Little People – Cursa împotriva cancerului
stransa89,465RON
proiect43,100RON
din proiect207.6%
donatii1386
REZUMAT
Prin acest proiect ne vom asigura că 200 de copiii bolnavi de cancer internați în cadrul secției de oncohematologie din Timișoara vor beneficia zilnic de suport psihologic, de la prima zi de internare atunci când primesc diagnosticul de cancer, până la finalizarea tratamentului atunci când devin supraviețuitori. Alături de specialiștii și voluntarii Little People, Leul Curajos, mascota programului din spital le va oferi pacienților exemplul propriu de reușită, în care să creadă și asemeni căruia își vor dori să devină. Datorită acestui proiect, Leul Curajos nu va mai fi doar un personaj din poveștile terapeutice, el va prinde viață și îi va cunoaște pe copiii internați în 9 secții de oncopediatrie din țară prin intermediul unor vizite speciale.
Acest proiect este o invitație către fiecare dintre noi de a deveni lei curajoși și exemple pentru leii curajoși din spital. Nu putem cu toții merge la camera de joacă pentru a realiza activități împreună cu copiii bolnavi de cancer, dar putem să ne implicăm, putem să facem ca fiecare kilometru parcurs din alergare să contribuie la orele din programul de suport psihosocial în care pacienții învață să spună Nu mi-e frică! în fața bolii. Programul “Nu mi-e frică!” urmărește obiective terapeutice specifice și are la bază terapia prin joc cu tematică medicală utilizând arta expresivă cu echipament medical, terapia prin artă, dramaterapie și terapia emoțională oferind posibilitatea copiilor și tinerilor internați, să învețe într-un mod neintrusiv despre procedurile medicale, să îi familiarizeze cu spitalizarea, personalul medical, să faciliteze creșterea complianței la tratament, să diminueze anxietatea și stresul față de procedurile medicale și toate celelalte aspecte legate de boală.
Aleargă alături de noi în Cursa împotriva cancerului. Fiecare kilometru parcurs de tine înseamnă pentru copiii din spital speranță, încredere, curaj, înseamnă că nu sunt singuri în lupta cu cancerul, înseamnă că îți pasă și ești alături de ei. Ne dorim ca prin acest proiect să avem mulți câștigători la linia de sosire în ziua de finalizare a tratamentului, mulți pacienți care de mâine să fie supraviețuitori, iar în felul acesta să contribuim activ la formarea celei mai mari și unice comunități de suport pentru tinerii supraviețuitori de cancer din Europa.
DURATA: 10 luni (aprilie 2019 – ianuarie 2020)
CINE SUNTEM ȘI CE FACEM?
Asociația Little People România® este prima organizație care a standardizat la nivel național serviciile de sprijin psihologic pentru copiii bolnavi de cancer, prima care a pus bazele unei comunități de suport pentru supraviețuitorii de cancer – Comunitatea Temerarii, prima care a adus tehnologia digitală în interiorul spitalelor pentru a fi la îndemâna pacienților în procesul de educație și suport emoțional, prima care a creat un kit terapeutic pentru fiecare dintre cei peste 2000 de copiii și adolescenți bolnavi de cancer cu care lucrăm anual și prima care a lansat o aplicație mobilă – VIA ce permite stabilirea de conexiuni între tinerii adulți afectați de cancer. Suntem în fiecare zi alături de copiii și adolescenții bolnavi de cancer, oferind programe de suport în 9 centre onco-pediatrice din București, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Tg. Mureș și Craiova, prin intermediul activităților terapeutice derulate zilnic de către specialiștii și voluntarii special pregătiți pentru acest lucru. În fiecare an 2000 de copii învață să spună Nu mi-e frică în fața bolii și să adopte o poziție de învingător, prin integrarea într-o comunitate unică de suport. În anul 2006, Asociația Little People a înființat Comunitatea Națională a Tinerilor Români Supraviețuitori de Cancer®, care astăzi numără peste 775 de membri, din dorința de a oferi o voce puternică tinerilor care au terminat tratamentul oncologic și care sunt doza de inspirație a actualilor pacienți.
DE CE ESTE NEVOIE DE ACEST PROIECT?
Diagnosticarea cu cancer a unui copil este un eveniment extrem de distrugător și poate aduce chiar și cea mai echilibrată familie într-o stare de criză. Tratamentele împotriva cancerului pot provoca pacienților experimentarea unei serii de efecte secundare fizice și psihice, inclusiv durere, oboseală, greață, vărsături, întreruperi ale poftei de mâncare, modificări de greutate, perturbarea imaginii legate de propriul corp, convulsii, mucozită, depresie, anxietate. La nivel social, tratamentul medical de lungă durată poate provoca izolare față de familia și prietenii de acasă, lacune în educație, renunțarea la școală și întreruperea legăturii cu colegii. Pentru un copil bolnav de cancer, activitățile terapeutice și educaționale desfășurate la camera de joacă reprezintă contactul cu lumea de afară, reprezintă accesul la altfel de informații decât cele medicale, reprezintă modalitate în care se poate simți normal.
Fiecare dintre noi avem modele de curaj, povești reale la care să ne raportăm atunci când încrederea ne părăsește, atunci când simțim că nu mai avem resursele de a ajunge la linia de sosire într-o cursă de alergare. Și un copil bolnav de cancer are nevoie de un super erou, are nevoie să creadă într-o poveste de reușită asupra bolii pentru a avea curajul de a face față momentelor greu încercate din timpul tratamentului oncologic. Pentru un copil bolnav de cancer eroul din spital este Leul Curajos, mascota programului și personajul jucăuș care îi invită pe pacienți într-o aventură de inițiere în lumea curajului, a încrederii, a acceptării, a deschiderii față de sine, și a descoperirii de noi abilități și deprinderi în fața bolii. Leul Curajos este un erou care a trecut prin aceleași situații ca și ei, un erou care spune că da, este greu să ai cancer, dar nu imposibil, un erou care împarte speranța că viața e mai mult decât un moment dificil.
CE VOM FACE PENTRU CA PROIECTUL SĂ FIE UN SUCCES?
Prin acest proiect, 200 de pacienții și aparținătorii cu care sunt internați în cadrul secție de oncohematologie din cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Louis Țurcanu din Timișoara vor beneficia de atenție dedicată, de îngrijire specializată, de un suport informațional și de un sprijin psihologic din partea unei echipe dedicate formate din specialiști Little People și voluntari pregătiți în vederea realizării intervențiilor terapeutice.
Ca element de noutate și doar datorită proiectului propus, dorința cea mai mare a copiilor și adolescenților bolnavi de cancer de a-l cunoaște pe Leul Curajos, eroul preferat cunoscut prin poveştile terapeutice şi activităţile specifice derulate în cadrul camerei de joacă alături de specialiștii și voluntarii Little People, va devenit realitate. În cele 10 luni de proiect, vom organiza vizite speciale ale eroului îndrăgit în cele 9 secții de oncopediatrie în care ne desfășurăm zilnic activitatea. El reprezintă speranța vie a faptului că această boală se poate învinge, că nu e un sfârșit de drum, vorbind de fiecare dată din experiența proprie din calitatea lui de tânăr supraviețuitor de cancer.
Așa cum mulți supraviețuitori se destăinuie, nu ai cancer o dată și după, nu mai ai. O dată ce ai avut de a face cu cancerul, viața ta se schimbă și nu mai este aceeași. Identificând nevoile urgente pe care acești foști pacienți le au, Asociația Little People a creat o comunitate de suport. Prin intermediul acestui proiect vă invităm să investiți în povestea a 15 tinerilor supraviețuitori de cancer din zona de vest a țării, foști pacienți ai secției de oncopediatrie din Timișoara, prin acoperirea costurilor de participare la două evenimente naționale destinate comunității Temerarii.
CE REZULTATE PROMITEM?
R1. peste 200 de copii și adolescenți bolnavi de cancer vor participa la programul zilnic de suport psihosocial al pacienților. În ultimii 3 ani, 726 pacienți au beneficiat de efectul terapeutic al activităților implementate.
R2. Un specialist coordonator va implementa zilnic un număr de 300 de activități terapeutice și va fi responsabil de pregătirea, monitorizarea, îndrumarea și supervizarea activităților derulate de echipa de 30 de voluntari în camera de joacă, completând cu activități la patul copiilor aflați în tratament. Acesta va fi monitorizat de către managerul operațional. Pentru a implementa un program de asistență psiho-socială la standarde internaționale, pentru a realiza activități terapeutice adaptate la nevoile pacienților, pentru a coordona echipei de voluntari, a menține relației cu cadrele medicale, a integra foștilor pacienți în comunitatea tinerilor supraviețuitori de cancer este nevoie de specialiști. Personalul implicat în îngrijirea copiilor şi tinerilor bolnavi de cancer, dar și voluntarii trebuie să beneficieze de traininguri de pregătire.
R3. Leul Curajos va realiza 9 vizite speciale în cadrul secțiilor de oncopediatrie din țară pentru a inspira 200 de pacienții aflați în tratament prin povestea lui și a le răspunde la întrebări specifice despre boală și efectele tratamentului oncologic.
R4. 10 adolescenți supraviețuitori de cancer din zona de vest, foști pacienți care au finalizat tratamentul oncologic în cadrul secției de oncohematologie din Timișoara, cu vârsta între 13 și 17 ani vor participa la Întâlnirea de Vară. La acest eveniment național sunt așteptați peste 100 de adolescenți supraviețuitori ai cancerului.
R5. 15 adolescenți și tineri supraviețuitori de cancer din zona de vest, vor participa la Întâlnirea Națională a Pacienților ce va avea loc în luna decembrie 2019. Fiecare dintre cei 775 de tineri supraviețuitori de cancer, membri ai comunității Temerarii, este o poveste despre încercări, reușite, curaj, încredere, speranță.
R6. 10 voluntari din Timișoara vor participa la Întâlnirea Națională a Voluntarilor din Domeniul Oncopediatrie. Cu prilejul acestei întâlniri voluntarii din Timișoara vor dobândi noi abilități de lucru cu copiii, îți vor însuși noi tehnici de intervenție terapeutică, vor învăța din experiența voluntarilor din alte centre de oncopediatrie, vor vorbi despre privilegiul de a fi parte din viața unui copil bolnav de cancer.
CE VA SCHIMBA ACEST PROIECT ÎN COMUNITATEA TA?
Timp de 3 ani consecutivi ”Cursă împotriva cancerului” a devenit o tradiție pentru comunitatea din Timișoara, la fel ca și participarea noastră la Timotion. Am plecat la drum cu speranța de a contribui activ la conștientizarea de către publicul larg a luptei împotriva cancerului la copil, pentru ca la finalul fiecărei ediții să fim măguliți de implicarea fiecărui alergător sau susținător al proiectului nostru.
Copiii bolnavi de cancer fac parte din realitatea noastră, a tuturor. Un copil bolnav de cancer care continuă să aibă acces la activități terapeutice și educaționale care să îi întărească cunoștințele cu privire la tratament și implicațiile lui emoționale, dar și viața din afara spitalului, și care să îi permită ulterior să se reintegreze cu ușurință în societate este un câștig pentru noi ca și comunitate.
Efectul imediat pe care acest proiect îl urmărește este să ofere fiecărui copil bolnav de cancer alternativa izolării într-un salon din spital. Depășirea barierelor impuse de condiția de boală printr-un program de activități terapeutice în spital care asigură incluziunea socială a acestei categorii vulnerabile va fi obiectivul nostru comun.
Acest proiect va schimba perspectiva din care este adresa problematica cancerului în societate și va oferi un model de susținere și implicare. Nimeni nu ar trebui să lupte singur împotriva cancerului. Fii și tu un leu curajos pentru leii curajoși din spital.
ALTE ORGANIZAȚII, INSTITUȚII, GRUPURI CARE NE VOR SPRIJINI ÎN PROIECT
Fundația Comunitară Timișoara va fi unicul finanțator al întregului program implementat în Timișoara începând cu anul 2019. Prin urmare fiecare alergător va contribui prin participarea la Timotion 2019, la continuarea programului zilnic de suport psihosocial al pacienților prin contribuția lui.
Asociația Little People România are contracte de colaborare cu 9 secții de oncopediatrie din România, în vederea implementării unui program zilnic de suport care a devenit un standard al abordării psihologice a copilului bolnav de cancer. Prin urmare vizitele Leului Curajos se vor demara în instituții în care organizația are încheiate contracte de colaborare.
În vederea promovării ediției din 2019 a Timotion, dar și a participării Little People vom contacta diverse grupuri de interes studenți, elevi, sportivi, angajați ai diverselor corporații pentru realizarea unei fotografii cu Leul Curajos. Idea campaniei de promovare “Leul Curajos în mijlocul comunității” va aduce publicul larg mai aproape de povestea Little People prin conștientizare și implicare directă.
PARTICIPAREA LA TIMOTION 2019
Ne dorim ca mesajul acestui proiect să inspire cât mai mulți membri ai comunității la implicare. Componenta referitoare la vizibilitate joacă un rol major în buna desfășurare și atingerea scopului acestui proiect. Promovarea și popularizarea proiectului se va face prin:
– Design cover photo pentru promovarea evenimentului pe facebook.
– Crearea evenimentului pe facebook si realizarea unor postări constante în care vor fi menționate detalii despre proiect (https://www.facebook.com/LittlePeopleRomania/ ).
– Contactarea alergătorilor care au susținut proiectul Little People în cadrul edițiilor anterioare ale evenimentului.
– Pagina web a asociației (www.thelittlepeople.ro) va conține o secțiune specială dedicată competiției Timotion, cu toate detaliile care sunt discutate în prealabil și pentru care este obținut acordul organizatorilor.
– Leul Curajos, mascota programului zilnic de suport psihosocial și eroul copiilor bolnavi de cancer, campionul nostru la Timotion.
– Găsirea și promovare unor alți campioni din rândul membrilor comunității, persoane cu care să susțină proiectul nostru și să fie ambasadori ai luptei împotriva cancerului la copil.
– Sesiune foto a Leului Curajos în mijlocul a diverse comunități din Timișoara. Cu ajutorul unui fotograf profesionist vom realiza o serie de fotografii cu Leul Curajos în mijlocul elevilor unei școli, studenților unei universități, în mijlocul jucătorilor de fotbal american, în mijlocul angajaților unei corporații, etc. În felul acesta vom cunoaște noi potențiali participanți la Timotion, vom prezenta detalii despre eveniment și vom încuraja susținerea luptei împotriva cancerului la copil.
– Prezenta Leului Curajos în mijlocul comunității, în 14 aprilie, ziua organizării Timotion 2019.
– Implicarea în 3 apariții în presa locală în vederea promovării proiectului și a participării la Timotion 2019.
INFORMAREA ȘI IMPLICAREA DONATORILOR ÎN PROIECT
Ne-am dorit să dăm viață unui proiect care să prezintă lupta grea a copiilor bolnavi de cancer dintr-un alt unghi. Nu acela în care nu există suferință, durere, frică și incertitudine. Ci acela în care micile reușite din fiecare zi, participarea la activitățile de la camera de joacă, sunt momente care oferă pacienților puterea de a se ridica din pat, de a înghiți pastilele, de a avea curajul să întindă mâna încrezători la branulă, de a da curs valului de emoții, de a exprima durerea si frica, de a se conecta cu alți pacienți care trăiesc experiențe similare, de a fi informați și ascultați.
Ne inspiră poveștile alergătorilor care ne susțin și ne dorim ca și ei să fie martori la miracolul din fiecare zi. Un copil bolnav de cancer te învață cea mai importată lecție despre viață aceea că fiecare minut merită să fie trăit frumos. De aceea, Asociația Little People România acordă o deosebită atenție recunoașterii finanțatorilor și implicării fiecărui donator individual. Diseminarea informației către publicul larg legate de rezultatele obținute în urma implementării și proiectului se va realiza urmând un plan media, menit să utilizeze variate canale de comunicare adaptate nevoilor și capacității de înțelegere și activare a beneficiarilor. Postările pe facebook cu referire la proiectul ce va fi implementat cu sprijinul donatorilor din cadrul evenimentului Timotion vor conține mențiuni cu privire la finanțator. Folosirea elementelor de identitate vizuală a proiectului (logo-ul Timotion, al Fundației Comunitare Timișoara și Alergotura) pe materialele de promovare a diverselor evenimente organizate și incluse în proiect ( programul de activități, mapă de presă).
OBIECTIVUL DE STRÂNGERE DE FONDURI PRIN TIMOTION
- Salariu coordonator al programului zilnic de suport al pacientilor oncopediatrici (acoperirea a 25% din salariul aferent specialistului Little People responsabil de implementarea activitatilor terapeutice din spital pentru 10 luni de proiect): 8715 lei
- Materiale necesare pentru implementarea activitatilor: creative, educaționale si sanitare pentru implementare intervențiilor psihosociale (500lei x 10 luni de proiect): 5000 lei
- Print materiale de prezentare a organziatiei (flyere, postere): 1500 lei
- Cheltuieli directe pentru organizarea intalnirilor lunare cu voluntari: 1000 lei
- Vizite ale Leului Curajos in 9 sectii de oncopediatrie din tara (cheltuielile pentru fiecare deplasare includ: 180 lei /noapte de cazare + 300 lei transport): 4320 lei
- Cheltuieli cazare și masă pentru 10 adolescenți supraviețuitori de cancer din zona de vest a țării participanți la Întâlnirea Națională de Vară (10 adolescenți supraviețuitori de cancer x 140lei x 5 nopți): 7000 lei
- Cheltuieli de transport 10 adolescenti catre Intalnirea Anuala de Vara (100lei x 10 participanți): 1000 lei
- Cheltuieli cazare și masă pentru 15 tineri supraviețuitori de cancer din zona de vest a țării participanți la Întâlnirea Anuală a Supraviețuitorilor (15 tineri supraviețuitori de cancer x 160lei x 2 nopți): 4800 lei
- Cheltuieli de transport a 15 tineri supravietuitori de cancer la Intalnirea Anuala a Suprevietuitorilor (150 lei x 15 participanți): 2250 lei
- Cheltuieli (cazare si masa) pentru participarea a 10 voluntari la Intalnirea Nationala a Voluntarilor din Domeniul Oncopediatriei: 4500 lei
- Cheltuieli de transport a 10 voluntari la Intalnirea Nationala a Voluntarilor in Domeniul Oncopediatriei (150lei x 10 participanți): 1500 lei
- Cheltuieli administrative (comunicare): 500 lei
- Cheltuieli administrative (transport): 1000 lei
- Comision 20% catre organizatorii Timotion: 8617 lei
FONDURI PROPRII SAU ALTE SURSE DE FINANȚARE
Acoperirea diferenței bugetare va fi realizată din fonduri proprii ale asociației. Aceste fonduri vor fi repartizate pentru acoperirea diferenței salariale a coordonatorului local al programului zilnic de suport (75%): 26145 lei