United Way: „Invata sa reusesti! (2)”
stransa5,485RON
proiect4,500RON
din proiect121.9%
donatii106
Proiectul „Invata sa reusesti!” este la a doua ediție și propune activități de tip after school în care copiii primesc o masa caldă zilnică și sprijin în pregătirea temelor, activități de suport în vederea explorării intereselor legate de carieră împreună cu voluntari și profesioniști din diferite domenii de activitate, pregătirea cadrelor didactice pentru încurajarea copiilor în a-și proiecta și stabili obiective pe termen lung.
Deoarece copiii din proiectul nostru provin din familii în care părinții nu au locuri de muncă sau muncesc ocazional, sau sunt angajați în munci necalificate, oportunitățile de a interacționa cu diferite tipuri de profesii sunt extrem de limitate, fapt care îngustează orizontul profesional al copiilor în discuție.
Proiectul propus susține astfel o interacțiune profundă și de calitate între copii si membrii comunității care va duce la o cunoaștere reciprocă benefică: copiii vor cunoaște profesioniști, persoane de succes care vor putea deveni modele, vor cunoaște medii profesionale, tipuri de meserii, iar membrii comunității (voluntari) vor avea ocazia să afle în mod direct care sunt aspirațiile copiilor și să le transmită acestora care este valoarea și rolul profesiei lor în comunitate.
Despre United Way România
United Way România este o fundaţie românească, înregistrată în iunie 2004 și condusă de voluntari locali. Misiunea noastră este de a îmbunătăţi calitatea vieţii în comunitate, prin încurajarea donaţiilor individuale, corporatiste şi a voluntariatului. În Timișoara, United Way România își desfășoară activitatea din 2009, timp în care a sprijinit derularea a 29 de proiecte în domeniile educație, sănătate și integrare socială (peste 2300 de beneficiari). Din 2013, UWRo implemetează proiecte care vizează abordarea integrată a familiilor aflate în dificultate prin servicii oferite atât copiilor cât și părinților acestora, cadrelor didactice și comunității. Echipa UWRo din Timișoara este alcătuită din 3 membri, din care 2 voluntari și se bazează pe parteneriate puternice.
De ce e necesar proiectul?
Proiectul Învață să reușești! (2) propune o abordare originală și pro-activă prin care se urmărește creșterea motivației copiilor de a merge la școală și de a-și continua studiile. Astfel, pe lângă abordarea clasică în care copiii primesc sprijin zilnic de tip after school luăm în considerare activități care să le ofere copiilor oportunități de a-și identifica și creiona obiective legate de viitorul profesional, fapt ce se poate constitui într-un factor motivațional intrinsec. De asemenea, abordarea este inovativă și prin faptul că scoatem copiii din școală și din centrele de zi și îi ducem în comunitate cu o frecvență și periodicitate care face posibilă o interacțiune de calitate superioară între copiii din familii defavorizate, de obicei izolați social, și membri comunității, de cele mai multe ori chiar membri marcanți ai comunității, reprezentativi pentru profesia lor.
Cine sunt beneficiarii?
- 48 de copii de la Școala Gimnazială nr.15 din cartierul Fratelia din Timișoara
- 27 de copii de la Centrul de zi Effata al Societății pentru Copii și Părinți
- 200 de copii de la 5 școli din Timișoara
- 15 cadre didactice din județul Timiș
În ce constă proiectul?
Proiectul “Învață să reușești! (2)”are ca scop prevenirea abandonului școlar atât prin servicii de suport de tip after school adresate copiilor din familii defavorizate din cartierul Fratelia și Iosefin din Timișoara, cât și prin creșterea motivației de a merge la școală ca urmare a proiectării unui viitor profesional.
Obiectiv 1: 75 de copii vor frecventa școala pe toată perioada proiectului;
Obiectiv 2: 75 de copii își vor identifica opțiuni de carieră până la sfârșitul proiectului;
Obiectiv 3: Cel puțin 15 cadre didactice vor fi pregătite pentru a facilita activități de interacțiune a copiilor cu mediile profesionale.
Activitatea 1. Program after school: masa caldă zilnică, sprijin specializat (cadre didactice, pedagogi) în realizarea temelor și dezvoltarea abilităților de a învăța independent
Activitatea 2. Monitorizarea participării la cursuri a elevilor. Cadrele didactice de la programul after school vor ține legătura cu cadrele didactice de la clasă pentru a se informa reciproc cu privire la prezența copiilor la școală și motivele absentării.
Activitatea 3. Explorarea profesiilor. Activitate bilunară. Se vor organiza:
(a) vizite la instituții/ companii/ organizații,
(b) Întâlniri cu profesioniști – voluntari,
(c) activități de pregătire creativă a reprezentării meseriei alese,
(d) expoziție cu reprezentările creative ale meseriilor preferate realizate de copii „Viitorul începe azi!”
Activitatea 4. Pregătirea cadrelor didactice pentru activități de explorare a intereselor profesionale. Transmiterea modelului de bune practici către cadre didactice de la alte școli, atât din Timișoara cât și din mediul rural.
Care va fi impactul proiectului?
- 75 de copii vor beneficia de servicii de tip after school
- 75 de copii vor realiza o reprezentare creativă a profesiei pe care și-o aleg (colaje, fimulețe, etc.)
- 1 expoziție organizată cu reprezentările tipurilor de meserii prin ochii copiilor
- 200 de copii de la alte școli participanți la expoziție
- 50 voluntari – profesioniști vor facilita cunoașterea copiilor referitoare la meseriile lor
- 24 vizite la diferite companii/ instituții/ organizații neguvernamentale
- 12 domenii de activitate vor fi explorate
- 15 cadre didactice vor participa la sesiunile de pregătire profesională în vederea schimbului de bune practici în facilitarea interacțiunii copiilor cu mediile profesionale
- 15 școli impactate
Ce nevoi de finanțare sperați sa acoperiți prin participarea la TIMOTION?
Suma strânsă prin intermediul TIMOTION va putea acoperi costuri pentru activitățile de explorare a intereselor profesionale, vizite în medii profesionale diverse, activități de pregătire creativă a reprezentării meseriei alese, expoziție cu reprezentările creative ale meseriilor preferate realizate de copii – „Viitorul începe azi!”.
Obiectivul de strângere de fonduri la TIMOTION: 4.500 RON
Bugetul total al proiectului este de 119.240 RON
O parte din sumele necesare sunt disponibile deja (aprox 75%), iar pentru restul sumei sunt derulate campanii de strângere de fonduri în companiile partenere United Way.