook si realizarea unor postări constante în care vor fi menționate detalii despre proiect (https://www.facebook.com/LittlePeopleRomania/ ).
– Pagina web a asociației (www.thelittlepeople.ro) va conține o secțiune specială dedicată competiției Timotion, cu toate detaliile care sunt discutate în prealabil și pentru care este obținut acordul organizatorilor.
– Găsirea și promovare unor campioni din rândul membrilor comunității care să susțină proiectul nostru și să fie ambasadori ai luptei împotriva cancerului la copil.
– Implicarea în 3 apariții în presa locală în vederea promovării proiectului și a participării la Timotion.
INFORMAREA ȘI IMPLICAREA DONATORILOR ÎN PROIECT
Asociația Little People România acordă o deosebită atenție recunoașterii finanțatorilor și implicării fiecărui donator individual. Postările pe facebook cu referire la proiectul ce va fi implementat cu sprijinul donatorilor din cadrul evenimentului Timotion vor conține mențiuni cu privire la finanțator. De asemenea, elementele de identitate vizuală ale finanțatorului vor fi folosite pe materialele de comunicare ale activităților specifice desfășurate sau concepute în cadrul proiectului precum întâlnirile anuale ale tinerilor supraviețuitori de cancer sau întâlnirea națională a voluntarilor.
OBIECTIVUL DE STRÂNGERE DE FONDURI PRIN TIMOTION – 36250 lei
În baza analizei financiare realizate asupra unor proiecte similare implementate de asociație, putem realiza o previziune bugetară pentru anul 2018. Cheltuilile de finanțat prin participarea la Timotion sunt în valoare de 36250 lei și cuprind următoarele linii bugetare:
- Salariul coordonator al programului zilnic de suport al pacienților oncopediatrici (acoperirea salariului aferent a 2 ore pe zi dedicate implemetării activităților terapeutice din spital pentru 10 luni de proiect, din luna iunie 2018 până în luna martie 2019): 5972,5 lei
- Materiale creative, educaționale și sanitare pentru implementare intervențiilor psihosociale zilnice din spital pentru 10 luni de proiect, din luna iunie 2018 până în luna martie 2019: 6727,5 lei
- Cheltuieli cazare și masă pentru 10 adolescenți supraviețuitori de cancer din zona de vest a țării participanți la Întâlnirea Națională de Vară (10 adolescenți supraviețuitori de cancer x 140lei x 5 nopți): 7000 lei
- Cheltuieli cazare și masă pentru 15 tineri supraviețuitori de cancer din zona de vest a țării participanți la Întâlnirea Anuală a Supraviețuitorilor (15 tineri supraviețuitori de cancer x 160lei x 2 nopți): 4800 lei
- Cheltuieli (cazare si masa) pentru participarea a 10 voluntari din Timișoara la Întâlnirea Naționala a Voluntarilor din Domeniul Oncopediatriei: 4500 lei
- Comision 20% catre organizatorii Timotion: 7250 lei
FONDURI PROPRII SAU ALTE SURSE DE FINANȚARE
Bugetul total al proiectului este de 103907,5 lei. Timotion reprezintă unicul finanțator în vedere implementării programului zilnic de suport al pacienților din Timișoara. Acoperirea diferenței bugetare va fi realizată din fonduri proprii ale asociației. Aceste fonduri vor fi repartizate astfel:
- Resurse umane (acoperirea diferenței salariale a coordonatorului local al programului zilnic de suport + salariul aferent managerului operațional din Timișoara): 59907,5 lei
- Cheltuieli directe (materiale pentru desfășurarea programului zilnic al pacienților, materiale pentru sesiunile de pregătire ale voluntarilor): 1000 lei
- Cheltuieli de transport 10 adolescenți către Întâlnirea Anuală de Vară: 1500 lei
- Cheltuieli de transport a 15 tineri supraviețuitori de cancer la Întâlnirea Anuală a Supraviețuitorilor: 2250 lei
- Cheltuieli de transport a 10 voluntari la Întâlnirea Naționala a Voluntarilor în Domeniul Oncopediatriei: 1500 lei
- Cheltuieli administrative (comunicare, transport local): 1500 lei