|   Inscriere 

Asociatia Solidart – Teatru Surd – La început a fost tăcere

Suma
stransa
21,780RON
Target
proiect
18,240RON
Procentaj
din proiect
119.4%
Numar
donatii
168

Întrucât accesul la cultură al persoanelor cu dizabilităţi este limitat atât în județul Timiş, cât și în întreaga țară, Teatrul Basca, în colaborare cu Angela Mate, va realiza un spectacol de teatru jucat de persoane surde. Vom colabora cu dramaturgul Andrei Ursu care va susţine câteva ateliere de teatru şi de scriere cu surzii, în urma cărora va scrie o piesă de teatru în care vor juca persoanele cu deficienţe de auz. Dorim să explorăm formele comunicării şi mai ales ale non comunicării, prin tăcere şi prin corporalitate. Spectacolul îşi propune să experimenteze cu metode de comunicare nonverbale şi forme experimentale de storytelling, pentru a chestiona universul interior al fiinţei umane – unde fiecare este lăsat singur cu gândurile sale – domeniul tăcerii din care răsar poveştile noastre. Pentru că tăcerile sunt de foarte multe ori mai elocvente decât milioane de cuvinte. Proiectul se va desfăşura pe o durată de şase luni şi vor fi 3 reprezentaţii. Obiectivul nostru este să conștientizăm comunitatea locală asupra nevoii de integrare pentru persoanele cu deficiențe de auz şi să atragem atenția asupra comunicării totale. Pentru comunitatea surzilor, acest proiect poate însemna primul contact cu teatrul.

DURATA: 6 luni

CINE SUNTEM ȘI CE FACEM?

Scopul Asociației Solidart este acela de a crea cadrul pentru un dialog constructiv între oameni, de a participa la formarea de comunități solidare, responsabile și conștiente, de a oferi încredere pentru implicarea activă a oamenilor în viața comunităţii, prin organizarea de proiecte artistice, culturale, sociale şi educaţionale.
Festivalul organizat în 2019, in: v z b l, susţinut de Asociaţia Timişoara Capitală Culturală Europeană și de Primăria Municipiului Timişoara a oferit rezidenţe în care artişti din Bosnia- Herţegovina, România şi Germania au lucrat împreună cu comunitatea. De asemenea, în cadrul festivalului in: v z b l au fost găzduite spectacole de teatru independent care au prezentat perspective noi asupra grupurilor vulnerabile.

Prima colaborare cu Asociaţia „Prin Banat”, specializată în conservarea patrimoniului material și imaterial, a condus la producția spectacolului „Altă zi cu soare”, care surprinde perioada colectivizării din Banatul comunist al anilor ’50.
Spectacolul „Ură și Pisoi” problematizează existența și propagarea urii în societate, atât în mediul virtual cât și în cel real. Spectacolul este un one woman show ce pune publicul în fața unor întrebări despre orgoliu, frică, manipulare, ură, cu speranța că fiecare va regăsi în sine ingrediente ce dau naștere sau propagă ura.

Spectacolul lectură, având ca temă Revoluţia din 1989 la Timişoara, denumit „Oricine nu se supune” a avut premiera pe 21 decembrie 2019, fiind rezultatul a trei luni de cercetare. Spectacolul a fost realizat datorită unui program de strângere de fonduri – Timotion, organizat de Fundaţia Comunitară Timişoara și Asociația Alergotura.
Spectacolul „Casa cu maimuţe” este rezultatul unui proces de cercetare culturală şi explorare artistică a unor poveşti reprezentative celor 300 de ani de istorie a cartierului Fabric. Creatorii producţiei surprind viața din interiorul și din proximitatea unor clădiri ce dețin statut de monument istoric, acţiunea gravitând în jurul Palatului Ştefania, supranumit şi Casa cu Maimuţe.

Cel mai recent proiect al asociaţiei „Teatru accesibil tuturor” propune accesibilizarea un spectacol de teatru („Fluturii sunt liberi”) pentru diferite tipuri de dizabilitate, cu accent pe adaptarea pentru persoane cu dizabilitate vizuala.
Membrii asociaţiei Solidart au organizat numeroase spectacole de teatru forum pe diverse teme sociale cum ar fi: bullying, discriminare, problema drogurilor în şcoli, violenţa în familie, părinţii plecaţi în străinătate, efectele negative ale poluării.

 

 

 

 

 

 

DE CE ESTE NEVOIE DE ACEST PROIECT?

Conform datelor Asociației Naționale a Surzilor din România (A.N.S.R.) în decembrie 2018, în România existau 23.564 de persoane surde (21.733 adulți și 1.831 copii), iar conform evidenţelor filialei Timișoara a acestei asociații, în Timiş ar exista peste 600 persoane cu deficiențe de auz. Comunitatea surzilor este formată din persoane care au pierderi de auz de diferite grade şi din oameni auzitori – membrii de familie ai persoanelor cu pierdere auditivă şi persoane care lucrează cu deficienţii de auz.

Comunitatea surzilor are coerenţă puternică şi simţul propriei identităţi. Persoanele cu deficienţă de auz au în comun moştenirea culturală, limba, experienţa de viaţă şi simţul identităţii. Ei se manifestă ca o lume aparte, ca o minoritate lingvistică şi culturală: folosesc acelaşi limbaj – limbajul mimico-gestual (LMG) care reprezintă totodată modalitatea de transmitere a culturii lor orale (teatru, cântece, glume etc.). Surzii au, de asemenea, şi o istorie care a contribuit mereu la cristalizarea conştiinţei de apartenenţă la comunitatea surzilor şi a încrederii de a păşi în viaţă cu această deficienţă, de a o accepta.

Potrivit Legii nr. 27/2020 privind limbajul semnelor şi drepturile persoanele surde și/sau hipoacuzice, accesul la viața socială, culturală, economică și politică trebuie să fie în mod egal, fiind asigurate condițiile ca persoanele surde și/sau hipoacuzice să poată participa la toate procesele de luare a deciziilor cu privire la viața lor. Din păcate în România accesibilizarea evenimentelor culturale şi incluziunea în viaţa culturală sunt mai degrabă excepţii, instituţiile locale şi/sau private neavând experienţă sau personal pregătit în domeniu.
Anul acesta am accesibilizat spectacolul „Fluturii sunt liberi” pentru persoane cu dizabilităţi. Ocazie cu care am identificat şi nevoia persoanelor cu deficienţe de auz de a participa la procesul creativ teatral. Astfel, ne propunem să realizăm un spectacol de teatru în care surzii să devină actori.

Iată câteva gânduri care ne vor ajuta la realizarea spectacolului „La început a fost Tăcere”:
Trecem printr-un moment ciudat ca specie. Suntem asaltaţi de imagini, text şi sunet. Suntem conectaţi la un ocean de informaţie. Dar înţelegem din ce în ce mai puţin. Ignorăm din ce în ce mai mult, cu nasul în ecran. Auzim din ce în ce mai greu, cu căştile pe urechi. Vorbim fără să spunem nimic. Trecem unii pe lângă alţii conectaţi la altceva, şi în acelaşi timp deconectaţi unul faţă de celălalt. Personaje principale ale unor poveşti care trec în linişte, pe stradă. Fără să se atingă.

Trecem cu toţii, aşa cum putem, prin paradoxul vremurilor pe care le trăim. Prinşi fără să o ştim în plasa marilor experimente. Poate ar trebui totuşi să ne povestim unii altora prin ceea ce trecem. Dar oare ne-am putea oare împărtăşi experienţele fără să vorbim? Fără să ne auzim? Putem spune poveşti folosind tăcere? Cât de departe am ajunge? Trecând ţinându-ne de mână prin tărâmul liniştii? Ce fel de poveste am putea spune?

Într-o lume din ce în ce mai conectată, unde toată lumea emite informaţie dar prea puţină lume mai are timp sau energie să o preia şi prelucreze, comunicarea a devenit în mare parte un schimb funcţional de date derulat într-o serie de interacţiuni interumane pur tranzacţionale din care lipseşte emoţia. Dar ce se întâmplă când se încearcă o revenire la comunicarea adevărată – cea emoţională? Şi cum rămâne cu una dintre cele mai mari frici ale noastre – frica de tăcere?

CE VOM FACE PENTRU CA PROIECTUL SĂ FIE UN SUCCES?

Proiectul „Teatru Surd” îşi propune să realizeze un spectacol de teatru care va avea ca temă comunicarea şi formele ei, în care vor juca maxim 10 actori surzi. Mai întâi le vom cunoaşte poveştile şi apoi vom scrie o piesă de teatru. Angela Mate, interpret mimico-gestual, ne va introduce în comunitatea surzilor şi ne va consilia pe tot parcursul proiectului. Andrei Ursu va susţine câteva ateliere de teatru şi de storytelling cu cei care vor deveni actori în spectacol, apoi va scrie piesa de teatru iar Ana-Maria Ursu va regiza spectacolul „La început a fost Tăcere”, care va avea 3 reprezentaţii.
Vom apela la serviciile unui specialist în comunicare. Ştim din experienţa anilor trecuţi cât de importantă este mobilizarea alergătorilor, susţinătorilor şi donatorilor, de aceea ajutorul unui specialist în comunicare este esenţial.

Ne propunem să începem proiectul în luna aprilie, cu finalitate în luna septembrie. Reprezentaţiile vor avea loc la Teatrul Basca, dacă situaţia pandemică ne va permite să avem public în sală. Dacă nu se va putea acest lucru, dar vom avea voie să prezentăm spectacolele în aer liber, atunci vom arăta spectacolul din vitrinile teatrului Basca. Spectatorii vor sta în stradă şi vor privi spectacolul iar actorii vor juca în interiorul teatrului, în vitrine. Dacă restricţiile vor continua ca şi până acum atunci vom juca spectacolul în varianta de live-streaming.

Teatrul Basca este un teatru dotat cu aparatura necesară realizării acestui proiect. Costurile vor fi în principal cu echipa de proiect şi cu promovarea proiectului.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CE REZULTATE PROMITEM?

– un spectacol de teatru, după un text original
– experienţă unică pentru actorii surzi
– cursuri de introducere în limbajul mimico-gestual oferit campionilor noştrii
– o persoană specializată în realizarea evenimentelor culturale care implică persoane cu dizabilităţi
– estimăm un număr de 300 de spectatori la cele 3 reprezentaţii

CE VA SCHIMBA ACEST PROIECT ÎN COMUNITATEA TA?

Noi credem că acest proiect va fi un manifest fără cuvinte. Se va vedea eficienţa din spatele deficienței. Dorim să dăm un exemplu de bună practică pentru operatorii culturali şi să conştientizăm comunitatea locală asupra nevoii de integrare a persoanelor cu deficienţă de auz. Proiectul își propune să dărâme bariere şi să determine oamenii să își pună întrebări, folosind înclinaţia naturală, înnăscută, a surzilor spre expresivitate corporală. Considerăm o valoare să arăți și altora ceea ce oamenii pot face, nu să insiști pe ceea ce nu pot. Da, surzii nu pot să audă, dar în rest, ei pot să facă orice!

ALTE ORGANIZAȚII, INSTITUȚII, GRUPURI CARE NE VOR SPRIJINI ÎN PROIECT

Din 2017 şi până acum, comunitatea Teatrului Basca a crescut foarte mult. Datorită proiectelor anterioare putem spune că am devenit vizibili în spaţiul cultural timişorean şi am creat prietenii strânse cu diverse instituţii şi ONG-uri.
Cei enumeraţi mai jos ne vor sprijini în promovarea proiectului, în participarea la alergare şi/sau în organizarea activităţilor din proiect:
Timişoara Capitală Europeană a Culturii 2023, Teatrul Merlin, Teatrul Naţional, Institutul Intercultural, Asociaţia Prin Banat, Ceva de Spus, Cetăţean de Traian, Asociația Națională a Surzilor din România (A.N.S.R.)- Filiala Timișoara, Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă (C. S. E. I) ”Constantin Pufan” Timișoara, Liceul Tehnologic Special Gheorghe Atanasiu Timișoara.

OBIECTIVUL DE STRANGERE DE FONDURI PRIN TIMOTION

1. Dramaturgie – Resurse umane: 3000 lei
2. Regie – Resurse umane: 4000 lei
3. Interpretare mimico-gestuală – Resurse umane: 4000 lei
4. Promovare – Resurse umane: 4000 lei
5. Promovare Facebook: 200 lei
6. Cost operare și administrare Timotion: 3040 lei

TOTAL: 18 240

Pentru realizarea acestui proiect resursa umană este cea mai importantă. Echipa de proiect va lucra direct cu beneficiarii.

Campionii
nostri

Numar
campioni
26

Ioana Mărăscu , din echipa #artefactum

Teatru pentru teatru. Suflet pentru suflet. Sunt Ioana Mărăscu, actrita la compania independentă Arte-Factum si aleg sa sustin oameni in care cred, oameni devotati artei si diversitatii. Solidart, echipa care lupta pentru incluziune, care adapteaza TEATRUL, marea noastra iubire, pentru intreaga comunitate. Fiți alături de echipa #artefactum, haideți cu noi, alerg pentru voi!

Suma stransa: 1,400 lei


Bure Lucian , din echipa Kids4Kids

Ma alatur altor oameni faini sustinand Asociatia Solidart in proiectul Teatrul Surd - La inceput a fost tacere.
DE CE?
Suntem asaltaţi de imagini, text şi sunet. Suntem conectaţi la un ocean de informaţie. Dar înţelegem din ce în ce mai puţin. Ignorăm din ce în ce mai mult, cu nasul în ecran. Auzim din ce în ce mai greu, cu căştile pe urechi. Vorbim fără să spunem nimic. Trecem unii pe lângă alţii conectaţi la altceva, şi în acelaşi timp deconectaţi unul faţă de celălalt. Personaje principale ale unor poveşti care trec în linişte, pe stradă. Fără să se atingă.
CE INSEAMNA ACEST PROIECT?
Proiectul „Teatru Surd” îşi propune să realizeze un spectacol de teatru care va avea ca temă comunicarea şi formele ei, în care vor juca maxim 10 actori surzi. Mai întâi le vom cunoaşte poveştile şi apoi vom scrie o piesă de teatru. Angela Mate, interpret mimico-gestual, ne va introduce în comunitatea surzilor şi ne va consilia pe tot parcursul proiectului. Andrei Ursu va susţine câteva ateliere de teatru şi de storytelling cu cei care vor deveni actori în spectacol, apoi va scrie piesa de teatru iar Ana-Maria Ursu va regiza spectacolul „La început a fost Tăcere”, care va avea 3 reprezentaţii.
CE VA SCHIMBA ACEST PROIECT?
Proiectul își propune să dărâme bariere şi să determine oamenii să își pună întrebări, folosind înclinaţia naturală, înnăscută, a surzilor spre expresivitate corporală. Considerăm o valoare să arăți și altora ceea ce oamenii pot face, nu să insiști pe ceea ce nu pot. Da, surzii nu pot să audă, dar în rest, ei pot să facă orice!
AJUTA-I SI TU!

Suma stransa: 1,375 lei


Alina Ilea , din echipa Solidart

Sunt actriță. Cred că teatrul aduce oamenii împreună, îi sensibilizează, îi ajută să înțeleagă mai bine natura umană și asfel să devină mai toleranți. Surzii au nevoie de teatru exact în aceeași masură în care avem nevoie și noi ceilalți. Împreună putem face posibil acest proiect!

Suma stransa: 1,150 lei


Pe Oana , din echipa Fundatia Comunitara Timisoara

Pentru ca dorul de teatru e prea mare, ma auto-desemnez campion al teatrului surd, cu gandul ca proaspetii actori, desi nu vor auzi aplauzele de la finalul spectacolului, le vor simti cu toata fiinta. Teatrul te face sa simti ca traiesti, te face sa simti, iar asta este un dar de necontenit.

Suma stransa: 800 lei


Roxana Morun , din echipa Solidart

Iubesc arta și nu îmi pot imagina viața fără ea. Sunt însă mulți cei care nu au parte de bucuriile pe care le poate aduce arta, fie că vorbim de teatru, de muzica sau de artele plastice. Starea aceea minunată, plutirea, catharsis-ul sunt emoții pe care cei cărora li se adresează acest proiect al Asociației SOLIDART nu le-au trăit poate niciodată. Susțin deci, din toată inima, acest proiect al Teatrului Basca , care, în colaborare cu Angela Mate, va realiza un spectacol de teatru jucat de persoane surde. Pentru comunitatea surzilor, acest proiect poate însemna primul contact cu teatrul.
Acest spectacol va fi continuarea firească a celui derulat deja cu succes „Fluturii sunt liberi”, un spectacol adaptat pentru persoanele cu diferite tipuri de dizabilități (de vedere și de auz).

Suma stransa: 680 lei


Jasmina Mitrici , din echipa #AlăturiDeRefugiați

Convietuirea si incluziunea sociala ne-a caracterizat ca banateni inca dinainte ca acet termen sa fie "cool" si arhiutilizat. Asa ca principiul e acelasi, doar privirea se indreapta intr-o noua directie. Teatrul e o bucurie sufleteasca si o implinire a mintii de care si surzii trebuie sa dispuna. De care sa se bucure. Si sa traiasca experienta cot-la-cot cu ceilalti!

Suma stransa: 630 lei


Cristian Cirloaba , din echipa Continental Automotive

Continental Automotive

Suma stransa: 575 lei


Catalina Sava

Sunt surdă.
Vreau ca prin această interacțiune culturală, microuniversul persoanelor surde să fie cunoscut tuturor.
Îmi doresc să contribui la afirmarea identității noastre culturale.
Doar lipsa unui canal real de comunicare ne desparte.
Lumea tăcerii ascunde multă emoție.
Vă provoc, împreună, prin artă, să ridicăm bariera, să ne descoperim reciproc!

Suma stransa: 530 lei


Otniel Floruț , din echipa Solidart

Hello! Am avut ocazia să văd implicarea unei persoane nevăzătoare în teatru. Am accesibilizat pentru nevăzători și persoanele cu deficiențe de văz, spectacolul "Fluturii sunt liberi" regizat de Ana-Maria Ursu. Acum avem ocazia să vedem implicarea celor care nu aud, dar care se pot face auziți prin teatru, în proiecte culturale. Teatrul, arta în general, fac uz de limbajul universal, cel al emoției. Avem cu toții nevoie de teatru și mi-ar plăcea să avem cu toții oportunitatea de a experimenta și de a ne exprima prin artă. Donează și tu pentru a susține proiectul "Teatrul Surd - La început a fost tăcere"!

Suma stransa: 420 lei


Preda Alina , din echipa Hamilton

Impreuna putem face o schimbare.Sustin Asociatia Solidart,care propune un proiect destinat persoanelor cu deficiența de auz.

Suma stransa: 350 lei


Laura-Diana Ciobanu , din echipa Solidart

Anul acesta m-am decis sa susțin Teatrul Basca. Un spațiu pentru solidaritate si acțiune ce oferă persoanelor vulnerabile o voce, si încrederea ca aceasta voce contează si este ascultată. Vrei sa fii si tu o voce pentru cei fără de "cuvant"? Donează acum!

Scopul Asociației Solidart este acela de a crea cadrul pentru un dialog constructiv între oameni, de a participa la formarea de comunități solidare, responsabile și conștiente, de a oferi încredere pentru implicarea activă a oamenilor în viața comunităţii, prin organizarea de proiecte artistice, culturale, sociale şi educaţionale.

Suma stransa: 350 lei


Gabriela Monica Popa

Doresc să le fiu alături elevilor mei cu deficiențe de auz, să le dăm, împreună, șansa de a-și exprima emoțiile, valorinzându-le talentul.
Avem ocazia să accesibilizăm cultura, să o facem înțeleasă și pentru ei, iar prin această piesă de teatru putem să le vedem aptitudinile artistice, care nu țin cont de barierele lingvistice.

Suma stransa: 350 lei


Cristina Potra-Muresan

O lume in care oricine se poate bucura de teatru ar fi o lume mult mai buna.

Suma stransa: 310 lei


DRAGOS NISTOR

Salut! Am inceput sa ma antrenez pentru cursa Timotion de anul acesta. Ajuta-ma sa strang o suma cat mai mare pentru Asociatia Solidart. Cu ce se ocupa ei poti vedea aici: https://www.timotion.ro/proiecte-2021/asociatia-solidart-teatru-surd-la-inceput-a-fost-tacere/

Cred ca pandemia a lovit puternic artistii de toate felurile si e important sa contribuim intreaga comunitate pentru a-i ajuta sa isi desfasoare activitatea.

M-am inscris la cursa de 10km tocmai pentru ca este si pentru mine o provocare, de aceea va provoc si pe voi: haideti sa sustinem cultura locala si pe cei ce cu indarjire continua sa o practice.

Suma stransa: 290 lei


Ciornei Amelia , din echipa Visma

visma

Suma stransa: 250 lei


Antoine Billard , din echipa AKWEL

SUStinem Comunitatea!

Suma stransa: 250 lei


Flavius Purcaru , din echipa AKWEL

SUStinem Comunitatea!

Suma stransa: 250 lei


Florin Ionce , din echipa AKWEL

SUStinem Comunitatea!

Suma stransa: 250 lei


Matthieu LEGRAND , din echipa AKWEL

SUStinem Comunitatea!

Suma stransa: 250 lei


Sergiu Mogosanu , din echipa Continental Automotive

SUStinem Comunitatea!

Suma stransa: 250 lei


Alex Miron , din echipa AKWEL

SUStinem Comunitatea!

Suma stransa: 250 lei


Porumb Olimpiu , din echipa Alergotura

Binele invinge

Suma stransa: 175 lei


Oana Bajka

M-aș bucura să fie cât mai mulți susținători ai proiectului echipei Solidart. Cred că e o ocazie bună să mai învățăm una-alta și să valorizăm diversitatea din societate.

Suma stransa: 170 lei


Cepoi Tania

Barn to run

Suma stransa: 100 lei


Kristina MALAJMARE , din echipa Cloudbase Solutions

Ma alatur altor oameni care sustin Asociatia Solidart in proiectul Teatrul Surd - La inceput a fost tacere.

Suma stransa: 100 lei


Denisa Dobrotă , din echipa Solidart

Haideți să schimbăm tăcerea în vedere.
Mă numesc Denisa și deși nu am mai alergat până acum într-o cursă, vreau să încep prin cursa de 5 km, pentru a susține cu cât mai multă energie proiectul pe care îl susțin, și anume Asociația Solidart: Teatru Surd- La început a fost tăcere.
Iar dacă a fost tăcere, acum putem să nu ne mai oprim în barierele comunicării, ci să privim cât de minunați suntem fiecare în felul nostru.

Suma stransa: 60 lei


Donatii directe

Manu 100 RON Multumim, cu recunostinta!  
Teatrul Basca 700 RON Donație din partea spectatorilor de la Forumul ”Bă, auzi!”.

Echipa Solidart va multumeste! 
AKWEL 6,150 RON Pentru teatru și cultură! Teatrul are nevoie de oameni și oamenii au nevoie de teatru. Echipa Akwel vă SUSține! 
Prisacariu Raul 50 RON :) 
Prisacariu Raul 100 RON :) 
Anonim 100 RON Felicitari! 
FLOREA OLIEWER AMADEUS 60 RON  
Craciun Dana 5 RON  
FLOREA OLIEWER AMADEUS 10 RON  
Maria Vulcan 100 RON Donatie pentru Teatru surd 2021 
Ursu Ana Maria 550 RON Donație din partea spectatorilor.
Vă mulțumim! 
SLUSARCIUC NELU 10 RON  
Vlad Stefan 90 RON  
LAMBRETA STEFAN 90 RON  
Anonim 10 RON Mult succes tinerilor in toate activitățile la care participati.  
Lydia Tot 25 RON Felicitări pentru proiect!  
Prisacariu Raul 25 RON :) 
Alexandra C. 25 RON :) 
Prisacariu Raul 25 RON Salut! 
Stoiadinov Timeia 50 RON Sincere felicitări pentru tot ceea ce faceți! 
Mariana Ursu 100 RON Succes! 
Andrea W. 50 RON Mult succes! 
Preda Alina 50 RON
Previous Next