VivArt: „Pot si eu!” in casa noua
stransa8,176RON
proiect7,200RON
din proiect113.6%
donatii98
Tinerii cu dizabilități au abilități. Este nevoie ca aceste abilități să fie descoperite, dezvoltate și valorificate. De ce? Pentru că și acești tineri să fie activi în societatea noastră, o societate a diversității și incluziunii.Timotion 2015 a fost startul acestui proiect. 8 tineri cu retard în dezvoltare participă săptamanal la un program art-terapeutic destinat dezvoltarii socio-emoționale. Lipsa deprinderilor de autonomie personală și socială este o reală dificultate care împiedică integrarea acestor tineri. Un program de ergoterapie axat pe formarea deprinderilor de viață independentă (invață să se îmbrace, să se spele, să facă curățenie sau să gătească, să circule, să facă cumpărături) conduce la creșterea potențialului de integrare socială/ angajare în câmpul muncii. Serviciile de ergoterapie vor fi oferite gratuit minim 4 luni.
Despre Asociația VivArt Centrul de Artterapie si Psihologie
VivArt este o asociație non-profit care oferă servicii de art-terapie și psihologie, activități educativ-creative și activități de formare profesională destinate dezvoltării bio-psiho-sociale a beneficiarilor. Echipa este formată din 2 art-terapeuți, 1 psiholog și 1 psihoterapeut cu peste zece ani de experiență în domeniul art-terapiei și psihoterapiei, care au beneficiat de formare de la specialiști ai unor organizații din Marea Britanie, au oferit training-uri in domeniile art-terapie si psihomotricitate în cadrul unor conferințe organizate la nivel național. Beneficiarii serviciilor oferite în cadrul centrului sunt:
- copii, adolescenți, adulți și vârstnici aflați în dificultate și persoane cu cerințe educaționale speciale
- copii, adolescenți și adulți care doresc să-și îmbunătățească abilitățile
- specialiști în domeniul social și educațional
- organizații non-guvernamentale si structuri guvernamentale.
De ce e necesar proiectul?
Prin participarea la Timoton 2015 am reusit sa implementam o parte din proiect: amenajarea spatiului de desfasurare a activitatilor si participarea saptamanala la sedintele de art-terapie. Acum, ne dorim sa oferim acestor tineri si serviciile de ergoterapie, prin care invata sa se descurce in viata de zi cu zi cu cat mai putin ajutor posibil, sa nu fie o povara pentru familiile lor. Chiar daca au un deficit, invata cum pot sa il compenseze si sa-l tranforme in abilitate.Fiecare fiinta are nevoie de un sens al vietii!
Cine sunt beneficiarii?
Beneficiarii proiectului vor fi maxim 10 tineri (minim 8) cu dizabilitati medii /usoare si familiile acestora. Beneficiarii indirecți vor fi VivArt, comunitatea, respectiv societatea in care trăim cu toții.
În ce constă proiectul?
Scopul proiectului nostru este cresterea calitatii vietii si integrarea sociala a tinerilor cu dizabilitati usoare si medii. Obiectivul specific este dezvoltarea autonomiei personale si sociale pentru un număr de 8 până la 10 tineri cu dizabilitati usoare si medii din Timișoara prin participarea zilnică la un program de ergoterapie pentru a deprinde autoîngrijirea şi simţul responsabilităţii personale devenind astfel încrezători în forţele proprii, mai independenţi si cu sanse reale de integrare sociala/piata muncii.
Programul de activități va fi adaptat nevoilor specifice și ritmului în care progresează beneficiarii, incluzând următoarele:
- Activități de învățare practică pentru dezvoltarea deprinderilor de igienă alimentară, personală, vestimentară si de curățenie în spațiul de locuit sau de lucru
- Exerciții de recunoaștere a cartierului, a zonelor învecinate, deplasare pietonala și cu mijloace de transport, jocuri de rol, vizite în instituții publice, vizionări de spectacole, audiții concerte pentru formarea și dezvoltarea deprinderilor de orientare, deplasare și relaționare in mediul social
- Activități practice, vizionare de filme educative în scopul desfășurării unei existențe active în mediul familial
- Consiliere psihologică pentru părinții tinerilor, sa-i ajute să le conștientizeze calitățile și potențialul care trebuie valorificat.
- Vizite in cadrul unor instituții in care funcționează ateliere protejate, pentru a sprijini demersul de angajare a tinerilor in astfel de instituții.
Proiectul va fi deschis voluntarilor care doresc să se implice efectiv luând parte atât în activitatea tinerilor care se desfășoară la centrul VivArt, cât și în activitățile externe (vizite, cumpărături, spectacole, audiții, etc).
Care va fi impactul proiectului?
Prin participarea zilnica la programul de ergoterapie ne asteptam ca tinerii sa-si formeze si dezvolte deprinderi/abilitati de igiena personala, igiena vestimentara, intretinere si igienizare a spatiului de locuit/munca, igiena alimentara, existenta activa in mediul familial, orientare, deplasare si relationare in mediul social, comunicare si relationare interpersonala. Insusirea acestor deprinderi confera o claritate/constientizare a resurselor personale si poate facilita incadrarea intr-o profesie specifica abilitatilor proprii.
Dezvoltarea deprinderilor de viata independenta creste calitatea vietii tinerilor cu dizabilitati. De asemenea, conduce la cresterea potentialului de angajare in campul muncii, numarul persoanelor asistate scade, comunitatea devine mai sanatoasa.
Ce nevoi de finanțare sperați sa acoperiți prin participarea la TIMOTION?
Nevoia fundamentala pentru demararea proiectului ”Pot si eu” in casa noua! este asigurarea retributiei psihopedagogului (minim 4 luni) care va sustine zilnic activitatile de ergoterapie. Pentru a acoperi aceasta nevoie, ne propunem sa strangem minim 7.200 lei in cadrul Timotion. Depășirea acestui obiectiv minim va permite derularea pentru o perioadă mai lungă a activităților.
Bugetul total al proiectului este de 16.200 lei și include retributie specialisti, materiale activitate ergoterapie (hartie, carton, vase, unelte, etc), cheltuieli de intretinere, cheltuieli consumabile (alimente pentru mic-dejun, detergenti etc), cheltuieli vizite, spectacole, teatru, concerte.