|   Inscriere 

Copii și Zâne – Pot și eu în ritmul meu!

Suma
stransa
14,163RON
Target
proiect
19,700RON
Procentaj
din proiect
71.9%
Numar
donatii
227

REZUMAT

Proiectul ”Pot şi eu în ritmul meu!” vine în sprijinul copiilor cu nevoie speciale şi al familiilor acestora prin activități terapeutice ce urmăresc dezvoltarea autonomiei personale şi a abilităţilor vocaţionale. 20 de copii din familii cu venituri medii sau scăzute şi 10 din medii defavorizate vor beneficia de suport săptămânal individual şi de grup pentru a învăţa să se îmbrace singuri, să îşi pregătească masa, să planteze în grădină, să meargă la cumpărături sau să îşi organizeze o activitate de muncă independentă pornind de la interesele şi talentele lor. La finalul proiectului, echipa de terapeuţi va merge cu o parte dintre copii într-o excursie, iar progresele copiilor vor fi incluse într-un studiu de cercetare. Prin acest proiect ne dorim să oferim un model de abordare terapeutică şi educaţională ce urmăreşte independenţa şi integrarea socială, un cadru şi un spaţiu în comunitate care răspunde nevoii părinţilor de a dezvolta abilităţi funcţionale de viaţă.

DURATA: 5 luni (iunie-octombrie 2019)

CINE SUNTEM ȘI CE FACEM?

Prin proiectele sale educaționale și de informare, Asociația Copii și Zâne promovează modalități eficiente de îngrijire, educație și integrare, urmărind bunăstarea copiilor și a părinților acestora și valorizarea potențialului fiecăruia. Misiunea noastră este de a crea un model de abordare terapeutică și educațională atât a copiilor cu dizabilități, cât și a copiilor tipici în comunitate, pentru a oferi șansele cele mai bune pentru o viață independentă și integrare în societate. Asociația are o experiență de 9 ani în susținerea copiilor cu nevoi speciale și a familiilor acestora.

În momentul de față, cei 8 psihologi și psihopedagogi ai asociației lucrează cu 40 de copii cu vârsta cuprinsă între 1 an și 6 luni și 19 ani diagnosticați cu tulburări de spectru autist, întârzieri în dezvoltare, hipoacuzie, tulburări de limbaj, tulburări emoționale, tetrapareză spastică.

În ultimul an, proiectele asociației au avut ca obiective informarea părinților ( Ghid pentru părinti speciali- Proiect Timotion 2017), sprijinirea copiilor din medii defavorizate (Copii între birocrație și terapie- Proiect Timotion 2018), informarea comunității despre cauza copiilor cu nevoi speciale (ateliere în cadrul festivalului Plai), strângere de fonduri pentru terapie (Târguri de Mărțișor, Crăciun, Proiect ”Copii speciali-Povestea continuă”).

DE CE ESTE NEVOIE DE ACEST PROIECT?

În ultimii ani părinții copiilor cu întârziere în dezvoltare au diverse opțiune de terapii de recuperare. Cu toate acestea, foarte puțini specialiști abordează problematica dezvoltării autonomiei personale sau vocaționale, ariile de interes fiind cele cognitive și de dezvoltare a limbajului. Noi considerăm că dezvoltarea autonomiei personale este imperios necesară pentru o independență cât mai mare la vârsta adultă. Copiii cu dezvoltare neuro-tipică învață abilitățile de autonomie personală prin observație, preluând această informație de la părinții lor. Dar copiilor cu o tulburare în dezvoltare trebuie să li se predea această abilitate în mod structurat. Ei au nevoie de un ghidaj continuu pentru a putea învăța acțiuni simple precum mâncatul, îmbrăcatul sau mersul la toaletă. Prin proiectul ”Pot și eu în ritmul meu!”, dorim să venim în sprijinul a 30 de copii cu tulburări de dezvoltare din care 10 din ei fac parte dintr-un mediu defavorizat iar ceilalți 20 de copii fac parte din familii cu venituri medii sau scăzute,  pe care dorim să-i ghidăm  în drumul lor spre o viață independentă.

CE VOM FACE PENTRU CA PROIECTUL SĂ FIE UN SUCCES?

Proiectul are următoarele obiective :

Obiectiv 1- oferirea de 160 de ore de terapie individuala pentru 10 copii din medii defavorizate

Obiectiv 2- oferirea de 100 de ore de terapie de grup pentru cei 30 de beneficiari

Obiectiv 3- Participarea părinților celor 30 de copii la 10 ore de grup pe parcursul proiectului

Obiectiv 4- Susținerea a 2 workshop-uri cu participare gratuită pentru  părinții beneficiarilor dar și pentru alți părinți, psihologi sau pedagogi de recuperare.

Obiectiv 5- Realizarea a 3 evaluări: una inițială pentru fiecare copil, una la 2 luni pentru ajustarea planului de intervenție și una finala cu recomandări oferite părinților

Obiectiv 6- studiu de cercetare și promovarea rezultatelor proiectului și a activităților desfășurate prin participarea la conferințe, informare pe canalele media și site

Obiectiv 7- organizarea unei excursii pentru copiii peste 6 ani cu o durată de 3 zile.

Evaluările, pregătirea activităților, orele de grup și cele individuale, vor fi susținute de echipa asociației formata din 7 psihologi, psihopedagogi, 3 coordonatori. De asemenea vor fi implicați cei 5 voluntari ai asociației și vom căuta voluntari noi, inclusiv din susținătorii proiectului.

Copiii vor fi împărțiți pe grupe de vârstă iar în planul de intervenție se vor regăsi următoarele abilități:

  • Grupa 3-6 ani: copiii vor învăța să se îmbrace, încalțe, să mănânce singuri, să folosească toaleta.
  • grupa 6- 10 ani: vor învăța să pună masa, să își pregătească o gustare, un sandviș, să ajute la curățenie, să recunoască banii, să își cumpere ceva de la magazin.
  • grupa 10- 16 ani: dezvoltarea abilităților de autonomie personală deficitare ( îmbrăcat, pregătit haine, spălat vasele, pus masa, alegerea hainelor etc) dar și vocaționale: grădinărit, gătit, realizare de obiecte handmade, materiale educaționale pentru copiii mai mici (ex. să caute imagini pe calculator, să printeze)

Ca resurse, vom folosi: personalul și voluntarii, bucătăria asociației, spațiul curții cu amenajarea unei grădini, camerele de terapie, materiale educaționale realizate de noi ( suporturi vizuale de exemplu), alte materiale achiziționate  pentru amenajarea grădinii sau materiale donate pentru realizarea de obiecte handmade.

Activitățile vocaționale și de autonomie personală se vor desfășura la sediul asociației, în camerele de terapie, în curtea și grădina spațiului, dar și în spații publice: magazin, cofetărie etc.

Pentru ca proiectul să fie de succes intenționăm să mergem în cel puțin o vizită de lucru la asociația Pentru Voi pentru un schimb de bune practici pe dezvoltarea abilităților de viață independentă.

CE REZULTATE PROMITEM?

Prin activitățile desfășurate urmărim ca rezultate:

  • copiii între 3 și 6 ani să învețe minim 2 abilități din cele enumerate: să se îmbrace, încalțe, să mănânce singuri, să folosească toaleta
  • copiii între 6 și 10 ani să învețe minim 3 abilități din cele enumerate:  să pună masa, să își pregătească o gustare, un sandviș, să ajute la curățenie, să recunoască banii, să își cumpere ceva de la magazin
  • copiii între 10 și 16 ani să învețe minim 3 abilități din cele enumerate: dezvoltarea abilităților de autonomie personală deficitare ( îmbrăcat, pregătit haine, spălat vasele, pus masa, alegerea hainelor etc) dar și vocaționale: grădinărit, gătit, realizare de obiecte handmade, materiale educaționale pentru copiii mai mici ( sa caute imagini pe calculator, să printeze)
  • părinții copiilor să dobândească informații și abilități practice de a-și ajuta copiii
  • participanții la workshop-uri să afle metode validate științific și inovatoare în dezvoltarea autonomiei personale și a abilităților vocaționale ale copiilor cu nevoi speciale
  • creerea unui model de abordare terapeutică a acestor abilități în comunitate, prin promovare, implicarea voluntarilor și a donatorilor care doresc în activitățile de grup.

CE VA SCHIMBA ACEST PROIECT ÎN COMUNITATEA TA?

Acest proiect va răspunde în primul rând îngrijorării părinților a 30 de copii cu întârzieri în dezvoltare legate de dezvoltarea abilităților funcționale  de viață independentă. Ei vor știi că există un loc în oraș unde copiii lor pot învăța cum să se îmbrace, să își pregătească o gustare, să își dezvolte anumite talente, să învețe cum să își organizeze singuri o activitate de muncă independentă, să descopere interese și aptitudini noi, să aibă bazele pentru o viață autonomă mai târziu, aspecte care sunt dezvoltate prea puțin de școală. Construind cadrul pentru astfel de activități, Asociația poate oferi în comunitate un model de abordare a copilului cu dizabilități, ceea ce reprezintă însăși misiunea noastră. Ulterior și alți copii pot participa la activitățile noastre.

Prin cele 2 workshop-uri părinți, psihologi și chiar cadre didactice  vor dobândi informații dovedite științific în studiile de specialitate dar și un ”know-how” practic pe tema dezvoltării abilităților de autonomie personală.

Dintre beneficiarii proiectului, 10 vor fi copii din medii defavorizate din proiectul ”Copii între birocrație și terapie”, pentru care ne dorim să creștem numărul de ore pentru a crește și șansele recuperării.

Un impact major este dat de oferirea posibilității altor persoane, fără pregătire și experiență în terapie, de a participa în activități simple dar de impact pentru copii.

În Timișoara, exceptând o asociație de renume care se ocupă de tinerii cu dizabilități, nu există spații sau alte variante pentru copiii de vârstă școlară sau adolescenți unde ei să învețe lucruri practice. Colaborând cu partenerii noștri din cabinetele de psihologie dar și cu Facultate de Psihologie și Sociologie Universitatea de Vest în studiul lor despre ”Calitatea vieții copiilor diagnosticați cu autism (TSA) din județul Timiș”, vom crește numărul beneficiarilor indirecți.

La fel cum abordăm terapeutic dezvoltarea celorlalte abilități și în acest caz copiii vor beneficia de evaluări periodice, de plan de intervenție personalizat, colectări de date pentru fiecare activitate, toate informațiile fiind puse într-un studiu de cercetare publicat la final pe site-ul nostru. Ne dorim ca acest studiu să îl prezentăm și la Conferința anuală ABA din București, organizată de Help Autism și ATCA, la cea IACB organizată de  AITA – Asociația pentru Intervenție Terapeutică în Autism. Astfel informațiile oferite pot fi reutilizate în alte asociații sau comunități locale din țară.

Prin acest proiect ne dorim să arătăm comunității că abordarea autonomiei personale este posibilă și că reprezintă o măsură deosebit de importantă pentru creșterea șanselor de integrare socială.

ALTE ORGANIZAȚII, INSTITUȚII, GRUPURI CARE NE VOR SPRIJINI ÎN PROIECT

Pentru acest proiect ne propunem să colaborăm cu o organizaţie foarte importantă din ţară şi mai ales la nivel de Timişoara, ce militează pentru drepturile persoanelor adulte cu dizabilități de dezvoltare. Misiunea lor este  de a crește calitatea vieții persoanelor adulte cu dizabilități de dezvoltare și a familiilor acestora. Ne dorim să colaboram cu ei pentru un schimb de bune practici pe dezvoltarea abilităților de viață independentă. Ne propunem să începem colaborarea cu ei începând cu luna februarie 2019, printr-un schimb de experiență la unul din sediile asociației Pentru Voi.

Un alt partener este Facultatea de Sociologie și Psihologie din cadrul Universității de Vest cu care avem încheiat un acord comun privind cercetarea asupra ”Calității vieții copiilor diagnosticați cu autism (TSA) din județul Timiș”.

PARTICIPAREA LA TIMOTION 2019

Pentru a crește vizibilitatea proiectului în cadrul comunității vom desfășura următoarele activități:

  • în perioada 17-31 decembrie vom informa angajații din companiile în care mergem cu ”Târgurile de Crăciun” despre activitățile din proiect. Este o bună oportunitate pentru a atrage alergători și donatori, prezentând produse deja realizate în cadrul activităților noastre de dezvoltare a abilităților vocaționale dar și punând la dispoziție o mapă de prezentare a proiectului, filmulețe din cadrul terapiei pe abilități de autonomie personală.
  • În perioada 20 ianuarie-13 aprilie vom posta periodic pe pagina noastră de Facebook și contul de Instagram informații despre proiect, poze din activitățile de pregătire, vom distribui postările Timotion despre eveniment. De asemenea vom prezenta proiectul și pe site-ul asociației.
  • În perioada februarie-martie, vom demara activități de pregătire a camerelor de terapie, a grădinii pentru activitățile de autonomie și vocaționale. Astfel vom posta periodic pe toate canalele de informare folosite fotografii și informații despre stadiul pregătirii. Posibilii susținători și alergători vor putea vedea cum copilul nostru desenator minune va proiecta gradina de legume pe paturi suspendate, cum părintii și copiii vor pregăti răsadurile, vor construi paturile de legume sau vor amenaja biroul pentru copiii mai mari.
  • De asemenea vom informa comunitatea prin articole în presa locala
  • Ca în fiecare an, părinții noștri ambasadori ai cauzei și campioni vor atrage susținători în beneficiul proiectului nostru

INFORMAREA ȘI IMPLICAREA DONATORILOR ÎN PROIECT

Deoarece ca și în cadrul celorlalte proiecte ale Asociației, pentru noi este important să menținem informați donatorii și susținătorii vom posta constant informații și fotografii pe paginile de Facebook. De asemenea la finalul proiectului vom trimite câte un e-mail fiecărui donator în parte cu obiectivele ce le-am atins  și câteva poze cu activitățile desfășurate în cadrul proiectului susținut de ei. Pentru că ne dorim să avem cât mai mulți voluntari în desfășurarea proiectului, ne propunem să atragem din rândul alergătorilor și donatorilor voluntari pentru activitățile terapeutice ale beneficiarilor.

OBIECTIVUL DE STRÂNGERE DE FONDURI PRIN TIMOTION

  1. Excursie copii transport, cazare, masa 5000 lei
  2. Comision Timotion 3287 lei
  3. Psiholog pentru 5 luni – Personal 10735 lei
  4. Materiale amenajare grădină – Materiale 200 lei
  5. Campanie promovare – Promovare 500 lei

FONDURI PROPRII SAU ALTE SURSE DE FINANȚARE

  1. Terapeuţi – Personal 3884 lei
  2. Deplasari – Transport 500 lei
  3. Materiale educaționale – Materiale 1000 lei
  4. Birotică – Consumabile 200 lei

Campionii
nostri

Numar
campioni
3

Alexandra Barza , din echipa Hard Training Gym Timisoara

Salut! Ma numesc Alexandra si nu sunt o persoana iesita din comun. Am un job cu norma intreaga si o viata personala ce nu se ridica la nivelul de Instagram. In niciun aspect. Nici macar cand vine vorba de mancare sau city breaks. Ma pricep sa fiu mediocra, nemultumita si sa-mi spun ca mi-as dori ca lucrurile in tara asta sa fie altfel, fara sa fac prea des vreo actiune care sa schimbe lucrurile in bine.
Dar pot. Pot sa lucrez cu norma intreaga. Pot sa imi asigur singura venitul pentru un trai decent. Pot sa conduc. Pot sa decid pentru mine. Pot sa ma integrez in societate. Pot sa fac sport. Pot sa fiu independenta. Mi se pare ceva normal normal sa pot.
Multi dintre copiii cu autism sau cu intarzieri in dezvoltare au nevoie de ajutor, pentru a avea sanse la o viata pe care eu o consider normala. Unii dintre ei au potentialul de a muta muntii si de a ne depasi toate realizarile, de a schimba in bine tara si lumea de care ne plangem. Dar singuri nu vor putea sti niciodata.
Asociatia Copii si Zane le ofera copiilor cu autism si cu intarzieri in dezvoltare sprijinul necesar pentru a-si atinge potentialul. Acolo sunt oameni iesiti din comun care au nevoie de ajutor pentru a ajuta, de mai multa expunere si de bani, pentru a putea schimba lumea in bine.
Anul acesta ma voi antrena si voi alerga pentru a sustine Asociatia Copii si Zane. Voi posta pe facebook pregatirea mea pentru cursa (mai sunt doar 3 saptamani si abia m-am inscris, asa ca nu va faceti griji de prea mult spam ) si va voi incuraja, la fiecare antrenament, sa ii sustineti si voi cu o donatie. Si pentru ca si prim-ministrul vorbeste despre sine la persoana a treia, va incurajez si eu asa: Nu fiti ca Alexandra. Fiti si voi ca oamenii faini de la Asociatia Copii si Zane.

Suma stransa: 2,493 lei


Maria Hulea , din echipa Copii si Zane

Am ales să vă fiu campion pentru al treilea an consecutiv deoarece eu cred în voi și în proiectele voastre și vă mulțumesc pentru șansa ce o dați copiilor cu care lucrați.

Să ne punem pe treabă să adunăm suma propusă!

Suma stransa: 1,400 lei


Ondina Jianu , din echipa Diana

Nu ritmul conteaza, ci faptul că nu renunțăm!

Suma stransa: 400 lei


Donatii directe

Anonim 100 RON Donatie 
HELLA Romania 650 RON HELLA România susține mișcarea și comunitatea locală din Timișoara! Facând parte din aceeași echipă cu angajații HELLA, compania a dublat suma donata de aceștia. Suntem fericiți că putem face parte dintr-un eveniment caritabil care aduce împreună comunitatea locală din Timișoara pentru a sprijini proiecte sociale prin mișcare. 
Aniela 50 RON Succes! 
Dan Cechin 30 RON Succes! 
Kiss Arpad 200 RON Va doresc mult succes si curaj :)  
Marius Mercea 30 RON  
Anonim 50 RON succes! 
Onofreiasa Corina 20 RON  
CONSTANTIN Buta 50 RON  
Laurentiu Luputi 100 RON  
Camelia Gavrila 30 RON  
Marius Miftode 200 RON  
Ovidiu Chis 10 RON  
Sinziana Giuchin 30 RON  
Cristina Pandalau 30 RON  
IRINA Negru 30 RON  
Steve Kovacs 100 RON Succes! 
Elena Cita 30 RON  
Elena Cita 10 RON  
Ondina Jianu 50 RON Pentru Diana 
Adriana Dehelean 50 RON Donatie 
Andreea Szolosi 50 RON  
Nejedly Gabriela 30 RON  
Alexandru Vintilescu 50 RON
Anonim 50 RON Pentru Diana Jianu. 
Iulia Campean 10 RON  
Iovescu Andrei 30 RON  
Bibe Cristian 100 RON  
Previous Next