Fundația Missio Link International – Există Viață După Abuz
stransa41,628RON
proiect40,728RON
din proiect102.2%
donatii347
Din 2001 Fundația Missio Link Internațional luptă împotriva abuzului copilului și al traficului de persoane, acționând pe două direcții: salvarea, recuperarea post traumă, educarea și integrarea socială a victimelor minore ale abuzului sever, inclusiv a traficului de minori și programe de prevenție în rândul comunităților vulnerabile.
Pe perioada pandemiei, numărul victimelor minore, exploatate sexual a crescut cu 30% (Raportul ANITP). Indiferent ce formă ia abuzul distruge stima de sine a copilului. Nu vine singur, implică întotdeauna și abuz emotional. Victimei i se insuflă sentimentul de vină. Ea este cel care a provocat. Acesta simte că nu are valoare, că nu aparține nici unei comunități. Se simte singur, abandonat, că nu e capabil de nimic bun. Toată ființa lui este copleșită de o frică viscerală, permanentă, pentru că abuzul rareori este un act unic, ci se repetă din nou și din nou. Cu stimă de sine scăzută, el dezvoltă tulburări emoționale și adesea tulburări de comportament, convins fiind că nimănui nu-i pasă de el așa că nu contează ce face. Performanțele școlare scad, și în cele mai multe cazuri copilul abuzat abandonează școala sau este încurajat în acest sens, pentru a diminua riscul ca abuzul să fie descoperit. Lipsa competențelor și abilităților profesionale și de viață îl fac și mai vulnerabil și favorizează dezvoltarea unui ciclu al abuzului.
Proiectul este o continuare a proiectului demarat în 2020, dar și o extindere a acestuia prin care ne propunem ca minim 24 de fete minore victime ale abuzului sever și minim 10 tinere între 18 și 22 de ani să-și redobândească stima de sine și să dezvolte competențe profesionale și deprinderi de viață care să le crească șansele unei vieți de adult independente. Proiectul va asigura accesul fetelor noastre la terapii de grup și individuale, personalizate nevoilor fiecăreia dintre ele. Vor fi îmbinate sesiuni de psihoterapie cu terapie prin artă, ateliere de dezvoltare personală, ateliere de dezvoltare a abilităților de viață și va facilita accesul la consiliere și formare profesionala pentru minim 10 tinere supraviețuitoare ale abuzului sever. Ne mai propunem ca finalul proiectului să fie marcat printr-un eveniment care să atragă atenția asupra fenomenului abuzului copilului, dar și să prezinte public, într-un mod creativ rezultatele proiectului. Este o nouă piesă pe care împreună cu comunitatea locală o vom adăuga și care va completa portretul distrus prin abuz.
DURATA: 01.09.2021 – 30.06.2022
CINE SUNTEM ȘI CE FACEM?
Fundația Missio Link Internațional a fost înființată în anul 2001 având o vastă experiență în derularea de servicii sociale în protecția copilului victimă a abuzului inclusiv traficul de mi-nori, dar și derularea de proiecte și programe de educație non-formală menite să prevină abuzul și traficul de persoane în rândul comunităților vulnerabile.
• Centrul Rezidențial Casa Debora: serviciu social licențiat în protecția copilului, deschis în 2002, cu două unități de tip familial, asigura protecția a 24 de fete minore/serie, între 9-18 ani, victime ale abuzului. Peste 140 de fete au fost asistate până în prezent.
• Aspirații : – din 2009, consiliere și asistență în vederea incluziunii a tinerelor victime ale abuzului, peste 35 de tinere intre 18-26 de ani integrate
• Merg la Școală : – din 2008, program de prevenție a abandonului școlar și exploatarea copilului în comunitățile defavorizate din mediul rural, peste 190 de copii menținuți anual în scoală
• Armonia – din 2008 program de consiliere și educație non-formală a tinerilor delincvenți, în vederea reintegrării și reducerii recidivei, o medie de 120 de tineri din CE Buziaș incluși anual în proiect.
• Centrul Maternal Casa Mitspa : – 2017, serviciu social licențiat asistența și consilierea mamelor tinere în situație de risc de abuz, abandon al copilului, cu o capacitate de găzduire pentru 6 mame și copiii lor.
DE CE ESTE NEVOIE DE ACEST PROIECT?
26 februarie 2020, data la care pentru România se schimbă paradigma, brusc, tăcut, cu efecte neașteptate pentru care nu doar noi, ci întreaga lume a fost nepregătită. 26.02.2020, data la care la noi este confirmat primul caz pozitiv infectat cu noul coronavirus SARS-COV 2, un tânăr de 20 de ani dintr-un sat din județul Gorj. ”Nouă nu ni se întâmplă” ne-am spus imediat în gând sau în grupuri mai mari sau mai mici. Tot ce a urmat după, fiecare știre, fiecare statistică, avea să ne reamintească în fiecare zi că avem un sistem medical bolnav și nefinanțat, și un sistem educațional fără infrastructură. Ni se mai reamintea și că românii pot fi generoși, pot fi uniți și pot aduce schimbare în bine. Asta s-a văzut imediat în extraordinara mobilizare a comunităților de a veni în sprijinul sistemului de sănătate așa încât să nu devină el însuși o victimă a COVID-19. S-a simțit și în răspunsul la nevoia de echipamente care să permită copiilor din medii defavorizate accesul la școala online în țara offline. În mai puțin de doua luni, pandemia își ia cu lăcomie victimele, iar noi toți ne uităm spre ele, victimele directe: număr de infectări, pacienți în stare gravă la ATI, oameni care au pierdut lupta. Ce se întâmplă însă cu ele, cu victimele altor ”pandemii” sociale cu a căror eradicare ne-am luptat și până în 26.02.2020? Unde au dispărut victimele violenței domestice, ale abuzului și exploatării copilului, ale traficului de persoane, ale sărăciei și excluzinii sociale, ale abandonului școlar?
Citind statisticile de mai jos, să nu uităm că orice se întâmplă celui de lângă mine, mi se poate întâmpla și mie. Așadar nu pot sta indiferent.
– În ultimii patru ani cazurile de abuz al copilului raportate a crescut de la 13.500 la peste 15.500, majoritatea fiind fete. La fiecare oră, în România, o fată sub 15 ani este victimă a abuzului sexual. (Raport al Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copiilor și Adopție -ANPDCA)
– Violența domestică a crescut în pandemie. Copiii au fost mult mai prezenți la actele de violență.
– În România, până la început de noiembrie, poliția a dat cu 8,2% mai multe ordine de protecție împotriva agresorilor domestici decât în aceeași perioadă a anului trecut.
– Victimele nu sunt obișnuite să ceară ajutorul, de frică sau de rușine, iar în ultimele luni au avut și mai puțină libertate de mișcare (G4Media.ro).
– Una din trei femei la nivel mondial este victima actelor de violență domestică, spun statisticile Organizației Națiunilor Unite de dinainte de pandemia de COVID 19. Numărul victimelor a explodat în lunile în care distanțarea socială a împins aceste femei să rupă legăturile cu realitatea din afara relației abuzive. (Raportul Bunăstarea copiilor 2020 – World Vision Romania)
– În primul semestru 2020 numărul victimelor minore, exploatate sexual a crescut cu 30%. 60,6% dintre victime au cel mult studii gimnaziale. Recrutarea prin internet s-a dublat față de aceeași perioadă a anului 2019. Totodată, dacă până acum relația cu recrutorul era una bazată pe încredere acesta făcând parte din grupul de cunoștințe/prieteni, în prima jumătate a anului 40,4 % din victime au fost recrutate de persoane necunoscute. O diferență vizibilă a fost înregistrată în ceea ce privește por-nografia infantilă, în creștere de la 17 victime-sem I 2019 la 42 – sem I 2020 și porno-grafia pe internet de la 6 victime în sem I 2019 la 12 – sem I 2020. (Analiză Succintă Privind Traficul de Persoane în semestrul I 2020, Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane – ANITP).
– În perioada martie 2020 și până în prezent, celor trei servicii rezidențiale licentiate, de asistență a victimelor abuzului, ale Fundației Missio Link Internațional, au fost în-credințate prin sentință judecătorească 8 victime minore, cu vârste între 10 și 17 ani, dintre care 3 mame minore. Dacă luăm în clacul și cei 3 copii cu vârste între 0 – 24 luni, putem spune chiar că 11 victime minore ale abuzului (inclusive a traficului de persoane) au început drumul vieții de după abuz.
Ce însemnă asta pentru ele?
Abuzul suferit în copilărie lasă urme adânci pentru toată viața. Indiferent sub ce formă se petrece, abuzul distruge stima de sine a copilului, acesta având o imagine distorsionată despre el și despre cei din jur. E ca o oglindă crăpată care redă o imagine urâțită, diformă. Deși poate fizic nu au nici o evidență, victimele abuzului își trăiesc și manifestă trauma. Cu o stimă de sine scăzută, se văd fără valoare, murdare, dezvoltă tulburări de comportament. Manifestări ”și ce dacă, oricum nimănui nu-i pasă ” sau, ”nu sunt bun/bună de nimic, ce mai contează ce fac” provoacă etichetări din partea celor din jur care nu fac decât să adâncească trauma. Cu stimă de sine scăzută, el dezvoltă tulburări emoționale și adesea tulburări de comportament, convins fiind că nimănui nu-i pasă de el așa că nu contează ce face. Performanțele școlare scad, și în cele mai multe cazuri copilul abuzat abandonează școala sau este încurajat în acest sens, pentru a diminua riscul ca abuzul să fie descoperit. Lipsa competențelor și abilităților profesionale și de viață îl fac și mai vulnerabil și favorizează dezvol-tarea unui ciclu al abuzului.
Prin proiectul ”Există viață după abuz” dorim să ajutăm fetele minore supraviețuitoare ale abuzului sever, pentru care scoaterea din familie a fost decisă de instanța judecătorească, să își redobândească stima de sine, condiție esențială pentru a deveni adulți funcționali iar prin poveștile de speranță și campanii de conștientizare a populației să prevenim creșterea acestui fenomen.
CE VOM FACE PENTRU CA PROIECTUL SĂ FIE UN SUCCES?
Scopul proiectului este facilitarea pentru minim 24 de fete minore și 10 tinere între 18 și 22 de ani, supraviețuitoare ale abuzului sever, inclusiv a traficului de persoane, accesul la terapii și activități de recuperare post trauma, la consiliere și formare vocațională.
În cadrul proiectului se vor alterna sesiunile de terapie și consiliere psihologică individuale și de grup care au o frecvență săptămânală, cu ateliere de terapie prin artă în grupuri mici, (pictură, modelaj, teatru, muzică, terapie cu animale, etc), activități de educație non-formală care să le dezvolte sentimentul de apartenență la o comunitate, dezvoltarea unui program de mentorat cu implicarea comunității. Sesiunile de psihoterapie vor fi îmbinate cu ateliere de dezvoltare personală, ateliere de dezvoltare a abilităților de viață și va facilita accesul la consiliere și formare profesională pentru minim 10 tinere supraviețuitoare ale abuzului sever. Ne mai propunem ca finalul proiectului să fie marcat printr-un eveniment care să atragă atenția asupra fenomenului abuzului copilului, dar și să prezinte public, într-un mod creativ rezultatele proiectului.
Un alt obiectiv al proiectului este organizarea eveniment care să atragă atenția asupra fenomenului abuzului copilului, dar și să prezinte public, într-un mod creativ rezultatele proiectului.
Fundația noastră are în echipă personal specializat, și/sau contracte de consultanță externă psiholog, psihoterapeut, consilier educație care să stabilească planul de recuperare post traumă și care să dezvolte parteneriate specifice cu instituții de cultură și/sau voluntari.
CE REZULTATE PROMITEM?
La finalul proiectului minim 24 de fete cu vârstă între 7 și 18 ani, și minim 10 tinere până în 24 de ani, care au supraviețuit unei forme severe de abuz și pentru care s-a impus o măsură specială de protecție în unul din serviciile sociale licențiate ale Fundației Missio Link Internațional își vor recâștiga stima de sine, fapt care se va reflecta în situația lor școlară, în abilitățile lor de relaționare, în abilitățile sociale și de viață, în abilitățile și competențele lor vocaționale.
Minim 4 tinere vor putea părăsi asistența rezidențială tranzitând spre o viață independentă în siguranță.
CE VA SCHIMBA ACEST PROIECT ÎN COMUNITATEA TA?
Prin acțiunile propuse prin proiect cât și prin diseminarea rezultatelor proiectului, populația va fi informată și responsabilizată cu privire la abuzul copilului, consecințele, identificarea semnelor care ascund o traumă și prevenirea acestuia, și la o abordare pro-activă a acestui fenomen în continuă creștere.
ALTE ORGANIZAȚII, INSTITUȚII, GRUPURI CARE NE VOR SPRIJINI ÎN PROIECT
Fundația Missio Link Internațional în asistarea și recuperarea post traumă a victimelor abuzului colaborează cu DGASPC Timiș, instituții de învățământ, instituții/organizații culturale din Timișaoara, Centrul Regional Timișoara al Agenției Naționale împotriva Traficului de Persoane, ONG-uri din Timiș și din țară care activează în protecția copilului și/sau combaterea traficului de persoane.
OBIECTIVUL DE STRANGERE DE FONDURI PRIN TIMOTION
1. Materiale necesare atelierelor de terapie: 720
2. Sesiuni de psihoterapie post-traumă: 7500
3. Consiliere Vocațională: 6000
4. Transport Beneficiari: 3420
5. Cursuri de Calificare: 12000
6. Echipamente start-up incluziune socială: 2650
7. Chetuieli de promovare și diseminare (printuri, Add-uri, etc): 1650
8. Costuri Operare si Administrare Timotion: 6788
TOTAL: 40728 lei