Asociația Little People România: Cursa împotriva cancerului
stransa56,242RON
proiect48,325RON
din proiect116.4%
donatii610
Cancerul există în continuare și continuă să afecteze fizic și emoțional. Anual peste 200 de copii bolnavi de cancer internați în cadrul secției de oncopediatrie din Timișoara beneficiază de sprijinul echipei Little People. Pandemia ne-a determinat să fim acolo pentru pacienți și atunci când sunt izolați în propriul salon, să identificăm maniere noi prin care ne putem arăta sprijinul constant. În Timișoara am reușit datorită oamenilor generoși care ne-au susținut, care au răspuns afirmativ invitației de a lua startul cursei împotriva cancerului. Ne propunem și de această dată să reușim să strângem în jurul cauzei oamenii frumoși din Timișoara pentru a le arăta copiilor că suntem alături de ei, să le oferim încredere și speranță prin intermediul serviciilor de suport emoțional dezvoltate și adaptate situației pandemice, să investim în cea mai mare comunitate de tineri supraviețuitori de cancer punându-le la dispoziție o mult așteptată tabără în Timișoara în care vom promova un stil de viață activ și sănătos și vom crea experiențe care să faciliteze dezvoltarea personală, armonia mentală și fizică.
Durata proiectului
Iulie 2022- Decembrie 2022
Cine suntem și ce facem
Asociația Little People România a fost înființată în anul 2002, în Cluj Napoca, din dorința de a oferi fiecărui copil și adolescent bolnav de cancer sprijinul specializat de care are nevoie, pe toată perioada spitalizării și după finalizarea tratamentului, contribuind astfel semnificativ la calitatea vieții acestora. În centrul universului Little People se află pacientul. Nimic nu se întâmplă, nici o activitate nu este planificată, niciun eveniment nu este organizat și nici un proiect nu este scris fără ca acest aspect să fie pe primul loc. De-a lungul celor 20 de ani de experiență, asociația și-a extins activitatea în toate centrele de tratament din țară, a adus tehnologia digitală în interiorul spitalelor pentru a fi la îndemâna pacienților în procesul de educație și suport emoțional, a creat un kit terapeutic pentru fiecare dintre cei peste 2000 de copiii și adolescenți bolnavi de cancer cu care lucrăm anual și a introdus soluții inovative de tipul unor aplicațiilor mobile și a serviciilor de teleterapie. În fiecare an, noi supraviețuitori de cancer se alătură comunității naționale de suport – Temerarii și devin o voce, în comunitate, a tuturor celor care se luptă cu această boală.
DESCRIEREA DETALIATĂ A PROIECTULUI
Descrierea problemei abordate
Pandemia a impus o nouă realitate și a produs mai multă vulnerabilitate și anxietate pentru copiii bolnavi de cancer și familiile acestora. În acest context, în care pacienții nu pot participa la activități de grup, în care salonul este în același timp spațiu de tratament, masă și acasă, în care accesul la camera de joacă este restricționat din motive de siguranță, intervențiile individuale rămân singura modalitate prin care putem continua să oferim sprijin psihologic. Pornind de la experiența acumulată în ultimii doi ani pandemici, vom continua să punem la dispoziția copiilor o serie de fișe de lucru individual, dezvoltate de specialiștii asociației, care să contribuie de dezvoltarea emoțională, managementul durerii și anxietății, dar care deopotrivă să dezvolte curiozitatea și plăcerea de a asimila informații noi, de a descoperi mecanisme prin care pot contribui la propria vindecare, de a nu uita că sunt copii. Activitățile propuse în cadrul fișelor individuale vor contribui la îmbunătățirea calității vieții acestor copii izolați în spital și afectați emoțional de experiența bolii și vor constitui o alternativă împotriva plictiselii, a izolării și a inactivității impuse de carantină.
Mai mult, ca element inovativ care să completeze activitățile propuse, dorim să dezvoltăm un nou instrument terapeutic care să surprindă ,,călătoria” pacientului de la diagnostic până la finalizarea tratamentului. Prin intermediul acestuia copiii pot reflecta asupra tuturor schimbărilor care intervin, pot monitoriza pașii necesari înspre vindecare, pot celebra micile victorii care sunt atât de importante. Acest material va fi creat să fie plăcut copiilor, personalizat, fiind inserate curiozități și obiective turistice ,,landmarks” din Timișoara. În felul acesta pacienții vor putea asocia experiența bolii cu descoperirea unor informații despre orașul în care sunt tratați. Dacă până acum experiența de a veni la Timișoara însemna doar spitalul, coridorul și salonul, acum vor avea ocazia să descopere informații inedite despre oraș și să facă asocieri pozitive în călătoria care are scop finalizarea tratamentului. Acest material va întregi baza de instrumente terapeutice standardizate concepute de Little People și va fi folosit de generații de pacienți internați în cadrul secției de oncopediatrie din Timișoara. Bunele practici din exercițiul de jurnal al experienței vor fi preluate în abordarea activităților pregătite pentru toți copii afectați de cancer din România.
Prin intermediul acestui proiect vă invităm să continuați să investiți și în povestea tinerilor supraviețuitori de cancer. O persoană care se simte singură face față mai greu situațiilor stresante și este mai vulnerabilă în fața bolii. De aceea, acum mai mult ca niciodată este important să întărim sentimentul de apartenență la comunitatea de suport. Ne dorim să organizăm în deplină siguranță o ediție nouă a taberei de vară dedicată tinerilor supraviețuitori de cancer, în județul Timiș, prin care să promovăm adoptarea unui stil de viață sănătos care să ofere o atenție sporită mișcării, nutriției și armoniei mentale. În toată această perioadă pandemică am livrat activități și organizat evenimente și seminarii, în format online, pentru tinerii supraviețuitori de cancer și știm cât de mult și-au exprimat dorința și nevoia de a se întâlni într-un cadru fizic și sigur cu ceilalți supraviețuitori. Este cunoscută atenția sporită pe care o acordăm siguranței pacienților și ne dorim să le oferim tinerilor o experiență sigură, care să le ofere încredere și spațiul de care au atât de multă nevoie. Comunitatea Temerarii este pentru fiecare dintre ei o a doua familie, locul în care nu este necesar să explici provocările nenumărate după tratament, spațiul în care primesc încurajare prin exemplul celorlalți.
Scopul proiectului
Scopul major al proiectului se referă la îndeplinirea unor nevoi esențiale ale copiilor și tinerilor afectați de cancer. Pentru copiii internați pe secția de oncopediatrie din Timișoara vom continua să livrăm activități individuale și să concepem materiale terapeutice care să reducă semnificativ anxietatea și frica asociată tratamentului, materiale care vor putea fi reproduse și pentru generațiile viitoare, iar pentru tinerii afectați de cancer, membri comunității de supraviețuitori ,să punem la dispoziție un cadru sigur de întâlnire și conectare, în județul Timiș, în care vom facilita activități dedicate sănătății mintale și fizice. Timp de 6 ani consecutiv ”Cursă împotriva cancerului” a devenit o tradiție pentru comunitatea din Timișoara, la fel ca și participarea noastră la Timotion. Ne dorim ca această tradiție să continue și în anul 2022, iar pentru acest lucru avem nevoie de fiecare dintre voi. Timotion pentru noi reprezintă locul în care simțim cel mai puternic generozitatea comunității din Timișoara, este ocazia perfectă prin care un gest colectiv – acela de a face mișcare – poate transmite atât de multă solidaritate și încredere. Prin participarea noastră în cadrul acestui eveniment, implicarea voluntarilor la nivel național care se înscriu și fac mișcare cu această ocazie, prim entuziasmul amabsadorilor de a face un bine, reușim să transmitem oamenilor despre importanța sănătătii și să demitizăm ,,cancerul este un sfârșit de drum”. Dovada vie a faptului că boala poate fi învinsă sunt chiar Temerarii.
Obiectivele proiectului
Obiectiv 1. Conceperea unui nou material terapeutic, care surprinde ,,călătoria” pacientului de la diagnostic la vindecare, personalizat pentru copiii care necesită tratament oncologic în Timișoara printat în 100 de exemplare. Modelul jurnalului de tratament poate fi replicat și pentru ceilalți copii afectați de cancer din România.
Obiectiv 2: Organizarea în siguranță a unui eveniment destinat tinerilor supraviețuitori de cancer, în Timișoara, inclusiv cu participarea tinerilor supraviețuitori de cancer din regiunea de vest a României.
Echipa de proiect
Coordonatorul de proiect va pregăti activitățile terapeutice și va menține comunicarea cu echipa de specialiști din cadrul spitalului. Activitățile sunt livrate la poarta spitalului și preluate de către asistentele medicale după care oferite copiilor. De asemenea coordonatorul proiectului va fi în strânsă comunicare cu terapeuții asociației și va facilita recrutarea tinerilor supraviețuitori participanți la tabără.
Responsabil comunicare se va asigura de implementarea planului de comunicare, relați cu reprezentanții media și promovarea online.
Bugetul
Nr. crt. | Descriere cheltuială | Linie bugetară (transport, consumabile, promovare, cost operare și administrare Timotion etc.) | Suma
(RON, incl TVA) |
Cheltuieli finanțate prin participarea la Timotion | |||
1. | Salariul coordonator al programului de suport al pacienților oncopediatrici (acoperirea a 2500 lei din salariul aferent angajatului Little People responsabil de implementarea proiectului pentru 6 luni de proiect) | Resurse umane | 15000 |
2. | Cheltuieli transport coordonator activități (150 lei x 6 luni de proiect) | Alte cheltuieli | 900 |
3. | Materiale educaționale și terapeutice folosite în spital (200 lei x 6 luni de proiect) | Materiale consumabile | 1200 |
4. | Plansă terapeutică milestones despre experienta diagnosticului personalizată cu obiective turistice din Timișoara (Design 500 lei, print 16 lei x 100 de exemplare) | Alte cheltuieli | 2100 |
5. | Chirie spațiu depozitare Timișoara (660 lei x 6 luni de proiect) | Alte cheltuieli | 3900 |
6. | Cheltuieli pentru organizarea Taberei de Vară a tinerilor supravietuitori de cancer organizată în județul Timiș | Alte cheltuieli | 10000 |
7. | Costuri comunicare proiect (social media boosting) | Alte cheltuieli | 360 |
8. | Design Materiale de comunicare pe social media (cover pics, postări) | Alte cheltuieli | 200 |
9. | Concepere filmulet despre activitățile desfășurate în Tabăra Temerarii, care încurajează adoptarea unui stil de viață sănătos și activ | Alte cheltuieli | 5000 |
10. | Cost de operare și administrare Timotion de 20% | Cost operare și administrare Timotion | 9665 |
TOTAL CHELTUIELI FINANȚATE PRIN TIMOTION 48325 RON | |||
Cheltuieli finanțate din alte fonduri decât cele de la Timotion | |||
Diferență salarială echipă de proiect implicată în organizarea evenimentelor dedicate tinerilor supravietuitori de cancer | Alte cheltuieli | 15000 | |
Diferență cheltuieli administrative | Alte cheltuieli | 3000 | |
Diferenta costuri intrări participanți la obiective turistice, vizite socio-culturale, pe perioada desfășurării taberei de vară Temerarii | Alte cheltuieli | 2000 | |
TOTAL CHELTUIELI ALTE FONDURI 20.000 RON | |||
TOTAL 68325 RON |