|   Inscriere 

Asociația Hoinart: Voci PortAbile pentru comunitate

Suma
stransa
10,495RON
Target
proiect
10,826RON
Procentaj
din proiect
96.9%
Numar
donatii
29

Prin acest proiect ne propunem realizarea de ateliere de teatru radiofonic cu minim 10 beneficiari, tineri cu dizabilități, pe parcursul a trei luni și producerea primului spectacol de teatru radiofonic profesionist creat exclusiv de persoane cu dizabilități din comunitatea noastră.

 

 

Durata proiectului

iulie, septembrie, octombrie și noiembrie 2022

 

 

 

 

 

 

 

Cine suntem și ce facem

Asociația HOINART are ca scop principal promovarea artei teatrale, atât ca formă de artă a spectacolului, cât și ca instrument educativ și terapeutic, în special în rândul tinerilor și al persoanelor marginalizate sau în zone lipsite de acces la cultură.

Asociația HOINART are ca membri fondatori actori ai Teatrului Portabil Timișoara – trupă care de patru ani este foarte activă pe scena timișoreană, nu doar prin aparițiile la diferite evenimente și festivaluri (Check-Art, Street Delivery, Plai etc), ci și prin acțiunile de voluntariat alături de copiii și tinerii instituționalizați.

De la înființare (2019), am derulat proiectele Youth Start Șagului, finanțat de Asociația Act For Tomorow prin programul StartONG, în care, în parteneriat cu FITT Timișoara, am organizat un mini-festival cu scopul de a pune în valoare unul din noile centre de tineret și Zile roșii nopți albe, proiect documentar dedicat memoriei martirilor Revoluției, realizat în parteneriat cu Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii, cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara și al Consiliului Local, prin intermediul programului cultural prioritar „Timișoara. Capitală Europeană a Culturii 2021”, parte a Programului Cultural TM2021 din anul 2019.

În 2021, ca organizație gazdă, am coordonat cu succes proiectul Theater Ability, finanțat de Comisia Europeană prin Corpul European de Solidaritate, proiect cu 30 de beneficiari, dedicat persoanelor cu dizabilități și tinerilor proveniți din sistemul de plasament. Astfel, tineri și copii din partea asociațiilor PentruVoi, Ceva de Spus, For Help și din țară, au beneficiat de ateliere de teatru radiofonic, dans și de animație, ieșiri și socializări cu prilejul a diferite evenimente organizate în acest scop.

Abordarea în cadrul acestor ateliere a fost una directă, jocurile și exercițiile fiind adaptate atât pentru nevoile lor personale, cât și pentru cele ale grupului astfel format.

Lucrând alături de acești tineri pe o durată îndelungată de timp (10 luni), am reușit să îi motivăm, să le creăm un spațiu sigur, unde au ieșit cu pași mici, dar siguri, din zona de confort, să îi ajutăm să-și descopere noi abilități și să și le perfecționeze. La nivel de grup, fiind vorba de un grup neomogen și lucrând cu dizabilități diferite, au existat multe provocări, de la găsirea formulei celei mai eficiente de predare, la modul lor de a interacționa unii cu ceilalți, uneori agresiv.

Motivul pentru care ne dorim continuarea acestor întâlniri este, în primul rând, dorința lor, ceea ce demonstrează impactul pozitiv pe care l-au resimțit și exprimat. În al doilea rând, ne dorim continuitate și rezultate durabile pe termen lung.

DESCRIEREA DETALIATĂ A PROIECTULUI

Descrierea problemei abordate

Principala problemă este izolarea cu care se confruntă persoanele cu dizabilități, indiferent dacă au sau familie/aparținători sau sunt înscriși în programe din cadrul unor fundații sau asociații. Cercul lor de cunoscuți este de regulă restrâns și nu au parte sau nu au acces la acțiuni de socializare, la activități culturale, dezvoltare personală etc, din varii motive. Fie că vorbim de dizabilități motorii, lipsa de resurse financiare, lipsa de perspective sau de motivație în ceea ce îi privește, fie de lipsa de accesibilizare a instituțiilor de cultură sau a sălilor unde se țin astfel de cursuri. După cum a demonstrat recent o campanie a Asociației Ceva de spus, inclusiv tranzitarea orașului pentru o persoană aflată în scaun cu rotile sau însoțită de un câine-ghid, poate reprezenta o adevărată provocare.

Conform ANPD, la finele anului 2019 erau trecute în evidență 833.131 de persoane cu diabilități, dintre care 97,88% (815.463 persoane) se aflau în îngrijirea familiilor și/sau trăiau independent (neinstituționalizate) și 2,12% (17.668 persoane) în instituțiile publice rezidențiale de asistență socială pentru persoanele adulte cu dizabilități (instituționalizate).

(sursa: Autoritatea Națională pentru Persoanele cu Dizabilități).

În cadrul proiectelor noastre anterioare, prin contactul direct cu beneficiarii am putut constata dispoziția lor pentru activități artistice, pasiuni ascunse (scris, compus muzică, construcții machete etc..) și disponibilitatea de a ieși din zona de confort într-un spațiu sigur și de a socializa cu persoane care le împărtășesc pasiunile, constatări dublate de dorința lor exprimată de a continua atelierele.

Proiectul propus, Voci PortAbile pentru comunitate, vine în întâmpinarea nevoilor lor, oferindu-le în primul rând acces la un mediu cultural, identificarea și dezvoltarea unor abilități și aptitudini artistice, creșterea stimei de sine și a încrederii în forțele proprii. Nu în ultimul rând, le oferă o voce.

Totodată, acest proiect se înscrie în Obiectivele Specifice ale Strategiei Culturale pentru anul 2023, conform dosarului de candidatură.

 Scopul proiectului

Realizarea unui spectacol de teatru radiofonic, în urma unui atelier intensiv de trei luni cu 10 beneficiari – tineri persoane cu dizabilități.

Teatrul radiofonic reprezintă o formă benefică și potrivită persoanelor cu dizabilități, din următoarele motive:

–           Este o formă de teatru prin care nu se expun direct, prin relația cu un public într-o sală

–           Este o formă de teatru prin care pot experimenta cu vocea lor, fără să se simtă stânjeniți dacă au o dizabilitate fizică

–           Chiar dacă există un „defect” funcțional de vorbire, acesta poate fi corectat, atât prin exerciții, cât și prin prelucrarea vocii după înregistrare

–           Este o formă de teatru prin care se pot juca cu vocea lor, dând glas mai multor personaje

–           Este singura formă de spectacol de teatru care nu este în directă relație cu publicul, deoarece trece printr-un proces de post-procesare

–           Este o formă de teatru prin care vocea devine instrumentul lor de expresie.

–           Totodată, este forma de teatru care consumă cele mai puține resurse.

–           Și, de ce nu, produsul final poate fi înscris într-un festival de profil, punându-se accentul strict pe calitatea artistică a produsului, într-o manieră incluzivă și non-discriminatorie.

Ca instrument pedagogic, teatrul, indiferent de metodă, și-a demonstrat rolul terapeutic, pentru că nu lucrează direct cu trauma, ci indirect, prin joc. Caracterul ludic al exercițiilor face ca deschiderea participanților să fie mult mai mare, iar emoțiile să fie exprimate printr-un personaj, astfel ca subiectul să se simtă detașat și în siguranță.

Obiectivele proiectului

Obiectiv 1: Realizarea unui spectacol de teatru radiofonic

Obiectiv 2: Realizarea unui atelier intensiv de teatru radiofonic, pe durata a trei luni

Obiectiv 3: Lucrul cu 10 beneficiari, tineri cu dizabilități, pe durata a trei luni

Obiectiv 4: Punerea în practică a metodologiei de lucru cu persoanele cu dizabilități dezvoltate în urma proiectului Theater Ability

Obiectiv 5: Consolidarea aptitudinilor și cunoștiințelor beneficiarilor

Obiectiv 6: Dezvoltarea principiilor de pedagogie culturală pentru persoane marginalizate, descoperite în cadrul proiectului anterior

Obiectiv 7: Creșterea stimei de sine și a încrederii beneficiarilor

Obiectiv 8: Achiziționarea echipamentelor tehnice necesare pentru realizarea unui spectacol de teatru radiofonic

Echipa

Raluca Grumăzescu – coordonator proiect; actriță și trainer în dezvoltare personală: susține atelierele propriu-zise, păstrează legătura cu partenerii, este responsabil de achiziții și raportarea finală

Alexandru Maniu – asistent tehnic; profesor, trainer și muzician: coordonează sesiunile de înregistrări audio, este responsabil de comunicare cu partenerii media, este responsabil cu filmările de promovare și montaj video-audio.

Bugetul

Nr. crt. Descriere cheltuială Linie bugetară (transport,  consumabile, promovare, cost operare și administrare Timotion etc.) Suma

(RON, incl TVA)

Cheltuieli finanțate prin participarea la Timotion
1. Microfon înregistrări voce/instrumente Echipamente 969
2. Mixer Echipamente 2146
3. Cabluri Echipamente 546
4. Montaj audio/video Prestări servicii 5000
5. cost de operare și administrare Timotion de 20% Cost operare și administrare Timotion 2165.25
TOTAL CHELTUIELI FINANȚATE PRIN TIMOTION                                                                                       10.826
Cheltuieli finanțate din alte fonduri decât cele de la Timotion
6.
7.
8.
9.
TOTAL CHELTUIELI ALTE FONDURI
TOTAL 10.393

Campionii
nostri

Numar
campioni
1

Grumăzescu Raluca , din echipa Teatrul Portabil

M-am înscris în calitate de campion al proiectului Voci Portabile pentru comunitate din următoarele motive, într-o ordine aleatorie:
1. Consider că în calitate de coordonator de proiect, trebuie să fiu în prima linie pentru a-l susține
2. Am participat cu drag la Timotion din primul an de Teatrul Portabil Timișoara, pentru că mi se pare fabuloasă îmbinarea între un eveniment de alergare, și ideea de a inspira comunitatea locală să sprijine proiecte sociale, civice, de educație, de mediu etc..
3. Fuga e sănătoasă! S-a demonstrat că alergarea, mai mult ca alte sporturi de tip cardio, are multiple beneficii pentru sănătatea mentală, fiind un adjuvant în depresie, anxietate sau SSPT
4. Lucrez alături de persoane cu dizabilități de un an și progresul lor mi-a oferit cele mai mari satisfacții ca trainer în dezvoltare personală
5. Cred că e nevoie de mai multe voci pentru comunitate
6. E o ambiție personală să văd dacă mă pot disciplina să mă antrenez să alerg 5 kilometri
7. Teatrul e magic, teatrul educă, teatrul vindecă.

Suma stransa: 830 lei


Donatii directe

Groza Sorina 50 RON Succes! 
Udroiu Raducu Sebastian 100 RON Mult succes, Alex! 
Neamtu Daniela 50 RON Felicitări pentru tot ceea ce faceti!!! 
Anonim 100 RON Succes! 
Rodica Oana 50 RON Bravo! 
Nelica L. 50 RON
Succes! 
Raita Ioana Ionela 30 RON Cu drag ! 
Hamilton Central Europe 8,000 RON Suntem părtași la povestea Asociației Hoinart pentru că dorim să sprijinim tinerii să își găsească pasiunea, să fie implicați în proiecte culturale în care să își descopere talentul, să lucreze în echipă și să creeze împreună. Credem în cei 10 tineri și în vocea lor creatoare! #TimotionOPTimist
 
Popa Tatiana 50 RON Succes! 
Anonim 50 RON Succes! 
Maria M. 200 RON Succes!! 
Prisacariu Raul 25 RON Salut! 
Previous Next