|   Inscriere 

Ceva de Spus – Un loc

Suma
stransa
24,948RON
Target
proiect
24,000RON
Procentaj
din proiect
104.0%
Numar
donatii
261

REZUMAT

Încă mai sunt 18,000 de persoane adulte instituționalizate în România, la mai bine de 10 ani de când ne-am asumat un drum clar spre dezinstituționalizare, prin ratificarea Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități. Prin articolul 19, aceasta  recunoaşte dreptul egal al tuturor persoanelor cu dizabilităţi de a trăi independent şi de a fi integrate în comunitate, cu libertatea de a alege şi de a deţine controlul asupra vieţii proprii. Totuși, serviciile de calitate în comunitate sunt o excepție și alternativele la instituție sunt, încă, rare, ceea ce dovedește incapacitatea și, uneori, lipsa de voință a statului de a restructura aceste centre rezidențiale unde condițiile de trai sunt inumane.

Spune-mi Eli și acest video sunt grăitoare cu privire la necesitatea de a acţiona.

Asociația Ceva de Spus, împreună cu Fundația de Abilitare Speranța  doresc să creeze un serviciu de locuire şi incluziune în comunitate la Timișoara – UnLoc. Prin acest proiect dorim să oferim fondurile necesare pentru plata cheltuielilor de întreţinere pentru două apartamente în care ar urma să locuiască cinci tineri din centre de plasament care au împlinit 18 ani şi care, în lipsa unor servicii de sprijin, ar ajung de multe ori, pe străzi.

DURATA: 10 luni (Iunie 2019 – Martie 2020)

CINE SUNTEM ȘI CE FACEM?

Ceva de Spus este o asociație de autoreprezentanți care luptă pentru drepturile persoanelor cu dizabilități. Am înțeles că puterea de a schimba ceva stă doar în noi. Tocmai de aceea am ales să ne facem vocile auzite. Vrem să trăim într-o lume în care putem participa activ la viaţa comunității şi putem decide în toate aspectele vieții noastre. Autenticitatea organizației noastre constă în faptul că este condusă de persoane cu dizabilități.

Eforturile noastre se concentrează pe două direcții principale: accesibilizare si dezinstituționalizare.

DE CE ESTE NEVOIE DE ACEST PROIECT?

La nivel național, 18.061 persoane sunt încă segregate în instituții rezidențiale, având singura vină de a fi fost abandonate de familiile lor. Majoritatea lor a trăit aproape toată viața în acest mediu abuziv și are dizabilități fizice, intelectuale și psiho-sociale. În județul Timiș sunt 684 persoane, distribuite în 10 centre, care adăpostesc între 41 si 166 de persoane. Multe altele sunt în pericol de instituționalizare, deoarece familiile lor sunt îmbătrânite și copleșite, iar în comunitate lipsesc serviciile necesare lor. Serviciul de locuire creat la Timişoara îşi doreşte să sprijine, în următorii 5 ani, 25 de persoane, inclusiv cu sprijin social, psihologic şi găsirea unui loc de muncă. Pe perioada proiectului (2019-2020), vom implementa etapa pilot a serviciului de locuire , prin furnizarea de servicii unui număr de cinci persoane.

CE VOM FACE PENTRU CA PROIECTUL SĂ FIE UN SUCCES?

Scopul este să îmbunătățim calitatea vieții acestui grup vulnerabil și să îi asigurăm participarea în comunitate. Problema locuirii este una acută, iar Asociaţia Ceva deSpus şi FAS au luat decizia strategică de a lansa un serviciu nou, de locuire și sprijin individual pentru persoanele care nu au o alternativă pentru sistemul instituțional (incuzând aici tinerii din centre de plasament care împlinesc 18 ani și care, devenind adulți, nu au parte de servicii de sprijin și ajung, de multe ori, pe străzi) și de a crește conștientizarea cu privire la aceste probleme și soluțiile lor, prin promovarea dreptului de locuire în comunitate ca un drept fundamental pentru persoanele cu dizabilități. În cele din urmă, ne dorim incluziunea în comunitate și pe piața muncii (prin sprijin, formare, plasare și/sau angajare în întreprinderi sociale). Prin acest proiect lansăm un program pilot la Timișoara de tranziție de la instituție la viața în comunitate, ce va fi replicat la nivel național. Elemente inovative: implicarea unor foști rezidenți în echipa de management – Elisabeta Moldovan, documentarea elementelor de succes în ideea creării unei franșize sociale și replicare națională, catalizarea resurselor din comunitate (prin parteneri şi voluntari).

Activităţile proiectului:

 1. Asistarea procesului de tranziție de la instituție la locuire în comunitate pentru cinci persoane cu dizabilități intelectuale cu nevoi medii de sprijin, inclusiv demersuri inițiale de formare / activare vocațională și găsirea unui loc de muncă.
 2. Finalizare structură echipă: manager serviciu – Roxana Damaschin-Țecu (full time), manager serviciu – Elisabeta Moldovan (part time), psihologi (Manuela Oprea, Anca David), asistent social (Manuela Pop), cinci persoane de sprijin – vor fi identificate și formate. Partea administrativă este asigurată de FAS.
 3. Identificare două apartamente pentru locuințe protejate (unul pentru două persoane, unul pentru trei), închiriere pe termen lung și dezvoltare documentație necesară pentru licențierea serviciului
 4. Întâlniri cu reprezentanții DGASPC Timiș. Amenajarea și dotarea locuințelor.
 5. Desfășurarea zilnică a furnizării de servicii, sprijinul în funcție de nevoi și implementarea planurilor de dezvoltare personală pentru fiecare persoană. Consolidarea sistemelor interne de management al performanței și măsurare a impactului.

CE REZULTATE PROMITEM?

Cinci persoane cu dizabilități intelectuale cu nevoi medii de sprijin vor fi spijinite să facă tranziția de la instituție la locuire în comunitate, vor fi ajutați să învețe deprinderile de autogospodărire și integrare socială și vor beneficia de demersuri inițiale de formare / activare vocațională și găsirea unui loc de muncă.

Acest proiect pilot va deveni un punct de plecare pentru promovarea serviciilor în comunitate, ca alternativă la instituționalizare și segregare.

CE VA SCHIMBA ACEST PROIECT ÎN COMUNITATEA TA?

“Protecţia” oferită de instituţiile rezidenţiale duce la traume pe viaţă. Înseamnă izolare, stigmă, lipsa controlului asupra vieţii tale, nesiguranţă, uneori teroare şi abuz. Ne dorim ca fondurile folosite pentru întreţinerea acestor tipuri de servicii ineficiente şi care încalcă drepturile persoanelor la o viaţă demnă în comunitate să fie redirecţionate către înfiinţarea unor servicii incluzive, flexibile şi individualizate. Ne dorim să arătăm că există alternative: în ţările cu procese massive de dezinstituţionalizare s-a dovedit că serviciile în comunitate, implementate efficient, pot fi chiar mai ieftine decât menţinerea instituţiilor. Pentru că instituţiile, aşa groaznice cum sunt, ne costă foarte mult.

Impactul asupra calităţii vieții beneficiarilor serviciului social va fi evaluat de psihologii implicați în proiect, prin scale specifice și interviuri structurate

Replicabilitatea la nivel național este viziunea serviciului ce va fi dezvoltat la Timișoara. Doar scalând această inițiativă la nivel național putem avea un impact semnificativ în procesul de dezinstituționalizare.

ALTE ORGANIZAȚII, INSTITUȚII, GRUPURI CARE NE VOR SPRIJINI ÎN PROIECT

În textul descrierii vă rugăm să includeți și răspunsurile la următoarele întrebări: Ce organizație vă sprijină, cu ce resurse, pentru cât timp, și când?

Pornind de la scopul proiectului – facilitarea accesului persoanelor cu dizabilități la servicii de locuire în comunitate și oferirea sprijinului necesar pentru incluziunea acestora – avem nevoie de mulți aliați și parteneri:

–           DGASPC Timiș – contractare servicii sociale

–           Pro Act Suport, București – exemplu de bună practică

–           Rovinhud, Timișoara – campanii de finanțare și conștientizare

–           IPP și CRJ – sprijin în dezvoltarea și evaluarea de politici publice

–           Inclusion Europe, Inclusion International, EASPD, ENIL – expunere europeană, access la bune pracitci și resurse de formare

–           Senada, Croatia – model de bună practică la nivel național

–           University of Kent – formare în dezvoltarea de servicii centrate pe persoană

–           Fundația Comunitară Timișoara – finanțare, acces la voluntari

–           The Care Hub – furnizare servicii la domiciliu

–           Celelalte ONG-uri și întreprinderi sociale din domeniul dizabilității – susținere, colaborare, parteneriate pentru finanțări

Parteneriatul cu DGASPC asigură o parte din finanțarea necesară pe termen lung (fiecare persoană care părăsește sistemul instituțional are asigurat un buget personal – sumă ce în prezent este alocată instituțiilor). Restul sumelor vor fi atrase prin finanțări europene, sponsorizări private, crowdfunding, propria întreprindere socială ce va fi lansată în 2020, precum și parteneriate strategice, cum ar fi cel cu Rovinhud sau Mental Health Initiative al Open Society Institute, care va acoperi majoritatea costurilor dn primii ani de funcționare.

PARTICIPAREA LA TIMOTION 2019

 • Distribuind și promovând informația în rândul partenerilor, colaboratorilor și cunoscuților
 • Postări despre eveniment pe site-ul asociației și pagina de facebook
 • Scriere de articole și comunicate

INFORMAREA ȘI IMPLICAREA DONATORILOR ÎN PROIECT

 • Distribuind și promovând informația în rândul partenerilor, colaboratorilor și cunoscuților
 • Postări despre eveniment pe site-ul asociației și pagina de facebook
 • Scriere de articole și comunicate de presă
 • Prezența la evenimentele obișnuite (culturale, sportive, civice, educaționale) din oraș atât a membrilor Ceva de Spus, cât şi a tinerilor sprijiniţi prin serviciul de locuire şi a personalului şi a voluntarilor implicaţi în proiect

OBIECTIVUL DE STRÂNGERE DE FONDURI PRIN TIMOTION

 1. Chirie pentru două apartamente Activităţi proiect    20000 lei
 2. Comision Timotion Comision Timotion        4000 lei

Campionii
nostri

Numar
campioni
4

Magyari Sara , din echipa #MLIBibliotecameadinstrada

Salut!
Sunt Sára, sunt lingvist și jurnalist, lucrez în învățământ de 24 de ani cu copii, cu tineri. De 7 ani lucrez mai mult cu studenții, oferindu-le și un model de-a fi răspunzător de ceea ce se întâmplă în jurul lor, în viața lor. Sunt voluntară la asociația Biroul de Consiliere și Formare Start, lucrez pro bono pentru ziare și radio – ajutându-i cu sfaturi lingvistice sau de comunicare. Susțin cursuri gratuite în afara UE (mai ales Ucraina, Serbia) pentru cadre didactice și universitare, cum să folosească metodele interactive, cum să predea o limbă mai puțin cunoscută.
N-am fugit în viața mea. Dar am dansat. Am condus și cursuri de dans – la țară, pentru copii nevoiași sau care pur și simplu nu aveau acces la alternative de educație.
Ce m-a apucat acum? Vă prezint pe scurt o parte dintre motive, iar restul le voi prezenta pe pagina mea de FB:
- sunt ajutată de Martin, un băiat frumos, trist, cinstit și foarte harnic – cu dizabiltăți. Mi-ar plăcea ca el și ceilalți ca el să poată arăta cine sunt;
- am fost la nunta lui Tibi și mireasa lui – tot persoane cu dizabilități – și m-au cuprins lacrimile de bucurie când i-am văzut dansând, am văzut fericirea lor în momentul când și-au legat viața unul de celălalt, când au început viața lor proprie;
- am cunoscut-o pe Eli acum 5-6, am fost împreună la mare, și într-o seară cu lună plină m-a întrebat de ce se face luna odată plină, apoi mai mică. Am încercat să-i explic, spuneam năzdrăvănii pentru că „știam” ea ce nu știe – și m-am făcut de oaie, și mi-am dat seama că ea chiar știe despre lume, chiar dacă nu despre lună;
- sunt soția unui om minunat care de ani de zile lucrează pentru și cu persoane cu dizabilități, adoră și vinul, și combinând aceste două lucruri – a făcut o minune în acest oraș;
- acum el lucrează la un proiect nou. Vrea și el „Un loc” bun, și mai bun unde toți oamenii sunt utili și prețioși comunității iar eu acum alerg și pentru „Un loc” în inima lui;
- În acest fel ofer ocazia tuturor să doneze pentru această cauză!

Suma stransa: 5,315 lei


Weisz Erika , din echipa HorsEmotion

Salut!
Sunt Erika, sunt medic si fiziokinetoterapeut si lucrez de peste 15 ani cu copii. De 6 ani lucrez cu copii cu dizabilitati, oferindu-le terapie cu ajutorul cailor, iar micutii eroi ma surprind in fiecare zi cu ambitia si perseverenta lor.
N-am mai fugit de cel putin 15 ani, si nici atunci nu mi-a placut.
Ce m-a apucat acum? Va prezint pe scurt o parte dintre motive, iar restul le voi prezenta pe pagina mea de fb, sub forma de jurnal dupa fiecare antrenament:
- Lucrez de 5 ani cu copii cu dizabilitati din institutii in speranta sa-i vad intr-o zi pe picioarele lor, la casa lor. Ei cresc, progreseaza, se straduiesc, trag cot la cot cu mine in speranta unui viitor bun .... hai sa nu fie toata munca noastra in zadar!
- Vad zilnic disperarea si totodata ambitia in ochii parintiilor care fac tot posibilul ca puiul lor sa fie independent, ca in momentul in care nu mai sunt ei, copiii sa nu ajunga la mila statului. "Un loc" ar fi linistea batranetii lor.
- Am cunoscut-o pe Eli, un om deosebit, care dupa 25 de ani in diferite institutii reuseste sa traiasca in comunitate, fiind un exemplu al rezilientei. Daca vrei sa-i afli povestea, citeste cartea "Spune-mi ELI". Vei realiza cat esti de norocos!
- In 2018 am cunoscut echipa CDS, oameni frumosi, ambitiosi si perseverenti care ne dovedesc ca fiecare om este util si pretios comunitatii in care traieste.
- In acest fel ofer ocazia tuturor care au uitat de ziua mea in ianuarie, sa se revanseze donand pentru cauza in care cred :)

PS: am facut deja primul antrenament.. Dupa 2 km mi-a fost rau, nu aveam aer, ma durea ficatul, imi vajaiau urechiile si nu mai puteam continua. Nu-mi va fi usor sa alerg 10km (voi avea nevoie de incurajare si sustinere) dar celor care construiesc "Un Loc" sigur le este mult mai greu. Hai sa le fim alaturi!

Suma stransa: 5,300 lei


Szövérdfi-Szép Zoltán , din echipa Ceva de Spus

UnLoc va fi casa unde tineri cu dizabilități intelectuale vor gusta cum e viața după mulți ani de chin și tratament inuman în instituțiile rezidențiale ”de protecție” ale statului. Vor învăța să aprindă aragazul, să facă cumpărături, să ia decizii, să iubească, să muncească pe bani, să devină independenți. Lipsesc pentru proiect 24.000 lei, din care 10% sper să strângem împreună cu prietenii mei, cunoștințele mele. Voi alerga 10 km, așa că la jumătatea traseului m-ar ajuta să mă aștepte cineva cu un spumant rece să prind aripi. :)
Donați, că banii merg unde trebuie și sper ca până la sfârșitul anului să aveți parte de recunoștința oamenilor salvați!

Suma stransa: 4,260 lei


Andreea Iager Tako , din echipa PLAI

In fiecare an, cand ne inscriem la Timotion, avem discutia proiectelor pe care dorim sa le sustinem... si ne uitam la lista si ne gandim si la toate celelalte care nu sunt in lista si pare imposibil sa alegi... Sunt atatea situatii care au nevoie de interventia noastra, ca si comunitatea, atatia oameni cu suflet mare care lupta neobosit pentru ele si au nevoie de sustinere, orice fel de sustinere, incat e imposibil sa alegi intre ele. Tako, inca de la prima editie, a fost fidel Ceva De Spus. Eu am oscilat intre educatie, sanatate si drepturi egale. De cand Eli a lansat "Spune-mi Eli" si de cand Roxana mi-a vorbit despre UnLoc mi-a fost clar ca este un proiect care presupune o munca si o incapatanare care va trece dincolo de dedicare si implicare; un proiect care are nevoie de toata sustinerea si care presupune o transformare fundamentala a mentalitatii noastre, pornind de la legislatie si mergand pana la fiecare gand al nostru si invers. E genul de proiect care, in egala masura are nevoie de resurse financiare, dar si de lumina, atentie si constientizare. E genul de proiect care are nevoie de fiecare dintre noi! Haideti sa ne vedem la Timotion, sa ne privim in ochi, sa ne incarcam de energia unei comunitati care vine impreuna si care are grija de fiecare membru al sau! DE FIECARE!

Suma stransa: 450 lei


Donatii directe

HELLA Romania 108 RON HELLA România susține mișcarea și comunitatea locală din Timișoara! Facând parte din aceeași echipă cu angajații HELLA, compania a dublat suma donata de aceștia. Suntem fericiți că putem face parte dintr-un eveniment caritabil care aduce împreună comunitatea locală din Timișoara pentru a sprijini proiecte sociale prin mișcare. 
Iapa Catalin 50 RON :) 
Anonim 50 RON Spor 
Anonim 250 RON Succes! 
Anonim 50 RON Mult succes, oameni faini! 
Anonim 50 RON
Borbely Julianna 50 RON Va urez succes! 
Ciprian Onica 10 RON  
Eduard Cut 50 RON  
Dozsa Cristian 15 RON  
Nagy Istvan 50 RON  
Denis Buta 30 RON  
Munteanu Carmen 100 RON E nevoie de voi! 
Cimerovici Viktoria 100 RON  
Brenda Carmen 30 RON  
Marius Mercea 200 RON Succes  
Florina Petrisor 10 RON  
Baldea Mircea 30 RON  
Mihaela Farkas 50 RON  
Farkas Imre 100 RON  
Breaz Nicoleta 100 RON Succes! 
PIERRE BLANC 250 RON VREAU SFINXUL ! 
Nagy Ioana 50 RON  
Cristina Potra-Muresan 200 RON La multi ani si multe bucurii, Cris J! 
Teodora B 50 RON La Mulți Ani Cristina J! Dragă echipa Ceva de Spus, mult succes în tot ceea ce faceți! 
Oliwer Iovanovici 30 RON cadou pentru zana maseluta (Cristina Jeberean) 
Anca AL 100 RON Ma inspiri, CrisJ! La multi ani! <3 
Oli 50 RON La multi ani, Cris J! 
Denisa P. 100 RON Mult succes si la cat mai multe proiecte la fel de frumoase!
 
Ileana G 50 RON Pentru un scop nobil !(ziua ta CristinaJ.) :) 
Cristina Jeberean 100 RON Un start bun in viata conteaza.  
Giovana Iuhasz 50 RON  
Giovana Iuhasz 10 RON  
Giovana Iuhasz 50 RON  
Giovana Iuhasz 50 RON  
Previous Next