|   Inscriere 

CitiZenit – Şcoala de Film

Suma
stransa
3,120RON
Target
proiect
24,000RON
Procentaj
din proiect
13.0%
Numar
donatii
64

Şcoala de Film: Asociaţia CitiZenit

REZUMAT

În contextul în care educaţia non-formală dobândeşte o pondere din ce în ce mai importantă şi în spaţiul românesc, educaţia vizuală rămâne în continuare un teritoriu extrem de slab reprezentat, chiar şi în rândul platformelor de educaţie alternativă. În plus, „Ştiința” privirii filmelor, înțelegerea mijloacelor de expresie specifice cinematografiei lipsesc cu desăvârșire din procesul obișnuit de educație. Prin „Şcoala de Film” ne dorim să suplinim această lipsă, printr-o serie de activităţi care să conducă participanţii spre o mai bună înţelegere şi practică a cinematografiei ca artă şi industrie.

Proiectul „Şcoala de Film” este conceput ca un program cu două module specifice:

1. Lecţia de Cinema – o serie de 13 cursuri săptămânale dedicate publicului larg care să dezvolte în rândul participanților aptitudinile de analiză şi înţelegere a filmelor. Acest modul va avea loc la Cinema Arta din Arad, iar fiecare curs va cuprinde o parte teoretică (prezentare) şi o parte practică (proiecție de film şi discuţii).

2. Atelier de Film, ediţia a III-a – un workshop extensiv dedicat tinerilor, în care participanţii vor experimenta toate etapele de realizare a unui film de scurtmetraj: pre-producție, producție, post-producție. Workshopul se va derula pe parcursul a 5 luni în judeţul Arad şi va presupune formarea a două echipe alături de care vom realiza două filme de scurtmetraj ficțiune cu durata între 15-30 minute.

Prin proiectul „Şcoala de film” ne propunem să consolidăm inițiativa noastră de creare a unei platforme independente de educaţie cinematografică şi producţie de film, dedicată tinerilor cineaşti şi cinefili din regiune. Prin acest proiect ne dorim să valorificăm patrimoniul cultural local şi potenţialul tinerilor arădeni pasionaţi de film, dar şi a publicului larg consumator de film, iar pe termen lung să contribuim activ la înființarea unui centru dedicat filmului şi artelor vizuale în Arad.

 

DURATA: mai-octombrie 2018

 

     

 

 

 

 

 

CINE SUNTEM ȘI CE FACEM?

CitiZenit este o platformă culturală multidisciplinară, care activează în Arad și urmărește promovarea artelor contemporane, a educației non-formale și mobilizarea comunității locale, prin proiecte de regenerare urbană. Activitatea CitiZenit e orientată către activarea unor spații neutilizate sau nevalorificate, iar cinematografia, arta contemporană, designul urban și artele performative reprezintă cele mai importante domenii de activitate.

Pe parcursul celor aproape 200 de evenimente pe care le-am organizat începând cu primăvara anului 2015 în Arad am reușit să coagulăm o comunitate. După doar câteva luni de activitate am reușit să reintroducem un spațiu nefolosit în circuitul urban – halele fostei fabrici de textile Teba – un spațiu care nu doar a răspuns unei nevoi acute a comunității locale, ci a atras totodată şi alți antreprenori acolo. De atunci, ne continuăm activitatea pe trei paliere principale:

– Film – prin realizarea de producţii cinematografice, prin promovarea şi facilitarea distribuţiei de film;

– Intervenţii urbane – prin realizarea de dialoguri şi ateliere pe teme de arhitectură şi design, precum şi prin intervenţii în spaţiul public prin artă urbană;

– Evenimente – prin organizarea de evenimente culturale (de la ateliere, expoziţii, conferinţe la spectacole de teatru, proiecţii de film, concerte şi festivaluri) şi prin sprijinirea producţiilor artistice locale.

Printre cele mai importante proiecte pe care le-am derulat în domeniul cinematografiei, relevante pentru „Şcoala de Film”, menţionăm:

–  Atelier de Film, ediţia I (iulie-noiembrie 2015) şi ediţia a II-a (octombrie-decembrie 2016) – platformă de producţie de film şi educaţie cinematografică dedicată cineaştilor profesionişti şi experimentalişti din regiune, prin intermediul căreia am produs până în prezent 7 scurtmetraje;

– Atelier de scenarii coordonat de Oana Răsuceanu – atelier intensiv de script-doctoring/dezvoltare de scenarii pe care l-am organizat în august 2017;

– Cinema Arta – proiect de revitalizare a Cinematografului Arta din Arad iniţiat în martie 2017 şi implementat în colaborare cu Centrul Municipal de Cultură şi Primăria Arad, constând în organizarea de proiecţii săptămânale de film;

– Distribuţie alternativă de film şi producţie video – începând cu anul 2015, organizăm periodic proiecţii de film prin intermediul platformei KineDok, precum şi a altor parteneri; pe de altă parte, de-a lungul timpului am realizat nenumărate spoturi video de promovare a evenimentelor organizate de noi, dar şi lucrări de artă video (care au fost expuse la Media Art Festival Arad, Art Encounters etc.)

 

     

 

 

 

 

 

DE CE ESTE NEVOIE DE ACEST PROIECT?

Filmul ne însoțește de mai bine de o sută de ani. Cunoaștem lumea din jurul nostru în foarte mare măsură prin intermediul filmelor şi a imaginilor. Experiența privirii lor e una din cele mai intense și în același timp comune practici ale vieții contemporane. Cu toate acestea „știința” privirii filmelor, lipseşte cu desăvârșire din sistemul educaţional românesc.În plus, Aradul a lipsit până de curând de pe harta proiectelor cinematografice ca şi cadru de dezvoltare a tinerilor cineaşti, deşi interesul spre acest domeniu cultural există (și există deja mulți tineri cineaști din regiune care își desfășoară totuşi activitatea în București, Cluj sau în străinătate, neavând posibilitatea de a realiza filme în zona de vest).

Având în vedere şi iniţiativele Centrului Municipal de Cultură Arad şi ale Primăriei Municipiului Arad de promovare a cinematografiei ca parte a unei strategii pe termen lung (de exemplu prin proiecte precum Festivalul de film documentar fARAD, dar mai ales prin proiecţiile de film săptămânale la Cinema Arta), suntem convinşi că proiectele centrate pe educaţia cinematografică reprezintă un punct esenţial în dezvoltarea culturală sustenabilă a regiunii. Prin proiectul „Şcoala de Film” am consolida astfel comunitatea cineaştilor şi cinefililor din Arad şi am intensifica eforturile susţinute pe plan local în ceea ce priveşte domeniul cinematografiei şi producţiei de film.

În plus, prin realizarea acestui proiect, respectiv prin achiziţionarea echipamentelor de filmare care va facilita realizarea celor două module ale proiectului „Şcoala de Film”, vom creşte sustenabilitatea Asociaţiei CitiZenit în ceea ce priveşte proiectele de film, precum şi flexibilitatea noastră în ceea ce priveşte oportunităţile de dezvoltare în domeniul cinematografiei şi artelor vizuale. Prin eliminarea necesităţii închirierii echipamentelor de filmare profesioniste, costurile necesare realizării proiectelor de film şi a activităţilor conexe ar scădea semnificativ. Pe termen lung, dotarea asociaţiei cu echipament de filmare profesionist va spori nu doar sustenabilitatea proiectelor cinematografice, dar şi vizibilitatea Asociaţiei CitiZenit prin creşterea calităţii spoturilor pe care le realizăm în vederea promovării activităţii noastre.

 

CE VOM FACE PENTRU CA PROIECTUL SĂ FIE UN SUCCES?

Proiectul se va desfăşura prin intermediul a două module: Lecţia de cinema şi Atelier de film.

  1. Prin modulul „Lecţia de cinema – cursuri de limbaj cinematografic” propunem un ciclu de cursuri care să dezvolte în rândul participanților aptitudinile și gustul pentru privitul filmelor de artă. Cursurile teoretice vor fi susţinute de regizorul arădean Titus Muntean. Acest modul aduce cu sine beneficiul de a valorifica potenţialul tinerilor creativi arădeni cu interes spre producţia de film. Astfel, considerăm că implementarea acestui modul este utilă atât pentru tinerii care vor avea ocazia să îşi pună în valoare potenţialul creator şi să îşi dezvolte educaţia vizuală prin dobândirea unor cunoştinţe de limbaj cinematografic, cât şi pentru tinerii care alcătuiesc publicul cinefil de mâine, care îşi vor putea îmbogăţi şi nuanţa percepţia asupra cinema-ului şi istoriei acestuia.

Astfel, propunem un ciclu de 13 cursuri săptămânale, care să dezvolte în rândul participanților abilităţile de analiză şi interpretare de film. Fiecare curs va avea o durată totală de aproximativ 3 ore, cuprinzând o parte teoretică (prezentarea unei teme din domeniul cinematografiei cu fragmente relevante de filme) şi una practică (vizionarea unui film de lungmetraj urmată de discuţii libere).

Filmele propuse spre vizionare în cadrul acestui proiect sunt capodopere ale patrimoniului cinematografic universal. Acestea au fost alese respectând următoarele criterii: să ilustreze tema cursului, a mijloacelor de expresie prezentate în lecție;  să aibă o valoare de conținut și stil remarcabile, construind cumulativ un portofoliu de filme esențiale în cultura generală a participanților;  să plece de la un grad de dificultate mai mic și să crească progresiv;  să stimuleze vizionări individuale viitoare.

  1. Prin modulul „Atelier de film” propunem concret o serie de activităţi care să conducă participanţii spre o mai bună înţelegere a cinematografiei ca artă şi industrie, prin experimentarea directă a tuturor etapelor de realizare a unui film de scurtmetraj: elaborarea unui scenariu, pre-producție, producție, post-producție, proiecția publică a materialelor realizate. Atelierul pune accent pe munca în echipă, învăţare prin descoperire (DIY – „do it yourself”), se bazează pe practică, are un nivel de aplicabilitate ridicat şi propune o perspectică holistică asupra producţiei de film.

Acest modul a constituit până în prezent un proiect de sine stătător al asociaţiei CitiZenit, aflându-se acum la a treia ediţie.  Atelier de Film ediţia III se va desfăşura pe parcursul a 5 luni în judeţul Arad şi propune ca produs final realizarea a 2 scurtmetraje cu durata între aprox. 15 şi 30 minute, pornind de la formarea a 2 echipe mixte de tineri cineaşti profesionişti şi amatori din regiune.

Proiectul „Şcoala de Film” vine în sprijinul grupului ţintă prin activităţi care să stimuleze creativitatea, să contribuie la dezvoltarea aptitudinilor şi a competenţelor specifice necesare performanţei în domeniul cinematografiei, cu scopul de a promova tinerele talente şi de a încuraja debutul artistic. Credem că un cadru propice, cu un management cultural calificat, ar oferi şansă oportună atât pentru educaţia cinematografică, cât şi pentru conturarea unei „voci” locale în creaţia filmică.

Menţionăm de asemenea că pentru implementarea celor două module ale proiectului „Şcoala de Film” vom atrage finanţări nerambursabile de la Centrul Municipal de Cultură Arad, precum şi sponsorizări private. În plus, asociaţiile culturale cu care am colaborat în domeniul filmului precum şi partenerii media locali ai asociaţiei vor juca de asemenea un rol esenţial în implementarea acestui proiect, în special prin promovarea activităţilor din cadrul acestui proiect.

Totodată, proiectul „Şcoala de Film” este construit pe baza unui demers educaţional non-formal, iniţiat de asociaţie în urmă cu 2 ani. Dintre modulele proiectului, am implementat deja „Atelier de film ” ca proiect de sine stătător începând cu 2015. Scurtmetrajele realizate în cadrul Atelierelor de film I şi II (Proiecţionistul,  Libelula, Veghe, White Is the New White şi La Belle Epoque în 2015, respectiv Pădurarul şi Substantiv comun, genul feminin în 2016) au promovat şi au reprezentat specificul cultural local, precum şi potenţialul de dezvoltare al oraşului în domeniul cinematografiei și au fost selectate la nenumărate festivaluri de film, atât în România, cât și în străinătate (precum Transilvania International Film Festival, Festivalul Ceau Cinema!, Atena International Film Festival, Karlsruhe Independent Days Film Festival, Urban Eye Film Festival etc.), iar unul dintre scurtmetrajele realizate în cadrul Atelier de film I a fost nominalizat la premiile GOPO în 2017.

Asemenea ne propunem să înscriem cele două scurtmetraje pe care le vom realiza în cadrul acestui proiect, respectiv prin modulul Atelier de Film III, la festivaluri de film naţionale şi internaţionale. În plus, prin realizarea următoarei ediţii a proiectului Atelier de Film dar şi prin iniţierea modulului Lecţia de Cinema vom asigura consolidarea unei platforme de educaţie cinematografică a tinerilor din Arad, preocupaţi de film sau consumatori de artă.

 

 

 

 

 

 

CE REZULTATE PROMITEM?

Ca rezultate, pe lângă organizarea celor 13 lecţii săptămânale şi a workshopului de realizare de film de scurtmetraj, promitem rezultate foarte concrete. În urma modulului Atelier de Film III, rezultatul final îl va constitui cele două filme de scurtmetraj pe care ne propunem să le promovăm atât în reţele noastre şi ale partenerilor, cât şi prin înscrierea acestora la festivaluri de film.

De asemenea, cursurile pe care le propunem prin intermediul acestui proiect au rolul de a stimula apetitul publicului pentru diversitate culturală prin intermediul filmului. Continuitatea proiectului este asigurată tocmai prin intermediul acestui apetit, care se va dezvolta proporţional cu oferta culturală care îl stimulează. Realizarea următoarei ediţii a proiectului, precum şi a altor evenimente de film, va asigura o platformă de dezvoltare a tinerilor din Arad, preocupaţi de cinematografie. Acest proiect reprezintă un pas înainte pentru crearea şi dezvoltarea unui nucleu de artişti vizuali şi cineaşti care să coaguleze o masă critică în cinematografia locală.

În plus, în calitate de beneficiar direct, realizarea acestui proiect va aduce Asociaţiei Citizenit o mai mare deschidere către oportunităţi viitoare de dezvoltare a proiectelor culturale. Prin dotarea asociaţiei cu echipament de filmare profesionist, vom putea asigura o mai mare sustenabilitate a proiectelor din domeniul cinematografiei, dar şi o mai bună vizibilitate a activităţilor noastre.

 

CE VA SCHIMBA ACEST PROIECT ÎN COMUNITATEA TA?

Proiectul „Şcoala de Film” oferă participanţilor oportunitatea de a-şi dezvolta competenţele şi cunoştinţele în domeniul cinematografiei, creativitatea şi spiritul critic, abilităţile de comunicare şi muncă în echipă. În acelaşi timp, proiectul poate reprezenta o platformă de lansare în industria cinematografiei şi poate oferi contextul de a practica în mod profesionalist activităţi din domeniul producţiei de film.

Prin utilizarea de metode non-formale de educație, participanții își vor dezvolta abilitățile sociale, de comunicare și spiritul de inițiativă, şi vor dobândi cunoștințe elementare despre cinematografie și abilități noi, precum cele de analiză și interpretare de film. Prin realizarea modului Lecţia de Cinema, vom diversifica de asemenea activităţile centrate pe educaţia non-formală, încurajând pe termen lung educaţia publicului de film din regiune.

 

ALTE ORGANIZAȚII, INSTITUȚII, GRUPURI CARE NE VOR SPRIJINI ÎN PROIECT

Pentru implementarea proiectului „Şcoala de Film” ne propunem să accesăm finanţări nerambursabile locale şi naţionale, precum şi alte sponsorizări private. Ne propunem ca la începutul anului 2018 să depunem acest proiect la sesiunea de finanţări nerambursabile locale organizate de Centrul Municipal de Cultură Arad. Centrul Municipal de Cultură Arad a susţinut  atât financiar, cât şi logistic toate proiectele şi iniţiativele Asociaţiei CitiZenit din domeniului filmului din ultimii trei ani şi va oferi sprijin logistic proiectului „Şcoala de Film”, prin facilitarea accesului la spaţiul şi dotările cinematografului Arta din Arad, locul desfăşurării modului Lecţia de Cinema.

În al doilea rând, Asociaţia CitiZenit a stabilit parteneriate de durată în ceea ce priveşte implementarea proiectelor din domeniul cinematografiei cu mai multe instituţii culturale active la nivel naţional, printre care menţionăm: One World Romania, TIFF, Marele Ecran, FilmSense, Filmtett, FilmETC, Aristoteles Workshop Association, DocuArt, Asociația Culturală Control N, precum şi cu diverse case de producţie de film, cum sunt De Film Production, Alien Film, Abis Studio, Hola Media, 111 Film, Phoart Media Production. Toţi aceşti parteneri ne vor ajuta să implementăm cu succes modulul Atelier de Film III, prin promovarea acestuia în reţelele lor, prin asistenţă în formarea celor două echipe de filmare, dar şi prin facilitarea accesului la diferite echipamente sau servicii care ţin de producţia de film (ex. lumini şi alte accesorii; echipament audio; echipament de montaj; servicii post-producţie).

De asemenea, Asociaţia CitiZenit a stabilit parteneriate media pe termen lung cu Radio Arad 99,1 FM, TV Arad, Inarad, Arad Culture, Special Arad, Blog Arădean, Ghidul Arădean, Jurnalul Arădean, Aradon, Arad24net. Partenerii media locali ne vor ajuta atât la promovarea evenimentelor din cadrul proiectului, cât şi la diseminarea rezultatelor proiectului.

 

PARTICIPAREA LA TIMOTION 2018

Pentru a promova participarea noastră la TIMOTION 2018 şi pentru a atrage susţinători, vom realiza şi implementa două campanii de comunicare. Pe de o parte, vom realiza şi implementa o strategie de comunicare online a evenimentului CitiZenit @TIMOTION2018, iar pe de altă parte vom realiza o companie de informare directă a tuturor asociaţiilor şi grupurilor de iniţiativă din Arad a cărei activitate principală o reprezintă sportul.

În mod specific pentru a atragere cât mai mulţi alergători şi susţinători vom crea un eveniment pe Facebook pentru a marca participarea noastră la TIMOTION 2018, prin intermediul căruia vom comunica pentru publicul larg obiectivele şi rezultatele propuse prin proiectul „Şcoala de Film”. Pentru promovarea online, vom realiza o strategie de comunicare, pe care o vom implementa atât prin intermediul paginilor de facebook CitiZenit şi Cinema Arta, dar şi prin intermediul tuturor grupurilor de parteneri.

În ceea ce priveşte campania de comunicare directă, vom lua legătura cu reprezentanţii celor mai active asociaţii sportive din municipiul Arad şi vom organiza săptămânal sesiuni de informare şi prezentare a proiectului „Şcoala de Film”, precum şi a evenimentului TIMOTION 2018.

 

INFORMAREA ȘI IMPLICAREA DONATORILOR ÎN PROIECT

Pentru informarea donatorilor despre utilizarea fondurilor primite, vom organiza un eveniment special dedicat donatorilor unde vor fi prezentate rezultatele efective ale proiectului „Şcoala de Film”. Pe de o parte, vom proiecta cele două scurtmetraje pe care ne propunem să le producem în cadrul acestui proiect, dar şi o parte dintre prezentările teoretice realizate de-a lungul celor 13 cursuri săptămânale. De asemenea, pe tot parcursul desfăşurării proiectului „Şcoala de Film”, vom publica pe paginile noastre de Facebook fotografii şi filmări de la evenimentele pe care le vom organiza în cadrul acestui proiect.

 

OBIECTIVUL DE STRÂNGERE DE FONDURI PRIN TIMOTION

Cu fondurile strânse prin intermediul TIMOTION, ne propunem să achiziţionăm următoarele echipamente de filmare (constând în cameră, obiectiv şi accesorii cameră):

Cameră Blackmagic URSA Mini 4K EF ( BM-CINECAMURSAM40K/EF) – 13.756 lei

Obiectiv CANON EF 24-105mm F/4 IS USM AF (White Box) – 3.099 lei

Card Sandisk 128 GB Extreme PRO + Cititor carduri SanDisk USB 3.0 Reader CFAST 2.0 – 1.805 lei

Acumulator BEILLEN BL-BP155 V MOUNT / V-LOCK Li-Ion Battery (10.5Ah,155W/h) – 895 lei

Placă adaptoare Blackmagic Design URSA VLock Battery Plate  – 445 lei

 

Total     24.000 lei

NB: Preţurile pentru fiecare tip de echipament pot suferi mici modificări, cele menţionate mai sus fiind preţurile minime obţinute prin intermediul site-ul www.compari.ro la data de 15.11.2017.

 

FONDURI PROPRII SAU ALTE SURSE DE FINANȚARE

Din fondurile proprii ne propunem să achiziţionăm trepiedul MANFROTTO 509HD Fluid Video Head with 545B (545BK) în valoare de 5.400 lei care va fi parte integrantă a echipamentului de filmare pe care îl vom utiliza la realizarea modulului Atelier de Film.

Pe lângă fodurile proprii pe care le vom utiliza la achiziţia trepiedului necesar filmărilor, proiectul „Şcoala de Film” va fi realizat prin atragerea de finanţări nerambursabile şi alte fonduri proprii care vor reprezenta cheltuieli de producție.

Campionii
nostri

Numar
campioni
2

Denis Coleneac , din echipa CitiZenit

Cea mai efervescentă echipă și cele mai revitalizante proiecte din zona culturală.
Aleargă și tu alături de noi la Timotion!

Suma stransa: 80 lei


Maier Lonetta , din echipa CitiZenit

Iubesti filmul? Vrei sa vezi fime facute in Arad? Vrei sa vii la Scoala de Film? Alearga impreuna cu noi pt o camera de filmat <3

Suma stransa: 50 lei


Donatii directe

Anonim 100 RON Mult succes! 
HELLA Romania 30 RON HELLA Romania se bucura sa sustina in fiecare an cauzele importante pentru comunitatea in care isi desfasoara activitatea, dar si pentru angajatii sai.

Mult succes tuturor participantilor! Sustinem CitiZenit. 
Mihai Berindeanu 50 RON  
Bumbar Alin 50 RON Timotion 
Anca A.L. 40 RON
Olga T 50 RON :D la cat mai multe filme :D  
Pataki Farkas 60 RON :) 
Marius-Bogdan Mindrutau 30 RON  
Cornel Brădean 30 RON  
Florica 200 RON Succes! 
Anonim 50 RON Succes! 
Anonim 30 RON Mult succes! 
Daniela Chesaru 70 RON Succes! 
Anonim 70 RON succes 
Previous Next