Academia Mămicilor – Implică-te și schimbă destine prin educație
stransa20,683RON
proiect26,400RON
din proiect78.3%
donatii254
REZUMAT
Proiectul ”Implică-te și schimbă destine prin educație” are ca scop promovarea egalității de șanse pentru toți copiii (copii care frecventează orice instituție de educație de nivel ante-preșcolar, preșcolar și primar: creșă, grădiniță, școală), în contextul în care sistemul educațional din România parcurge o perioadă de declin pe care o resimt toate categoriile de persoane, indiferent de vârstă, mediu de proveniență, religie, nivel de studii. În mod direct sunt afectați, de acest declin, copiii – generațiile care se formează acum pentru tot restul vieții. Pentru a veni în sprijinul generațiilor actuale, dar și viitoare, prin acest proiect se dorește creșterea calității procesului educațional în creșele, grădinițele și școlile de stat din Timișoara prin organizarea de activități (ateliere, training-uri, workshop-uri), prin intermediul cărora vor fi puse în practică cele mai recente abordări educaționale, susținute științific, pentru o dezvoltare armonioasă a copilului.
DURATA: 10 luni
CINE SUNTEM ȘI CE FACEM?
Asociaţia Academia Mămicilor din Timişoara (AMT) – Centru de Educație, Cercetare și Asistență Socială, a fost fondată în anul 2014 de către 10 cadre didactice universitare din cadrul Departamentului de Asistență Socială (Universitatea de Vest din Timişoara) cu scopul de a promova și susţine educația, cercetarea și asistenţa socială. Creșterea calității educației în România reprezintă una dintre prioritățile AMT care prin intermediul informării corecte și în mod constant a părinților și cadrelor didactice (factori decizionali în formarea unei generații de copiii sănătoși, independenți și fericiți) își propune să aducă schimbarea atât de necesară în domeniul educației.
DE CE ESTE NEVOIE DE ACEST PROIECT?
Considerăm că egalitatea de șanse pentru toți copiii este o prioritate, indiferent de mediul de proveniență, cu atât mai mult cu cât sistemul educațional din România traversează o perioadă instabilă în care copiii sunt dintre cei mai dezavantajați. Nevoia acestui proiect vine ca urmare a situațiilor semnalate de părinți și cadre didactice, la nivel local: supraaglomerarea grupelor de grădiniță și claselor din școli, lipsa de personal specializat, utilizarea metodelor de educație ”tradiționale” în care pedepsele și recompensele primează, absența metodelor de educație de tip alternativ (în care creativitatea, independența, libertatea sunt primordiale), supra solicitarea cadrelor didactice și nevoia acestora de a primi suport specializat în situații de agresivitate (bullying) în rândul copiilor etc. Toate acestea sunt resimțite de copii, fiind nevoiți să se adapteze condițiilor pe care le poate asigura (gratuit) Ministerul Educației. Prin intermediul acestui proiect se dorește ca în fiecare clasă de creșă, grădiniță și școală (ciclul primar) să ajungă să fie implementate cât mai multe metode de educație non-violentă, în care comunicarea asertivă, respectul, empatia etc. să primeze, astfel încât să fie prevenită orice formă de abuz fizic și emoțional asupra copiilor.
CE VOM FACE PENTRU CA PROIECTUL SĂ FIE UN SUCCES?
Pentru asigurarea succesului acestui proiect va fi formată o echipă de specialiști din domeniul educației, psihologiei, asistenței sociale, medicinei, comunicării, echipă ce va lucra la un suport de materiale teoretice și practice ce pot fi accesate de oricine (online, pe site-ul asociației AMT). De asemenea, echipa de specialiști va participa direct la activitățile din sălile de clase din cadrul creșelor, grădinițelor și școlilor partenere (minim 5 creșe, 5 grădinițe și 5 școli din Timișoara) prin organizarea de întâlniri periodice de tip workshop, alături de copii și cadre didactice. În cadrul proiectului vor fi recrutați 30 de voluntari (studenți, cadre didactice, specialiști care lucrează cu copii) care vor urma un curs intensiv (susținut de echipa de specialiști mai sus menționată) în cadrul căruia vor fi formați să pună în practică metode de educație non-violentă, comunicare asertivă, empatie, prevenirea formelor de abuz fizic și emoțional (bullying). Voluntarii urmând să continue, pe termen lung, ceea ce se va iniția în cele 10 luni ale proiectului. Succesul proiectului va fi reprezentat de asigurarea continuității pe termen lung prin intermediul voluntarilor AMT.
CE REZULTATE PROMITEM?
Rezultatele proiectului vor fi atât pe termen scurt (prin îmbunătățirea relațiilor și comunicării între copii, dar și între copii și cadrele didactice, prevenirea formelor de agresivitate verbală, emoțională, fizică), cât și pe termen lung (asigurând un echilibru emoțional și implicit o stare de sănătate mentală, atât de necesară oricărei persoane atunci când va deveni adultă). Beneficiarii proiectului vor fi copiii și cadrele didactice din 5 creșe, 5 grădinițe și 5 școli din Timișoara (minim 300 de copii și 30 de cadre didactice, în funcție de câți copii sunt în fiecare clasă și de disponibilitatea cadrelor didactice).
CE VA SCHIMBA ACEST PROIECT ÎN COMUNITATEA TA?
Schimbarea majoră pe care o va aduce proiectul propus de AMT va fi reprezentată de faptul că prin intermediul specialiștilor și mobilizarea voluntarilor din comunitatea locală, copiii și cadrele didactice din instituțiile de învățământ ante-preșcolar, preșcolar și preuniversitar de stat, vor avea oportunitatea de a experimenta și un altfel de educație (non-violentă, centrată pe copil, pe empatie etc.) cu scopul precis de a preveni orice formă de abuz verbal, emoțional și fizic. Vom contribui la formarea de generații de copii siguri, fericiți și independenți!
ALTE ORGANIZAȚII, INSTITUȚII, GRUPURI CARE NE VOR SPRIJINI ÎN PROIECT
Parteneri in acest proiect vor fi Inspectoratul Școlar Județean – Timiș (care ne va facilita comunicarea cu grădinițele și școlile care au cea mai mare nevoie de suport), Universitatea de Vest din Timișoara (care ne va sprijini în recrutarea de voluntari din rândul studenților de la Asistență Socială, Psihologie, Științele Educației, Sociologie).
PARTICIPAREA LA TIMOTION 2019
Principala formă de promovare a proiectului pentru atragerea de susținători va fi promovarea online: pagina de FB, grupul de suport de pe FB, e-mail. Rețeaua noastră de susținători în mediul online este una semnificativă, dovadă fiind și campaniile sociale și educaționale pe care le organizam și in cadrul cărora se implică un număr semnificativ de persoane, dar și mari companii. In plus, 3 dintre voluntarii noștri sunt participanți constanți la curse de alergare/maraton, ceea ce ne-a și impulsionat să propunem acest proiect la Timotion 2019.
INFORMAREA ȘI IMPLICAREA DONATORILOR ÎN PROIECT
Modalitățile de informare a donatorilor privind utilizarea fondurilor și rezultatele obținute vor fi prin postări constante pe pagina de Facebook TIMOTION, dar și AMT; poze organizate într-un album special TIMOTION 2019, participarea la emisiuni mass-media locală și națională, comunicate de presă. În proiect se pot implica și voluntari din afara organizației.
OBIECTIVUL DE STRÂNGERE DE FONDURI PRIN TIMOTION
Suma pe care ne dorim să o strângem în cadrul evenimentului, pentru inițierea și implementarea proiectului, este de 26.400 RON.
1. Cheltuieli pentru achiziția de echipamente (papetarie/birotica – hartie, creioane colorate, cretă, acuarele etc.): 500 RON
2. Cheltuieli de promovare (materiale de promovare + organizarea a două conferințe adresate părinților și cadrelor didactice, cu participarea mass-media – una la începutul proiectului și una la final de proiect): 1500 RON
3. Cheltuieli resurse umane: salariu coordonator de proiect (4 ore/zi alocate implementării proiectului timp de 10 luni de proiect): 2000 ron/luna x 10 luni = 20.000
4. Comision 20% catre organizatorii Timotion: 4400 RON
FONDURI PROPRII SAU ALTE SURSE DE FINANȚARE
1. Contribuție proprie (în natură) – utilizarea spațiilor, echipamentelor (laptop, videoproiector): 6.000 RON
2. Cheltuieli resurse umane: remunerație pentru 4 trainerii (din domeniul educației, psihologiei, asistenței sociale și medicinei) care vor coordona activitățile de tip workshop, din resurse proprii/sponsorizări: 8.000 RON