|   Inscriere 

Asociatia Verde de Banat – Respirăm verde. Împădurim culoarul Bega

Suma
stransa
24,938RON
Target
proiect
23,940RON
Procentaj
din proiect
104.2%
Numar
donatii
257

După experiența de anul trecut, plantând cu voluntari puieți în apropierea izvoarelor râului Bega, anul acesta dorim să coborâm verdele mai aproape, acolo unde este și mai mare nevoie de el – tot în zona riverană a râului, în apropierea pistei de biciclete fără umbră. Acolo putem să aducem direct pe biciclete în 6 zile de weekend câte 100 de voluntari care să planteze 2500 de puieți pe zi în gropi gata pregătite pe terenul primariilor din zonă. 3 hectare plantate cu veselie susținută de ceaune și gustări atent pregătite și servite pentru a avea un impact minim mediului, dar un impact mare voluntarilor vor fi un exemplu de implicare civică și o oportunitate de voluntariat pentru întreaga familie.

DURATA: Septembrie-noiembrie 2021 (perioada de implementare)

CINE SUNTEM ȘI CE FACEM?

Pe Facebook suntem Asociaţia Verde de Banat si Pedallez Timișoara (pedallez.ro)

Suntem un grup de îndrăgostiți de natură care vor să prezerve și să promoveze zona bazinului râului Bega, dar și alte obiective din județul Timiș, fiind interesați de agricultura ecologică, meșteșuguri țărănești și cultura locală, dar și de dezvoltarea traseelor turistice (inclusiv pentru montaniarzi și bicicliști). Vrem șă facem zona și produsele locale mai cunoscute, să ajutăm comunitatea locală să-și prezinte mai bine ofertele turistice și gastronomice și să dezvolte aceste oferte. Am debutat în octombrie 2019 aducând timișorenii să cunoască zona prin acțiuni de ecologizare sau vizitând satele izolate. Am început să facilităm accesul la Cascada Șopot și să promovăm cascada din imediata apropiere de tabăra de copii Poieni Strâmbu, inclusiv prin panouri cu informații.

În anul 2020 Asociaţia Verde de Banat a avut activitate bogată, în ciuda pandemiei. În aprilie am ecologizat Valea Begăi-Poieni. Începând din luna mai, am dus lunar sute de pachete oamenilor bătrâni, cu nevoi materiale din cca. 40 de sate din Ținutul Pădurenilor și Timiș (am fost in comunele Margina, Tomești, Pietroasa, Bătrâna, Cerbal, Lunca Cernii, Bunila, Pestisul Mic); În august-septembrie am amenajat cărarea către Cascada Sopot; În octombrie am organizat plantare de puiet, pin și molid, în zona Mânăstirii Romanesti. Acest an am fost susținuți de Fundația Comunitară Timișoara, Fundatia Alber, Decathlon, Asociația Ajungem Mari, Noua Acropola, iar la plantare de elevii liceului N. Lenau.

Pedallez se alătură acestui proiect, implicând comunitatea de bicicliști din Timișoara. Pedallez este o asociație nou înființată care militează pentru siguranța și confortul bicicliștilor timișoreni cu interes deosebit pentru strategia orașului și proiectele de infrastructură în ceea ce privește un oraș curat și sănătos, bazându-se pe următoarele valori: educarea și responsabilizarea comunității. Pedallez se implică în acțiuni de coagulare a comunității iubitoare de natură și responsabilă față de mediu pe două roți prin promovarea voluntariatului atât în zona urbană cât și periurbană.

 

 

 

 

 

 

 

DE CE ESTE NEVOIE DE ACEST PROIECT?

Refacerea biodiversității și reducerea poluării (Un scop principal al pactului verde european)
TEHNIC: Refacerea perdelei forestiere din proximitatea Timișoarei ar reduce gradul pe poluare din oraș și din zona peri-urbană, oprind valul de praf, prevenind deșertificarea, protejând biodiversitatea locală prin crearea de areale noi. Noile zone împădurite cu specii autohtone (stejar, cer, frasin) vor transforma zone cu valoare economică redusă în resurse forestiere auto-regenerante.
PRACTIC: cu trei hectare nu se oprește schimbarea climei. Trebuie să începem un proces de responsabilizare a societății față de mediul înconjurător, iar acest proiect își propune să creeze experiențe de voluntariat la care familiile să poată participa ușor, astfel fiecare voluntar să-și asume mai ușor rolul pe care îl are în mediul înconjurător. Este un proiect în care rezultatele concrete (15 000 de puieți plantați) sunt un pretext de a discuta amprenta deciziilor fiecăruia pentru mediul înconjurător. Totodată, fiind perceput ca un proiect cu rezultate vizibile, este o oportunitate pentru mediul economic și autorizațiile publice să înceapă să contribuie la astfel de proiecte, prilej cu care s-ar educa în această tematică.

CE VOM FACE PENTRU CA PROIECTUL SĂ FIE UN SUCCES?

Pregătirea pe hârtie (martie-septembrie)
Se va discuta cu Primăriile pentru a definitiva loturile de pământ pe care se vor face plantările, urmând ca acestea să emită actele normative necesare legat, iar împreună cu specialiști de la Romsilva se vor stabilii detaliile tehnice pentru plantarea de puieți pe 3 hectare din apropierea râului Bega.

Pregătirea pe teren (săptămâna înainte de plantare)
Folosind un sfredel, voluntari ai asociației și personal din partea primăriei vor fora pământul pentru a executa găurile în care vor fi plantați pueții.

Pregătire pe Facebook și în afara lui (martie-septembrie)
Încă din timpul campaniei de participare la Timotion pentru susținerea proiectului se va face cunoscut că este nevoie de 600 de zile de voluntariat pentru plantare de puieți. În luna înaintea plantării, la evenimentele de bicicliști (masa critică, Verde pentru Biciclete) se va mediatiza call-ul de voluntari. În atelierele de reparații de biciclete și la magazinele de biciclete se va face campanie prin afișe pentru strângere de voluntari.

Plantarea (septembrie-octombrie)
3 weekenduri = 6 zile
O zi = jumătate de hectar. 2500 de puieți plantați vor fi plantați la distanțe potrivite de către 100 de voluntari care se vor menține la distanțe potrivite (în funcție de normele sanitare în vigoare). Voluntarii vor fixa puieții în găurile pregătite și vor fi susținuți prin un ceaun servit în materiale biodegradabile.

Întreținerea (următorii 5 ani)
Pentru a ajunge la maturitate zonele împădurite au nevoie de lucrări de întreținere, activități pe care prin voluntariat și resurse proprii și le asumă asociația Vedre de Banat.

 

 

 

 

 

 

 

CE REZULTATE PROMITEM?

3 hectare aflate la maxim un km de pista de biciclete de pe râul Bega
15000 de arbori plantați
6 experiențe, fiecare cu 100 de voluntari din Timiș (printre care și copii) îndemnați să vină pe pista de biciclete
Înmugurirea entuziasmului voluntarilor din Timişoara
voluntari din zonă se vor simți mai responsabili de zona în care trăiesc
experiențele de peste 5 ani: bicicliști vor putea face vara repaosuri la umbra copacilor plantați de ei
experiențele de peste 20 de ani: copii care vor participa la plantare vor putea revizita pădurea venind tot pe pista de biciclete cu copii lor
Capacitate sporită de acțiuni de împădurire (utilaje, sponsori, voluntari) a asociației Vedre de Banat
O dezvoltare a comunității de oameni interesați de Bega, de pedalat, de fapt de mediul înconjurător

CE VA SCHIMBA ACEST PROIECT ÎN COMUNITATEA TA?

Coroana (undeva sus): În 100 de ani, pădurile ajung la maturitate și devin zone cu mai mare potențial economic auto-regenerant și factor climatic stabilizant pentru alte sute de ani. Dar din fericire noi, ca societate putem să ajungem la maturitate mai repede.
Trunchiul (palpabil, dar se va vedea chiar și din satelit)– 3 hectare vor deveni împădurite, oferind pistei de biciclete de pe malul râului Bega zone cu umbră
Rădăcini (creștere în profunzime): aproximativ 300 de voluntari din Timiș se simt legați, investiți, stake-holderi ai râul Bega și al problemelor de mediu de mediu.

ALTE ORGANIZAȚII, INSTITUȚII, GRUPURI CARE NE VOR SPRIJINI ÎN PROIECT

Primăriile (Uivar și altele) sprijină săpatul gropilor, asigura comunicarea cu școlile și informarea locuitorilor. Primariile pun la dispoziție loturile de teren pentru plantat

Romsilva asigura partea de consultanta tehnică pentru detaliile legate de plantare

Apele Romane vor oferi consultanta si va ajuta la diseminare (Aqua Stiri, panouri informative pe pistă)

CiviCultura 2021. Dileme Urbane (Asociația Culturală Diogene) va prezenta oportunitatea de voluntariat în acțiunea de plantare în una din discuțiile CityTalks despre spațiul public / mediul înconjurător și pe canalele social-media dedicate

OBIECTIVUL DE STRANGERE DE FONDURI PRIN TIMOTION

1 10000 de puieti frasin si cer: 10000
2 5000 de puieti stejar: 7000
3 Vesela si tacamuri ecologica: 800
4 Materiale sanitare: 800
5 Saci, manusi: 150
6 Neprevazute: 1200
7 Cost operare și administrare Timotion 3990
Total: 20040 lei

Campionii
nostri

Numar
campioni
36

Ionel Marginean , din echipa Thespis

target atins! Dar dacă vrei mai mult, trebuie să dai mai mult!
Dacă strâng 4000 de lei am să alerg la cursa de 10,5 km (nu la cea de 5 km).

Chiar sper ca acest proiect să adune oameni fain împreună care să înverzească cât mai mult suflete și pete de pământ! Este o oportunitate excelentă de voluntariat și de educație privind impactul nostru asupra mediului.
Mai multe detalii despre proiect găsiți aici https://www.timotion.ro/proiecte-2021/asociatia-verde-de-banat-respiram-verde-impadurim-culoarul-bega/

Suma stransa: 5,003 lei


Daniel Silaghe

Pasionat de sporturile de iarna, am observat in ultimii ani transformarea prin care trece clima, iar incalzirea globala ne afecteaza si ne va afecta mai tare de la an, la an. Impactul omului asupra acestor schimbari climatice este vital, de aceea consider ca orice actiune care poate reduce nivelul de poluare este de laudat. Sustin proiectul de impadurire.

Suma stransa: 1,250 lei


Valentin Muresan , din echipa Primăria Timișoara

Am inteles cat de important este sa ai oxigen.

Sper sa raman pentru totdeauna un campion al oxigenului verde dat de o natura curata in Banat.

Cu Verde de Banat!

Suma stransa: 1,200 lei


Mihai Berindeanu , din echipa Continental Automotive

.

Suma stransa: 800 lei


Balog Vlad , din echipa -

Run Forest! Run!

Suma stransa: 650 lei


Cosmin Salagean , din echipa Continental Automotive

Respirăm verde. Împădurim culoarul Bega

Suma stransa: 605 lei


Mihail Alexandru Paraschiv , din echipa Continental Automotive

Sustin acest proiect ca fiind primul pas pentru un oras cat mai verde si mai natural.

Suma stransa: 575 lei


Dorin Hogman , din echipa Adient Jimbolia

Natura inseamna aer curat, oxigen ,sanatate, viata. Iubesc natura si asa cum ma bucur eu de natura sper sa se poata bucura si generatiile urmatoare, astfel ca am ales sa sustin proiectul celor de la Asociatia Verde de Banat care isi propun sa transforme bazinul raului Bega intr-o oaza de verdeata.

Suma stransa: 575 lei


razvan Mocanu , din echipa Adient Jimbolia

Miscarea inseamana bucurie, energie , buna-dispozitie, chef de viata.

Suma stransa: 575 lei


Samfescu Ciprian , din echipa Continental Automotive

Fericirea nu inseamna sa primesti ceea ce iti doresti, ci mai degraba sa te bucuri cu adevarat de ceea ce ai deja.

Suma stransa: 575 lei


Daniel Vasiu , din echipa Adient Jimbolia

Te antrenezi, lupti, pierzi, castigi - sportul este un carusel al emotiilor, incercarilor, efortului si ambitiei. Cand lupta ti se pare grea, cauti motivatia in povestile celor mai buni, care nu au incetat niciodata sa creada in visul lor.

Suma stransa: 575 lei


Monica Petrescu , din echipa CiviCultura

Bucuria alergarii mi-a fost transmisa de catre fiica mea. Si, pentru ca ne sustinem reciproc, ea va alerga alaturi de mine, iar eu voi alerga pentru proiectul in care ea crede. Este vorba despre proiectul Asociatiei Verde de Banat – Respiram verde. Impadurim culoarul Bega. Proiectul ne da sansa sa facem bine, impreuna. Ne vedem la plantat!

Suma stransa: 550 lei


Darius Ioan Bite

ECO focused

Suma stransa: 450 lei


Cristian Vancea , din echipa Alergotura

Sustine Asociatia Verde de Banat, ajuta la impaduriri , sprijina o zana faina din judetul nostru, sutine o initiativa locala.

Suma stransa: 400 lei


Adriana Petrescu , din echipa Little People

Nu pot descrie în cuvinte senzația pe care o am când alerg. E un cumul de emoții și trăiri. Fără să îmi dau seama a devenit parte din mine. Susțin proiectul Asociației Verde de Banat – Respirăm verde. Împădurim culoarul Bega. Proiectul ne dă șansa sa facem bine, împreuna. Ne vedem la plantat!

Suma stransa: 400 lei


Horea Crișovan

Timișorean - checked. Muzician - checked. Biciclist - checked. Am crezut mereu că muzica, sportul și natura aduc împreună oamenii faini și că în spațiul nostru cultural gesturile frumoase sunt la ele acasă. Culoarul Begăi este artera care ne leagă de Europa și poate fi cea care ne leagă de viitor. Hai să lăsăm verde în urma noastră!

Suma stransa: 400 lei


Lucian Baloi

SUStinem comunitatea!

Suma stransa: 350 lei


Asultani-Hansmann Karin Bianca , din echipa Minirugby Timisoara Saracens

Mişcarea în aer liber este esenţială pentru echilibrul nostru fizic şi psihic.

Suma stransa: 300 lei


Ovidiu Mihalca , din echipa Mistretii lenesi

Nevoie de verde , nevoie de aer , nevoie de natura !

Suma stransa: 300 lei


Nanu Mircea , din echipa Visma

Sa respiram verde!

Suma stransa: 300 lei


Alessandro Pilotti , din echipa Cloudbase Solutions

I'm a big fan of Timotion and all the work that the Alergotura team is doing for our local community. Shame on me, this is the first time that I participate, hopefully just the first of many to come!

Suma stransa: 250 lei


Monica Ivan , din echipa Primăria Timișoara

Poluarea, alunecările de teren, diminuarea habitatului animalelor sălbatice, schimbările climatice sunt probleme pe care nu le putem rezolva cu toate inovațiile tehnologiei moderne și, în niciun caz, din fața televizorului sau prin telefon. Singura modalitate de a ne asigura că viitorul va fi respirabil este să ne implicăm direct.

Suma stransa: 250 lei


Onet Dan Iustin , din echipa Alergotura

Distantati dar impreuna reusim!

Suma stransa: 250 lei


Lengyel Laura , din echipa Amdaris

Imi doresc ca Timisoara in care traim, alergam si pedalam sa devina cat mai verde.

Suma stransa: 250 lei


Narcisa , din echipa FORVIA HELLA

Impreuna reusim

Suma stransa: 250 lei


Dorian Muntean , din echipa Joyson Safety Systems

Am ales sa particip la Timotion 2021 deoarece consider ca spatiile verzi sporesc calitatea nivelului de trai a tuturor prin combaterea poluarii urbane si insuflarea unei stari generale de bine a oamenilor.

Suma stransa: 250 lei


Constantin Vartolomei , din echipa United Business Center

Run for Fun

Suma stransa: 250 lei


Norbert Olah , din echipa 365Run

Alerg de 1,5 ani zilnic fără pauza și acum doresc sa susțin o cauza

Suma stransa: 50 lei


Cristescu Calin

Copacii sunt plamanii planetei. Haideti sa ajutam si sa avem grija de ei. Sunt plamanii nostri.

Suma stransa: 0 lei


Radu Calomfirescu , din echipa Dräxlmaier Timisoara

Anul acesta sunt campion Timotion pentru "Verde de Banat: Verde, viață, viitor - BEGA la izvoare"

Suma stransa: 0 lei


Dan-Cristian Rosu , din echipa #run4fun

Run4fun

Suma stransa: 0 lei


Dan-Cristian Rosu , din echipa #run4fun

Run4fun

Suma stransa: 0 lei


Dobre Mircea , din echipa Jimbolia

Alerg din placere

Suma stransa: 0 lei


Calin Dreghiciu , din echipa SNPP Timisoara

Run

Suma stransa: 0 lei


Andrei Pontos , din echipa Jimbolia

Anelise

Suma stransa: 0 lei


SILVIA BANDA , din echipa Primăria Timișoara

Natura, sport sanatate

Suma stransa: 0 lei


Donatii directe

FLEX Romania 1,600 RON Pentru o pistă umbrită de care să ne bucurăm cu toții! Mult succes și spor la plantat! 
Prisacariu Raul 100 RON :) 
Anonim 100 RON Felicitari! 
FELICIA-ANTONIA ION 10 RON  
SLUSARCIUC SIMONA 10 RON  
Cosmin Corobea 10 RON  
ROXANA SEVICIU 10 RON  
Victor Ionescu 70 RON
Ispășoiu Carmen 10 RON  
Andreea-Madalina Rosca 10 RON  
Doru-Alexandru Safciuc 10 RON  
Barlau Serban 45 RON  
Vlad S 20 RON :) 
Prisacariu Raul 25 RON :) 
Alexandra C. 20 RON :) 
Ciopec Alexandra 50 RON  
Sumalan Mircea 50 RON  
Prisacariu Raul 25 RON Salut! 
Andreea Lupescu 50 RON Baftă! 
Anonim 40 RON Succes! 
Previous Next