VivArt: “Pot şi eu!”
stransa4,980RON
proiect10,000RON
din proiect49.8%
donatii99
Proiectul urmărește integrarea socială a tinerilor cu dizabilități ușoare și medii, prin dezvoltarea deprinderilor necesare în viața de zi cu zi, pentru a le spori independența și încrederea în forțele proprii. Participanții la program vor lua parte la diverse activități de terapie prin artă, vor învăța să îndeplinească sarcini domestice si să se descurce in oraș, de la orientare și folosirea mijloacelor de transport în comun pana la vizionarea de spectacole sau vizite la diverse instituții. Părinții lor vor primi sprijin in demersul angajării tinerilor in instituții cu ateliere protejate.
Despre Asociația VivArt – Centrul de Artterapie și Psihologie
VivArt este o asociație non-profit care oferă servicii de art-terapie și psihologie, activități educativ-creative și activități de formare profesională destinate dezvoltării bio-psiho-sociale a beneficiarilor. Echipa este formată din 2 art-terapeuți, 1 psiholog și 1 psihoterapeut cu peste zece ani de experiență în domeniul art-terapiei și psihoterapiei, care au beneficiat de formare de la specialiști ai unor organizații din Marea Britanie, au oferit training-uri in domeniile art-terapie si psihomotricitate în cadrul unor conferințe organizate la nivel național.
Beneficiarii serviciilor oferite în cadrul centrului sunt:
- copii, adolescenți, adulți și vârstnici aflați în dificultate și persoane cu cerințe educaționale speciale
- copii, adolescenți și adulți care doresc să-și îmbunătățească abilitățile
- specialiști în domeniul social și educațional
- organizații non-guvernamentale si structuri guvernamentale.
Pentru a afla mai multe despre proiectele în curs de desfășurare sau finalizate, vă invităm să vizitați pagina de web a asociației: http://vivart.ro/index.html.
De ce e necesar proiectul?
Lipsa deprinderilor de autonomie personală și socială este o problemă pentru integrarea tinerilor cu dizabilități. Implicarea emoțională a părinților lor si grija pe care sunt obișnuiți sa le-o poarte îi împiedică pe aceștia sa îi vadă ca pe niște tineri cu nevoi corespunzătoare vârstei lor de dezvoltare, ceea ce face si mai dificilă dezvoltarea autonomiei lor. Pe de altă parte, este indiscutabilă necesitatea unor eforturi deosebite pentru ca acești tineri sa își însușească deprinderi de bază, de unde și nevoia de a apela la specialiști. Părinții care au conștientizat acest lucru au constatat însă ca nu există locuri suficiente unde copiii lor sa poată primi sprijin pentru a se dezvolta.
Cine sunt beneficiarii?
Beneficiarii direcți ai proiectului vor fi un număr de până la 10 tineri în vârstă de peste 18 ani, cu dizabilități medii /ușoare, și familiile acestora. Numărul de participanți la program este limitat de suprafața spațiului de desfășurare a activităților.
Beneficiarii indirecți vor fi VivArt, comunitatea, respectiv societatea in care trăim cu toții.
In ce constă proiectul?
Obiective:
- Creșterea autonomiei personale si sociale a tinerilor cu dizabilități ușoare și medii prin participarea zilnică la un program special conceput pentru a deprinde autoîngrijirea și simțul responsabilității personale.
- Suport acordat părinților în demersul angajării tinerilor în instituții cu ateliere protejate.
Activități:
Programul de activități va fi adaptat nevoilor specifice și ritmului în care progresează participanții, incluzând următoarele:
- Activități de învățare practică și prin joc pentru dezvoltarea deprinderilor de igienă alimentară, personală, vestimentară si de curățenie în spațiul de locuit sau de lucru
- Activități practice, vizionare de filme educative în scopul desfășurării unei existențe active în mediul familial
- Exerciții de recunoaștere a cartierului, a zonelor învecinate, deplasare pietonala și cu mijloace de transport, jocuri de rol, vizite în instituții publice, vizionări de spectacole, audiții concerte pentru formarea și dezvoltarea deprinderilor de orientare, deplasare și relaționare in mediul social
- Consiliere psihologică pentru părinții tinerilor, pentru a-i ajuta să le conștientizeze calitățile și potențialul care trebuie valorificat.
- Vizite in cadrul unor instituții in care funcționează ateliere protejate, pentru a sprijini demersul de angajare a tinerilor in astfel de instituț
Proiectul va fi deschis voluntarilor care doresc să se implice efectiv luând parte atât în activitatea tinerilor care se desfășoară la centrul VivArt, cât și în activitățile externe (vizite, cumpărături, spectacole, audiții, etc).
Care va fi impactul proiectului?
Beneficiarii își vor descoperi și dezvolta abilitățile proprii, vor învăța să le folosească atât pentru eu înșiși, cât și pentru binele celor din jur. Reușind sǎ-și valorifice aptitudinile devin încrezători in propriile forțe, devin mai independenți si responsabili. Conștientizarea – de către ei, familie, societate – a faptului că și ei pot aduce valoare contribuie la recunoașterea demnității lor ca persoane. “Nu poate să facă nimic, nu se descurcă” dispare, acești tineri găsindu-și un rost și putând să-și trăiască viața cu fruntea sus. Pentru cei care vor reuși să aibă și un loc de munca, reușita proiectului va fi maximă! Ecoul acestor tineri se va face auzit în comunitate chiar de la ei/ familiile lor, iar mesajul va fi “POT ŞI EU!”
Ce nevoi de finanțare sperați să acoperiți prin participarea la TIMOTION?
Obiectiv de strângere de fonduri în cadrul TIMOTION: 10.000 lei
Bugetul total al proiectului: 49.760 lei
Detaliere buget:
Retributii personal: 2 psihopedagogi, 1 psiholog, 2 art-terapeuti(salariu net+taxe aferente): 4200 lei/luna
Materiale activitate ergoterapie: 100 lei/luna
Cheltuieli de întreținere: 150 lei/ luna
Cheltuieli consumabile (alimente pentru mic-dejun, detergenți etc): 210 lei/luna
Cheltuieli vizite, spectacole, teatru, concerte (30 lei/beneficiar): 300 lei/luna
Total cheltuieli curente: 4.960 lei / luna
Cheltuieli curente pentru 6 luni: 29.760 lei
Cheltuieli unice de amenajare și utilare a spațiului pentru desfășurarea activităților domestice*
Renovare și amenajare (instalație electrică & sanitară, schimbat uși, schimbat 1 geam): 10.000 lei
Utilare (mobilier, frigider, sursă de gătit, mașina de spălat, WC, chiuveta baie, chiuveta bucătărie, 2 baterii pentru chiuveta, aspirator, fierbător apă, storcător fructe, mixer bucătărie, blender, farfurii, tacâmuri, pahare, căni, oale, cratițe, castroane, coșuri pentru gunoi, unelte grădinărit etc): 10.000 lei
Total cheltuieli de amenajare: 20.000 lei
* Proiectul este in următoarea fază: am primit din Germania 2 containere. Am amenajat terenul pentru a le pune pe poziție la noi in curte – racordare la canalizare, sursă apă și căldură. Containerele trebuie curățate și renovate pentru ca acestea să îndeplinească toate condițiile de igienă și siguranță.
Avem o parte din materialele necesare renovării lor. Avem chiar si o parte din mobilier. Mai sunt necesare obiecte pentru utilarea bucătăriei (frigider, mașină de spălat, mașină de gătit etc) și toaletei.
Vom angrena în acțiunea de amenajare și voluntari. Sperăm de asemenea să primim cel puțin o parte din obiecte sub formă de donații sau sponsorizări în natură.
Nota: Suma stransa reprezinta totalul taxelor de participare si al donatiilor achitate. Înscrierile neconfirmate și donațille pentru care încă nu s-a inregistrat plata nu sunt incluse.