Fundatia Profilaxis: “Vreau să cresc sănătos!”
stransa3,360RON
proiect10,800RON
din proiect31.1%
donatii70
Proiectul se adreseaza unui numar de 15 de copii supraponderali si familiilor acestora, propunindu-le incadrarea copilului intr-un program personalizat de scadere a greutatii, realizat de o echipa multidisciplinara: medic pediatru, endocrinolog, nutritionist, psiholog, kinetoterapeut.
Cei 15 de copii beneficiari ai proiectului sunt copii scolari, cu varsta intre 6-10 ani, si vor putea beneficia GRATUIT de serviciile acestui proiect pentru maxim 6 luni, timp in care vor avea doua intrevederi cu fiecare specialist, una la inceputul programului, in urma caruia echipa multidisciplinara va stabili programul personalizat de lucru pentru fiecare copil, si una la final, de evaluare. Copilul va avea doua intilniri si cu psihologul din echipa, una individuala, si una impreuna cu familia. Pentru partea de kinetoterapie, copiii vor participa la doua sedinte saptaminale de gimnastica de grup.
La sfirsitul celor 6 luni de proiect, ne dorim ca cei 15 de copii beneficiari directi sa inregistreze o scadere semnificativa in greutate, dar mai ales ca impreuna cu familia sa adopte un stil de viata sanatos, care sa asigure mentinerea rezultatelor obtinute si continuarea procesului de scadere in greutate, pina la greutatea optima.
Despre Fundatia de Ajutor Medical Profilaxis
Fundaţia de Ajutor Medical Profilaxis este o organizaţie neguvernamentală înfiinţată în Timişoara în anul 1997. Creşterea calităţii vieţii copiilor, adulţilor şi vârstnicilor prin dezvoltarea unor servicii medicale, sociale şi educative. Echipa permanenta a Fundatiei este alcatuita din coordonator proiecte, psiholog, contabil, voluntari, si alti specialisti angajati in functie de proiectele derulate.
Printre proiectele derulate in prezent: curs de pregatire pentru nastere, seminarii “ingrijirea nou nascutului in prima luna de viata”.
Proiecte recente
- “Sanatate pentru toti”-fizioterapie si gimnastica medicala pentru virstnici;
- Screening neonatal pentru boli metabolice _1100 de nou nascuti din judetul Timis testati gratuit pentru 55 de boli metabolice
- Saptamina internationala a prematuritatii- tiparirea in 300 exemplare a cartii-“Nascut prematur-o sansa sau o provocare”
Facebook page: https://www.facebook.com/fundatiaprofilaxis
De ce e necesar proiectul?
Cu patru milioane de adulţi obezi şi 50% din populaţie peste greutatea normală, România a urcat pe locul trei al supraponderalilor din Europa. Acelaşi studiu arată că 30% din românce sunt supraponderale, iar la capitolul obezitate infantilă cifrele sunt îngrijorătoare: 40% din copii sunt obezi.
Un copil din doi are probleme cu greutatea corporală. În trei din patru boli, obezitatea a devenit un factor de risc! Sunt statistici alarmante care totuşi nu par să sperie pe nimeni. În farfuriile copiilor găsim numai alimente interzise: multă ciocolată, prăjituri cât cuprinde şi fast-food-ul de toate zilele. Nu doar alimentele au făcut ca problema obezităţii să explodeze. Sedentarismul are şi el un rol deloc de neglijat. Iar obiceiurile alimentare şi cele de mişcare se învaţă în primii ani de viaţă.
O alta problema este faptul ca in foarte multe cazuri, parintii prefera sa nege situatia, sau sa “presupuna” ca atunci cind va dori copilul, acesta va slabi….fara a-si asuma partea de responsabilitate in indreptarea situatiei.
Prin acest proiect ne dorim sa tragem un semnal de alarma asupra riscurilor ce insotesc o crestere in greutate peste medie, inca de la virste fragede, iar pe de alta parte, sa incurajam familiile cu astfel de copiii, sa reactioneze cit mai timpuriu fata de aceasta situatie, si sa faca schimbarile necesare in stitul de viata al familiei, pentru a-i asigura copilului un viitor cit mai sanatos cu putinta!
Cine sunt beneficiarii?
Beneficiari directi
– 15 de copii supraponderali, cu virsta intre 6-10 ani, din Timisoara.
Beneficiari indirecti
– familiile celor 15 de copii supraponderali, beneficiari directi ai proiectului,
– cei peste 70 de parinti participant la seminar
– comunitatea din Timisoara, prin intermediul aparitiilor in mass media locala a articolelor si emisiunilor pe tema copiilor supraponderali si stil de viata sanatos.
In ce consta proiectul?
A1. Alegerea echipei de proiect, a medicilor specialist si a kinetoterapeutului, realizarea formelor legale de colaborare (luna 1)
A2. Incheierea contractelor de parteneriat-cu Policlinca Profilaxis, si cu Inspectoratul Scolar Timisoara (luna 1)
A3. Realizarea formularului de inscriere in proiect, diseminarea lui prin intermediul Inspectoratului Scolar Timisoara (luna 1-2). Acest formular va trebui completat de catre parinti si returnat Fundatiei de Ajutor Medical Profilaxis.
A4. Selectarea celor 25 de copii care vor beneficia gratuit de serviciile acestui proiect (luna 2)
A5. Organizarea unei prime intilniri cu copii si familiile acestora, in care li se va prezenta proiectul, serviciile oferite, echipa de proiect, si se vor semna contractile de beneficiar.( Luna 2)
A6. Realizarea primelor consultutatii din partea medicilor specialisti si realizarea planului individualizat de lucru/tratament (luna 2-3)
A7. Demararea activitatilor de kinetoterapie /gimnastica ( de doua ori pe saptamina, incepind cu luna 3, pina la incheierea proiectului)
A8. Evaluarea finala a beneficiarilor (luna 6)
A9. Realizarea seminarului adresat parintilor (luna 5). Pentru realizarea acestui eveniment, cu o participare de minim 70 de parinti, vom colabora cu Inspectoratul Scolar Timis si cu Policlinica Profilaxis
A10. Aparitii in mass media locala ale specialistilor din proiect, care vor oferi informatii pe tema “reducerea greutatii la copii scolari supraponderali, si stil de viata sanatos “. (luna 1-6)
A11. Intilniri lunare intre coordonatorul de proiect si copilul beneficiar impreuna cu familia (luna 3,4,5,6)
Care va fi impactul proiectului?
- Realizarea si parcurgerea unui program personalizat de reducere a greutatii pentru 15 de copii cu virsta intre 6-10 ani, pe o perioada de 6 luni, sub coordonarea unei echipe multidisciplinare.
- Realizarea unui seminar informativ pentru parintii copiilor scolari, despre riscurile unei diete nesanatoase si a unui stil de viata sedentar pentru copiii scolari, cu participarea a minim 70 de parinti
- Realizarea a 3 articole in presa scrisa locala despre obezitatea la copii, a unei emisiuni radio/tv pe posturile radio/tv locale pe aceasta tema
Ce nevoi de finantare sperati sa acoperiti prin participarea la TIMOTION?
Obiectiv de strangere de fonduri prin participarea la TIMOTION: 10800 Ron
- Medic pediatru- 30consultatii (50lei consultatia) – 1500 Ron
- Medic endocrinolog- 30 consultatii (50 lei consultatia) – 1500 Ron
- Medic nutritionist -30 consultatii (50 lei consultatia) – 1500 Ron
- Psiholog -30 consultatii (50 lei consultatia) – 1500 Ron
- Kinetoterapeut- 4 luniX 600lei/luna – 2400 Ron
- Coordonator proiect- 6 luni x 400lei/luna – 2400 Ron
Bugetul total al proiectului: 18100 Ron
Alte cheltuieli:
- Costuri spatii de lucru (birou, cabinet consultatii, sala kinetoterapie) 800 lei/luna x 6 luni (contributie Policlinca Profilaxis) – 4800 Ron
- Cost organizare seminar informativ pentru parinti (contributie Fundatie+Policlinica) – 1000 Ron
- Onorariu contabil (contributie Fundatie) – 1000 Ron
- Consumabile birou (contributie Fundatie) – 500 Ron
In caz ca sumele stranse in cadrul evenimentului depasesc obiectivul propus, programul va fi extins marind numarul de beneficiari (copii si familiile lor).
Nota: Suma stransa reprezinta totalul taxelor de participare si al donatiilor achitate. Înscrierile neconfirmate și donațille pentru care încă nu s-a inregistrat plata nu sunt incluse.