Invățăm cu Pictograme – Școala de Vară pentru copii cu autism
stransa19,860RON
proiect12,000RON
din proiect165.5%
donatii217
Școala de Vară pentru copii cu autism: ASOCIAȚIA ÎNVĂȚĂM CU PICTOGRAME TIMIȘOARA
REZUMAT
Proiectul Școala de Vară pentru copii cu autism are ca obiectiv strângerea de fonduri pentru a oferi activități gratuite timp de patru ore pe zi, copiilor cu autism și familiilor acestora, pe parcursul verii (iulie-august 2018). Beneficiarii direcți vor fi 10 copii cu autism, cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani și familiile acestora. Copiii cu autism sunt în primul rând copii, care au nevoie, la fel ca orice alt copil și de activități recreative în care să fie implicați, pentru a se simți integrați, utili, fericiți. Programul Școala de Vară va cuprinde activități educative şi recreative: joc simbolic, joc de rol; imitație ; pictură : dactilopictură și pictură cu picioarele; stimulare senzorială: grădina și aleea senzorială, masaj de relaxare și reflexoterapie ; jocuri în piscină ; concursuri; psihomotricitate; experimente diverse, serbarea zilelor de naștere ale copiilor. Se vor lucra abilitățile de autonomie personală și vor fi desfăşurate activități menite să crească gradul de independență al beneficiarilor: plantarea unor flori în grădină si udatul acestora zi de zi; pregătirea unei salate de fructe sau a unei prăjituri simple (fără coacere); spălatul vaselor; întinsul rufelor. De asemenea avem prevăzute ieșiri în diverse locații din oraș. Toate aceste aspecte vor pregăti copiii cu autism să devină cât mai independenți cu putință și să fie mai bine acceptați de comunitatea în care trăiesc.
DURATA: 2 luni
CINE SUNTEM ȘI CE FACEM?
Asociația Învățăm cu pictograme Timișoara a fost înființată în ianuarie 2015 la Timișoara în scopul susținerii drepturilor persoanelor diagnosticate cu tulburări din spectrul autist și utilizează suporturile vizuale în cadrul terapiilor desfășurate, pornind de la resursele portalului aragonez de comunicare alternativă și augmentativă Arasaac. Asociația este membru Fedra (Federația pentru Drepturi și Resurse pentru Persoane cu Autism)și furnizor de servicii sociale. Pe parcursul celor trei ani de existență, am derulat programe terapeutice, diverse activități educative și recreative având ca beneficiari peste 50 de copii diagnosticați cu autism sau cu diverse tulburări de dezvoltare. Am avut diverse apariții în presa locală (TVR Timișoara, TeleNova, RadioRomânia Reșița, AltRadio, agenda, tion.ro, știri pentru copii) precum și în cadrul unor conferințe având ca teme de dezbatere autismul și terapiile utilizate pentru copiii diagnosticați cu tulburări din spectrul autist. Amintim, printre altele, participarea doi ani la rând în cadrul Conferinței Diversitatea noastră Creativă:Educație Incluzivă, organizată de CJRAE Timiș sau de CSEI Arad, unde am susținut workshopurile: Optimizarea serviciilor educaționale incluzive și Strategii de învățare pentru copii cu autism. Am organizat diverse evenimente de informare și conștientizare asupra autismului precum și evenimente caritabile în vederea autosusținerii activităților asociației:Mișcare și conștientizare pentru autism (2015), Azi aleg albastru (2016), Albastru pentru Autism (2017), Alături de copiii cu autism (2015, 2016).
Proiecte derulate până în prezent:
Autismul: O Viață în Culori (septembrie 2016-ianuarie 2017)
Ateliere de dezvoltare emoțională pentru copii cu autism (februarie-iunie 2017)
Joacă-te cu mine, fii prietenul meu! (septembrie 2017- prezent)
DE CE ESTE NEVOIE DE ACEST PROIECT?
Programul Școala de vară își propune o serie de activități educative și recreative, care să îi ajute pe copiii cu tulburări din spectrul autist să își îmbunătățească abilitățile sociale, cognitive și de autonomie personală. Deși autismul este o condiție pe viață care până în prezent nu cunoaște nici cauză și nici tratament, totuși, cu sprijin adecvat și multă iubire, copiii cu autism pot să-și atingă potențialul maxim, iar perioada verii este o perioadă în care stimularea trebuie să continue. Perioada vacanțelor școlare este o perioadă extrem de dificilă iar necesitatea unui astfel de program este cu atât mai mare cu cât sarcina îngrijirii copiilor cu autism cade în totalitate pe umerii deja împovărați ai părinților. Cu sprijinul dumneavoastră, prin programul Școala de Vară, vom oferi o serie de activități educative și recreative gratuite, special concepute pentru a acoperi necesitățile copiilor cu autism. Suntem singura asociație din Timișoara care oferă acest program pe tot parcursul verii și l-am susținut cu ajutorul părinților, în ultimii trei ani de la înființare.
Ne propunem ca prin participarea la Timotion 2018 să oferim gratuitate totală copiilor beneficiari ai programului, iar familiilor acestora un binemeritat respiro de 4 ore pe zi, timp de două luni.
CE VOM FACE PENTRU CA PROIECTUL SĂ FIE UN SUCCES?
Programul se va derula pe parcursul verii, zilnic, în intervalul orar 10-14, la sediul asociației noastre din Timișoara dar și în diverse locuri din oraș (supermarket, cofetărie, Zoo). Sediul asociației este amenajat special pentru a acoperi necesitățile copiilor cu autism.
Echipa noastră are angajat personal specializat (psiholog clinician, pedagog de recuperare) dar vom include în echipă încă doi terapeuți și 5 voluntari din cadrul Facultății de Psihologie, pentru a putea oferi sprijin constant copiilor în activitățile ce urmează a fi desfășurate.
Voluntarii vor fi implicați în diverse activități derulate pe parcursul proiectului:
‐amenajarea grădinii și aleii senzoriale;
‐participarea la evenimente caritabile, de informare și conștientizare a comunității locale;
‐participarea în cadrul activităților de grup desfășurate cu copiii cu autism din asociație pe parcursul verii;
-posibilitatea de a forma parte din echipa noastră începând cu luna septembrie.
Activitățile ce vor fi desfășurate zilnic vor fi susținute din fondurile obținute prin participarea la Timotion 2018.
CE REZULTATE PROMITEM?
Din punct de vedere calitativ:
-creșterea gradului de independență al beneficiarilor;
-consolidarea cunoștințelor dobândite de-a lungul anului școlar, în cadrul ședințelor individuale de terapie;
-capacitatea de a face parte dintr-un grup, cu interese asemănătoare;
-inducerea stării de bine și a sentimentului de fericire prin participarea la activitățile de grup.
Din punct de vedere cantitativ:
-10 copii cu autism vor beneficia zilnic de activități recreative și educative, timp de 4 ore pe zi, pe parcursul a două luni;
-10 familii de copii cu autism vor beneficia de respiro de 4 ore pe zi, de luni pana vineri, timp de 2 luni;
-5 terapeuți vor oferi sprijin constant copiilor în activități;
-5 voluntari vor fi instruiți să lucreze cu copiii cu autism și vor avea șansa de a forma parte din echipa noastră începând cu luna septembrie;
-în total vor fi peste 160 de ore de activități educative și recreative precum: ateliere de creație, jocuri de rol, în echipă, trasee de psihomotricitate, activități menite să crească gradul de independență al beneficiarilor (plantarea și îngrijirea unei plante, gătirea unei prăjituri simple, fără coacere sau prepararea unui suc), diverse ieșiri în oraș (pizza, cofetărie, supermarket)
CE VA SCHIMBA ACEST PROIECT ÎN COMUNITATEA TA?
Prin acest program, derulat pentru al patrulea an consecutiv, dorim să implicăm și copii tipici, alături de copiii cu autism, în acțiunile noastre. Considerăm că acest lucru aduce un plus comunității locale, deoarece vor fi obișnuiți de mici cu o mentalitate sănătoasă, vor înțelege faptul că a fi diferit de restul nu înseamnă a fi mai prejos decât ceilalți, că toți avem aceleași drepturi și merităm respect, toleranță și acceptare din partea celor din jur.
Imagini din activitățile derulate în programele anterioare:
Școala de Vară 2015: https://www.facebook.com/pg/InvatamCuPictograme/photos/?tab=album&album_id=811946795646028
Școala de Vară 2016: https://www.facebook.com/pg/InvatamCuPictograme/photos/?tab=album&album_id=811950728978968
Școala de Vară 2017: https://www.facebook.com/pg/InvatamCuPictograme/photos/?tab=album&album_id=873695012804539
ALTE ORGANIZAȚII, INSTITUȚII, GRUPURI CARE NE VOR SPRIJINI ÎN PROIECT
Ne propunem să avem sprijinul instituțiilor locale în organizarea de drumeții și excursii cu beneficiarii proiectului . Avem în vedere ieșiri la Grădina Zoologică, supermarket, cofetărie, ștrand, parcuri, locuri de joacă.
PARTICIPAREA LA TIMOTION 2018
Vom demara o campanie în care vom implica părinții copiilor beneficiari, dar și terapeuți și voluntari care, la rândul lor, vor face cunoscută participarea noastră la Timotion, pentru al treilea an consecutiv.
Asociația va face cunoscut publicului larg participarea la Timotion IV :
-prin intermediul paginii asociației: www.invatamcupictograme.ro
-a paginii noastre de facebook : https://www.facebook.com/InvatamCuPictograme/
-a articolelor în presa locală.
INFORMAREA ȘI IMPLICAREA DONATORILOR ÎN PROIECT
Donatorii vor fi informați în permanență de modul cum vor fi utilizate fondurile obținute prin participarea la Timotion 2018 atât prin intermediul paginii asociației cât și prin rețeaua de socializare Facebook, unde vom publica în mod constant fotografii din cadrul programului sau prin vizite la sediul asociației:
www.invatamcupictograme.ro
https://www.facebook.com/InvatamCuPictograme/
OBIECTIVUL DE STRÂNGERE DE FONDURI PRIN TIMOTION
În cadrul asociației există personal specializat angajat (psiholog clinician, pedagog de recuperare) dar ne propunem să ne mărim echipa cu cel putin doi terapeuți pentru a putea oferi sprijinul de care au nevoie copiii în activitățile pe care le vor desfășura.
Categorii cheltuieli:
1. Resurse umane
-salarii+taxe la stat: 6×1200: 7200 lei
2. Chiria spațiului: 2×2700: 5400 lei
3. Cheltuieli materiale pentru activități: 1400 lei
4. Cheltuieli de transport: 600
Prin participarea la Timotion 2018 ne propunem strângerea a minim 12.000 lei.
FONDURI PROPRII SAU ALTE SURSE DE FINANȚARE
Contribuția din fondurile proprii va fi de 4.600 de lei dintr-un buget total de 16.600 lei și vom acoperi:
-o lună de chirie: 2700 lei
-o parte din salariul și taxele la stat ale unui psiholog : 1300 lei
-cheltuieli legate de transport: 600 lei