|   Inscriere 

Ceva de Spus: “Drepturile noastre pe întelesul nostru!”

Suma
stransa
7,930RON
Target
proiect
2,000RON
Procentaj
din proiect
396.5%
Numar
donatii
84

Sperăm ca prin acest proiect să întărim mișcarea de autoreprezentare, oferind un punct de plecare în lupta pentru drepturile persoanelor cu dizabilități. Accesul la informație, prin această variantă simplificată, va întări încrederea persoanelor cu dizabilități care nu se vor mai simți excluse în discuțiile cu autoritățile.

Ne dorim să accesibilizăm orașul, acesta fiind primul pas spre accesibilizarea informațională. Aceasta va garanta accesul persoanelor cu dizabilități la servicii în comunitate și va rezolva partial problema discriminării. Nu numai persoanele cu dizabilități sunt vizate ci sperăm ca prin acest demers, comunitatea noastră să fie primitoare și pentru copii, persoane de etnie romă, mămici cu copii, persoane vârstnice, persoane de altă naționalitate și persoane care nu știu să citească.

Despre Asociatia Ceva de Spus

Ceva de Spus este o asociație de autoreprezentanți care luptă pentru drepturile persoanelor cu dizabilități. Membrii asociației noastre, persoane cu dizabilități fizice și intelectuale, doresc să trăiască într-o lume în care pot participa activ la viaţa comunității şi pot decide în legătură cu viaţa lor.

Autenticitatea organizației noastre constă în faptul că este condusă de autoreprezentanți, cu ajutorul a două persoane de suport cu experiență în domeniul dizabilității.

Proiectele derulate până în prezent sunt numeroase dar vizează trei direcții:

  • Activități de conștientizare în legătură cu dizabilitatea: PLAI, Bega Bulevard, Ziua internațioCeva de spus_poza3_PLAInală a Persoanelor cu Dizabilități, Gala Persoanelor cu Dizabilități, Salonul de Vinuri
  • Accesibilizarea orașului urmărește schimbări la nivelul mediului fizic dar și informational astfel încât acesta să permit accesul tuturor persoanelor. În acest sens am avut întâlniri cu autoritățile locale, parteneriat cu Timișoara – Capitală Culturală, contribuție la accesibilizarea Universității de Vest, întâlniri cu operatorii culturali, cu reprezentanții RATT – ului și cu reprezentanții Poliției Locale.
  • Dezinstituționalizare urmărește desființarea instituțiilor de tip cămin și dezvoltarea unor servicii de locuire sprijinită în comunitate. În această direcție, am început monitorizarea instituțiilor rezidențiale pentru persoanele cu dizabilități, în colaborare cu CRJ și MMFPS.

Facebook page: https://www.facebook.com/CevaDeSpus

Website: http://www.cevadespus.ro/

De ce e necesar proiectul?

Proiectul își propune să accesibilizeze și să disemineze informațile cuprinse în Convenția ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități astfel încât aceasta să fie accesibilă și celor cu dizabilități intelectuale.

Pentru ca persoanele cu dizabilitate intelectuală să se poată orienta în comunitate (să găsească o locație, să înțeleagă indicații, să identifice cum se rezolvă o problemă) este nevoie de informații accesibile, fie scrise într-un limbaj ușor de înțeles, fie reprezentate sub forma unor pictograme.

Proiectul își propune să rezolve problema accesibilizării informaționale și a accesului la informație a persoanelor cu dizabilitate intelectuală din Timișoara.

În județul Timiș sunt 5429 adulți cu handicap mental și asociat, conform datelor furnizate de DPPD. Marea majoritate sunt în Timișoara, un oraș care oferă două spații accesibile din punct de vedere al mediului fizic dar nici unul accesibil informațional pentru persoanele cu dizabilitate intelectuală. Astfel că persoanele cu dizabilități intelectuale, în lipsa unor însoțitori, nu reușesc să aibă acces în mod egal la sevicii în comunitate și sunt condamnați la izolare. Izolați dar cu drepturi, persoanele cu dizabilități intelectuale au nevoie să-și cunoască drepturile, să le înțeleagă și apoi să le ceară cu fermitate.

Prin acest proiect ne dorim să ajutăm persoanele cu dizabilități să-și înțeleagă drepturile dar să oferim factorilor de decizie un model clar de accesibilizare informațională.

Cine sunt beneficiarii?

Beneficiari direcți ai proiectului:

  • persoanele cu dizabilități intelectuale din Timișoara

Beneficiari indirecți:

  • ansamblul persoanelor cu dizabilități din Timișoara
  • organizații de profil din domeniul dizabilității
  • autorități locale și factori de decizie din domeniul dizabilității din Timișoara
  • locuitorii orașului Timișoara

In ce consta proiectul?

Obiectivul 1

Act 1:Traducerea Convenția ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități în limbaj ușor de înțeles – accesibilizare de conținut

  • Autoreprezentanții din cadrul asociației Ceva de Spus, cu sprijinul persoanelor de suport, vor discuta fiecare articol al legii în cadrul întâlnirilor săptămânale.
  • Autoreprezentanții vor traduce informația într-un limbaj simplu, ușor de înțeles

Act 2: Adaptarea formei de prezentare a materialului

  • Autoreprezentanții vor căuta pictograme suport pentru informația scrisă, valoarea lor informațională fiind apoi verificată cu persoanele cu dizabilități care un știu să citească.
  • Informația va fi pusă în pagină în acord cu prescripțile de scriere pentru persoane cu dizabilități intelectuale
  • Forma finală va fi verificată de persoane cu dizabilități, altele decât cele implicate în traducere

Obiectivul 2

Act 1: Diseminarea informației în mediul virtual, partenerilor, colaboratorilor și promovarea ei în social media (website-ul asociației, e-mail, facebook)

Act 2: Obținerea de oferte de imprimare

Act 3: Tipărirea a 100 de exemplare a convenției accesibilizate

Act 4: Distribuirea exemplarelor persoanelor cu dizabilități implicate în lupta pentru drepturile persoanelor cu dizabilități (cu ocazia ședințelor săptămânale ale membrilor asociației, prin intermediul asociaților partenere, prin intermediul autorităților locale)

Obiectivul 3

Act 1: Întâlniri cu factorii de decizie implicați în accesibilizarea orașului și prezentarea proiectului ca model de bună practică în domeniul accesibilizării informației pentru persoanele cu dizabilități.

Care va fi impactul proiectului?

  1. Accesibilizarea informațiilor prin traducerea Convenției ONU cu privire la drepturile persoanelor cu dizabilități într-un limbaj ușor de înțeles
  1. Diseminarea informației accesibilizate unui număr de cel puțin 100 de persoane implicate în lupta pentru drepturile persoanelor cu dizabilități din Timișoara până în aprilie 2016.
  1. Promovarea proiectului ca model de bună practică în domeniul accesibilizării informației pentru persoanele cu dizabilități.

Ce nevoi de finantare sperati sa acoperiti prin participarea la TIMOTION?

Obiectiv de strangere de fonduri prin participarea la TIMOTION: 2000 RON

Bugetul total al proiectului (inclusiv tipuri de cheltuieli): 6800 RON

Editare revistă – 1800 RON

Tipărire revistă – 5000 RON

Nota: Suma stransa reprezinta totalul taxelor de participare si al donatiilor achitate. Înscrierile neconfirmate și donațille pentru care încă nu s-a inregistrat plata nu sunt incluse.

Campionii
nostri

Numar
campioni
5

Kovats Monica , din echipa Ceva de Spus

I-am cunoscut pe cei de la echipa Ceva de Spus la o prezentare de proiecte. Am fost imediat impresionat-a de energia si de perspectiva sociala de care dau dovada membrii echipei.

Suma stransa: 3,000 lei


STAN IOANA ZOITA , din echipa Ceva de Spus

AU CEVA DE SPUS!

Suma stransa: 1,550 lei


Gollent Simona , din echipa Alergotura

Voi alerga pe 25 aprilie primul cros din viaţa mea, şi o voi face pentru a susţine proiectul Ceva de Spus: “Drepturile noastre pe întelesul nostru!” Proiectul își propune să rezolve problema accesibilizării informaționale și a accesului la informație a persoanelor cu dizabilitate intelectuală din Timișoara.
Susţine şi tu proiectul printr-o donaţie!
Mulţumesc!

Suma stransa: 300 lei


RALUCA DUMITRASCU , din echipa Ceva de Spus

Sustin oamenii deosebiti , membrii ai ASOCIATIEI CEVA DE SPUS, pentru care incercam sa strângem bani cu scopul de a edita o broșură în care să apară legile privind dizabilitatea într-un limbaj ușor de citit, comun, inteligibil persoanelor cu dizabilități. Va atrag atentia si voua, in speranta ca veti lua parte la acest eveniment. Multumesc!

Suma stransa: 280 lei


Lukinich Eduard , din echipa MEB Run TM

Cu toate ca am implinit varsta de 38 ani, de curand am descoperit bucuria de a alerga, dar si beneficiile acestui sport minunat. Din pacate oamenii cu dizabilitati nu au aceasta posibilitate dar sustinand Ceva de Spus, ajutam persoanele cu dizabilitati sa isi depaseasca limitele si sa duca o viata normala.

Suma stransa: 220 lei


Donatii directe

Anonim 20 RON  
Anonim 10 RON  
Anonim 30 RON  
Anonim 30 RON  
Anonim 50 RON  
Anonim 10 RON  
Previous Next