Asociația Inițiativa în Educație: Literația susține educația
stransa34,264RON
proiect47,470RON
din proiect72.2%
donatii266
Acest proiect dezvoltă competențele de literație în rândul elevilor, stimulându-le interesul și bucuria de a descoperi lumea prin universul cărților.
Prin lectură:
-modelăm caractere și transmitem valori
-dezvoltăm competențe civice și gândirea critică
-punem bazele mentalității și a tiparelor de gândire
-dezvoltăm imaginația, puterea de creație și abilitatea de reprezentare mentală
-formăm atitudinea față de învățare
-dezvoltăm abilitățile de (auto)reflecție
-stimulăm memoria, concentrarea și atenția.
Durata proiectului
martie 2022 – decembrie 2022
Cine suntem și ce facem
Deoarece avem valori și obiective comune, pentru implementarea acestui proiect noi, Asociația inEDU, Asociația “Colț de Banat” și proiectul “Cufărul cu povești”, ne-am unit forțele.
inEDu, a pornit ca un grup de acţiune civică în sfera educaţională, s-a constituit câteva luni mai târziu într-o asociaţie cu misiunea de a contribui la dezvoltarea sistemului educaţional și a crea contexte de învățare și dezvoltare.
În cei 6 ani de activitate am implementat și dezvoltat proiecte dedicate profesorilor, elevilor, studenților și părinților, toate cu acces gratuit și deschis comunității.
Asociația ”Colț de Banat” are ca scop principal dezvoltarea durabilă a comunităților rurale și urbane în vederea creșterii calității vieții locuitorilor, precum și a îmbunătățirii nivelului educațional și social în comunitatile locale.
Principalul proiect de educație al organizației – Hambarul cu Carte – promovează cititul de plăcere în rândul copiilor și a adunat, de-a lungul a peste șase ani, ateliere de lectură, întâlniri cu scriitori de carte pentru copii, vizite cu copiii în librării, activități pentru dezvoltarea competențelor de literație și acțiuni de asigurare de resurse educaționale pentru școli din mediul rural, desfășurate în locații non-formale.
Cufărul cu povești reprezintă o colecție de povești audio într-un podcast care numără în prezent 233 de povești înregistrate. A îmbogățit activitatea pentru mii de profesori, părinți și a bucurat o mulțime de copii. Poveștile au depășit 1.000.000 de ascultări.
DESCRIEREA DETALIATĂ A PROIECTULUI
Descrierea problemei abordate
Proiectul “Literația susține educația” își propune să dezvolte nivelul de alfabetizare și competențele de literație în rândul elevilor, să crească motivația pentru învățare și să prevină abandonul școlar prin crearea unor experiențe educaționale pozitive.
Conform raportului din 2020 al Grupului la Nivel Înalt în Domeniul Literației, la nivelul Europei, după România se mai află doar Albania. Pandemia a adâncit aceste probleme în parcursul educațional al copiilor. Lipsa accesului la educație, modalitatea de desfășurare a cursurilor online, lipsa exercițiului, a feedbackului constant și infrastructura tehnologică au pus piedici semnificative în creșterea gradului de alfabetizare. Deși nu avem încă cifre care să măsoare impactul, specialiștii în educație formulează ipoteza că prioritățile mondiale ar trebui să se axeze pe dezvoltarea nivelului de literație și conștientizarea factorilor de decizie, a cadrelor didactice și a societății în totalitatea ei, în legătură cu importanța competențelor de literație ale elevilor și ale populației în general.
O mare parte din copiii care se află în ciclul primar au pierdut competențe de bază în citire și aritmetică, pierzând astfel cunoștințe semnificative pe care le-ar fi dobândit prin participarea la învățământul fizic. Prăpastia dintre copiii din mediul rural și urban s-a adâncit, iar inechitiățile sociale s-au accentuat în comunitățile defavorizate.
Rezultatele cercetărilor PISA 2018 arată că nivelul analfabetismului funcțional în România este de 44%, cel mai ridicat din ultimii nouă ani.
În prezent ne pregătim copiii pentru un viitor incert. Pentru a face față provocărilor unei lumi extrem de dinamice, copiii au nevoie să fie dotați cu instrumentele necesare, iar unul dintre acestea îl constituie nivelul de literație, competențele de literație fiind considerate competențe cheie.
Rezultatele elevilor depinde și de modalitatatea de predare și abilităților profesorilor. Felul în care predau profesorii are un impact ridicat asupra modului în care învață copii. Conform studiilor din domeniu, calitatea predării are o influenţă mai mare asupra rezultatelor şcolare ale elevilor decât alţi factori precum climatul, conducerea şcolii, resursele materiale (Kyriakides & co, 2010).
Studiile OECD indică faptul că ţările care şi-au îmbunătăţit semnificativ performanţa la testările internaţionale în ultimii 10 ani au implementat politici speciale pentru a îmbunătăţi calitatea personalului din învăţământ (Coaliţia pentru Educaţie).
Pornind de la aceste observaţii faptice şi statistice, inEDU îşi propune să investească în resursa umană şi în formarea unor profesori competenţi, cu mentalitate deschisă şi adaptată contextului actual din educaţia românească pentru a putea sprijini copiii în achizițiile necesare și dezvoltarea lor complexă.
Scopul proiectului
Proiectul “Literația susține educația” are ca principal scop dezvoltarea abilităților de literație, reducerea analfabetismului funcțional, prevenirea abandonului școlar și crearea unui spațiu care să susțină învățarea și dezvoltarea personală și profesională a profesorilor, elevilor și părinților.
Obiectivele proiectului
În perioada martie – decembrie 2022 vom atinge obiectivele de mai jos:
Obiectiv 1. Participarea a minim 600 de copii din județul Timiș la 20 de ateliere non-formale de lectură.
Obiectiv 2: Asigurarea accesului pentru minim 100 de cadre didactice la activități de formare profesională care vizează abilitarea acestora pentru susținerea unui demers didactic care să conducă la dezvoltarea competențelor de literație la elevi.
Obiectiv 3: Dotarea a 15 săli de clasă cu mini-biblioteci și 10 titluri de cărți de care vor beneficia 375 de elevi din județul Timiș.
Obiectiv 4: Creșterea gradului de conștientizare a părinților privind necesitatea stimulării lecturii la copii prin organizarea unui lectorat online care vizează impactul lecturii asupra performanțelor școlare și de viață ale elevilor la care vor participa minim 50 de părinți din județul Timiș.
Obiectiv 5: Asigurarea accesului pentru minim 225 de copii din 9 clase primare la biblioteca “Cufărul călător” și formarea a 9 cadre didactice care vor implementa activitățile la clasă timp de 2 luni cu resursele oferite.
Obiectiv 6: Realizarea a minim 50 de resurse educaționale deschise care susțin implementarea activităților propuse în proiect.
Echipa de proiect
Pentru implementarea unui proiect atât de amplu, este nevoie de o echipă de organizare cu roluri bine stabilite. Membrii echipei sunt oameni implicați, cu experiență didactică și organizațională, voluntari de ani de zile, au mai implementat cu succes alte proiecte finanțate și își doresc să contribuie la îmbunătățirea mediului educațional.
Echipa va conține un nucleu de 6 oameni, coordonatori de acțiuni: Andrada Mazilu, Adriana Bălaj, Alina Iga, Anna Maria Gal, Elena Ilie și Ramona Jakoby, dar va implica un număr mare de voluntari și colaboratori.
Din echipa proiectului fac parte: Bianca Boroș, Maria Stoicuța, Adrian Balog, Bogdan Văcărescu, Alina Deak, Cătălin Sipoș şi Alina Lăzăruică, care și-au asumat susținerea echipei de implementare.
Andrada Mazilu – coordonator proiect
– prof. înv. primar la Liceul Teoretic “Nikolaus Lenau” din Timișoara, 10 ani vechime
– membru fondator al Asociației “Inițiativă în Educație” și Director Programe inEDU
– voluntar AMT, SuperTeach
– experiență coordonator proiecte: Festivalul Educației, Centrul de Resurse pentru Educație, Dream Management pentru profesori, Aventură prin lectură
Adriana Bălaj – coordonator “Clubul de carte” pentru comunitate
– prof. istorie la o școală de stat și la una privată, peste 7 ani vechime învățământ
– vicepreședinte al asociației inEDU
– coordonator “Clubul de carte” de 4 ani
– voluntar în proiecte educaționale și membru în comunităţile Merito, Aspire, SuperTeach
– creatoarea paginii de Facebook “History made fun”, prin care promovează abordări inovatoare în predarea istoriei
Alina Iga – coordonator “Literație și povești” și “Cufărul călător”
– este învățătoare la Școala Babel din Timișoara, vechime de peste 5 ani în educație
– coordonator “Literație și povești” și “Cufărul călător”
– membru și voluntar al asociației inEDU
– a inițiat podcastul Cufărul cu povești
Elena Ilie – asistent coordonare
– asistent coordonator al proiectului
– secretar al asociației inEDU
– experiență ca lucrător de tineret în proiecte internaționale, dar și experiență didactică în instituții private
Ramona Jakoby – coordonator “Biblioteci rurale”
– fondator al Asociației “Colț de Banat”
– fondator al proiectului “Hambarul cu carte” în Comloșu Mic, a adus lectura în viața a sute de copii, având experiență de aproape 10 ani în proiecte cu impact comunitar
– a realizat activități educaționale pe parcursul verii pentru copiii din comunitatea locală, dar și formare pentru profesorii care predau la școlile din apropiere
Anna Maria Gal – coordonator “Teach with inEDU”
– prof. înv. primar și masterandă, vechime de peste 5 ani în învățământ
– membru și voluntar inEDU de peste 3 ani
Bianca Boroș – coordonator conferință “Lectura te face mare”
– cadru didactic la Colegiul Național Bănățean, vechime de peste 7 ani în învățământ
– voluntar în cadrul proiectele de literație organizate de Fundația Noi Orizonturi și voluntar în proiectul “Aventură prin lectură”
– membru inEDU și al comunităţii Aspire
– membru în grupul de lucru care dezvoltă opționalul național de astronomie
Alina Lăzăruică și Maria Stoicuța au urmat cursul de “Mentalitate deschisă” organizat de Institutul Arbinger prin SuperTeach. Sunt cadre didactice în sistemul de stat și au experiență în lucrul cu copiii care provin din medii defavorizate. Sunt voluntare inEDU și s-au implicat în campanii educaționale multiple.
Bugetul
Nr. crt. | Descriere cheltuială | Linie bugetară (transport, consumabile, promovare, cost operare și administrare Timotion etc.) | Suma
(RON, incl TVA) |
||||||
Cheltuieli finanțate prin participarea la Timotion | |||||||||
1. | Cost de operare și administrare Timotion de 20% | Cost operare și administrare Timotion | 9493 | ||||||
2. | Achiziție cărți pentru cufărul călător
(90 de cărți care vor face parte din Cufărul călător, 30 cărți/cufăr x 3 cufere x 3 călătorii) Achiziție cărți pentru mini-biblioteci rurale / urbane |
Cheltuieli resurse materiale educaționale | 8.400 lei
(90 buc. x 35 lei)
(150 buc. x 35 lei) |
||||||
3. | Polițe cărți pentru mini-biblioteci rurale/urbane (6 polițe x 15 biblioteci) |
Cheltuieli resurse materiale | 1.800 lei
(90 de polițe x 20 lei)
|
||||||
4. | Microfon profesional pentru a înregistra povești în podcast și lampă circulară profesională pentru evenimentele și înregistrările online | Cheltuieli logistică suport tehnic | 600 lei
200 lei |
||||||
5. | Imprimantă multifuncțională (print materiale educaționale) și articole birotică |
Cheltuieli echipamente (suport tehnic) | 2.000 lei | ||||||
6. | Abonament platformă Wordwall pentru a crea resurse educaționale deschise | Cheltuieli aplicații online (suport tehnic) |
75 lei
(5 abonamente x 15 lei) |
||||||
7. | Ateliere de literație pentru copii
(gustări, apă, măști, materiale igienico-sanitare, materiale educative, consumabile activitate, transport facilitatori, servicii training) |
Cheltuieli consumabile, transport, coffee break | 12.500 lei
(500 lei / grupă de 25 de copii x 25 de ateliere) |
||||||
8. | Ateliere de formare pentru cadrele didactice | Gustări și băuturi pt coffee break Servicii training Transport facilitator Materiale igienico-sanitare Mape și materiale print Materiale birotică |
5.000 lei
(10 întâlniri x 500 de lei) |
||||||
9. | Servicii videografie | Cheltuieli promovare | 1.000 lei
(20 de materiale video cu recomandări de carte) |
||||||
10. | Materiale publicitare (roll-up proiect, stickere pentru cărți, semne de carte) |
Cheltuieli promovare
|
1.200 lei
300 lei roll-up |
||||||
11. | Asistent coordonare proiect (2h / săptămână, 8h / lună) |
Resursă umană | 2.000 lei
(25 de lei oră x 8 h lună x 10 luni proiect)
|
||||||
12. | Servicii design grafic evenimente și design roll-up
|
Cheltuieli promovare | 1.200 lei
(100 materiale x 10 lei) |
||||||
13. | Pachet comunicare și identitate vizuală conferința “Lectura te face mare”
(afiș conferință, cover Facebook, badge-uri speakeri, badge-uri participanți, diplome personalizate, slide-uri ș.a.) |
Cheltuieli promovare | 1.500 lei | ||||||
14. | Materiale personalizate inEDU (cadou pentru invitați, traineri, autori, ilustratori la webinarii și ateliere) | Cost resurse umane | 500 lei
(10 evenimente x 50 de lei) |
||||||
TOTAL CHELTUIELI FINANȚATE PRIN TIMOTION 47470 RON | |||||||||
Cheltuieli finanțate din alte fonduri decât cele de la Timotion | |||||||||
1. | Cheltuieli contabilitate | Cheltuieli administrative | 2.400 lei (200 lei x 12 luni) |
||||||
2. | Co-plată design roll-up | Cheltuieli promovare | 200 lei | ||||||
3. | Co-plată Servicii design grafic | Cheltuieli promovare | 1.000 lei | ||||||
4. | Co-plată servicii videografie | Cheltuieli promovare | 1.000 lei | ||||||
5. | Cheltuieli transport IKEA+ taxe poștale trimitere colete | Cheltuieli logistice | 550 lei | ||||||
6. | Cheltuieli chirie spațiu + (curent, gaz, internet spaţiu) 200 de lei x 10 luni |
Cheltuieli logistice | 5.000 lei | ||||||
7. | Cheltuieli administrare site inEDU martie – decembrie |
Cheltuieli promovare | 1.000 lei | ||||||
6. | Abonament Powtoon + realizare materiale video | Cheltuieli aplicații online (suport tehnic) |
850 lei | ||||||
7. | Coordonare proiect | Resursă umană | 5.000 lei | ||||||
TOTAL CHELTUIELI ALTE FONDURI 17.000 RON | |||||||||
TOTAL 61970 RON | |||||||||