Alternative Rurale – De la Mocanita la Bicicleta pe traseul Castelul Corvinilor – Furnalul de la Găvojdia
stransa5,800RON
proiect12,000RON
din proiect48.3%
donatii117
De la Mocăniță la Bicicletă pe traseul Castelul Corvinilor – Furnalul de la Găvojdia: Asociația Non Profit Alternative Rurale
REZUMAT
Scopul acestui proiect este de punere în valoare a traseului dezafectat al Mocăniței din Ghelari, odinioară centrul vital al Ținutului Pădurenilor, cunoscut și sub numele de Țara Fierului. Traversând o zonă deosebit de pitorească, traseul este totodată și calea cea mai scurtă dintre Castelul Corvinilor din Hunedoara și Furnalul de la Govăjdia, obiectiv istoric industrial, unde s-a produs fontă pentru construcția Turnului Eiffel. Amenajarea acestui traseu ca pistă de biciclete și traseu pietonal oferă turiștilor condițiile optime pentru o incursiune cu bicicleta sau pe jos în spectaculosul Ținut al Pădurenilor. Atragerea vizitatorilor în zonă, îmbunătățirea infrastructurii de turism și creșterea calității serviciilor turistice sunt esențiale pentru dezvoltarea acestei zone, odinioară prosperă datorită unei industrii dinamice de extracție și prelucrare a fierului, renumită în Europa secolului IX – XX. Odată cu închiderea minelor și a furnalelor, zona a devenit una preponderent turistică, fără a reuși până în prezent să își valorifice la maxim acest potențial extraordinar, dat de peisajele uimitoare, de satele care păstrează case de lemn și piatră din secolele trecute, de monumentele istorice și păstrarea vie a tradițiilor și a portului popular recunoscut pentru unicitate și spectaculozitate.
TIMOTION ne oferă oportunitatea să conectăm Ținutul Pădurenilor de orașul Timișoara, printr-o campanie de promovare a patrimoniului natural și cultural al zonei. Aflat la doar trei ore distanță, turistul va descoperi că aici are ce face și are ce vedea. Contribuim astfel la integrarea zonei în fluxurile turistice naționale și în special internaționale, ce urmează a se amplifica datorită evenimentelor culturale specifice Timișoarei, Capitală Europeană a Culturii 2021.
DURATA: 5 luni
CINE SUNTEM ȘI CE FACEM?
Asociația a fost înființată în anul 2003, cu scopul dezvoltării unor alternative economico – sociale care să ducă la atenuarea efectelor de zonă defavorizată de factori naturali și social-economici din arealul montan și la creșterea veniturilor populației locale.
Dintre proiectele implementate, enumerăm:
Organizare Seminar Ediţia a-II-a Civilizaţie Montană și Dezvoltare Durabilă.
Impulsionarea creşterii animalelor de rasă, organizarea unor expoziţii de animale. Realizarea proiectului, Produsul turistic integrat al comunei Ghelari “Vacanţe în Ţara Fierului “sub forma unui CD de prezentare multimedia
Amenajarea unui Centru de Informare Comunitară pentru cetăţeni și sediul asociaţiei. Proiect cu finanţare din Leek Olanda.
Atelier de artă plastică pentru copiii din Ghelari cu finanţare olandeză. Expoziţia finală s-a realizat în Furnalul din Govăjdia.
Tabără de fotografie cu tematică
Organizare Panorama blues festival ediția a 5-a.
Organizarea taberei de sculptură: Valorificarea marmurei de Alun, prin sculptură ediția a 4-a
Activitatea noastră a fost centrată de la început pe promovarea turistică, prin implementarea unor proiecte care să pună în valoare potențialul turistic și istoric al Ținutului Pădurenilor.
DE CE ESTE NEVOIE DE ACEST PROIECT?
Calea Ferată Minieră Ardeleană, prima cale ferată minieră de pe teritoriul Transilvaniei era o cale ferată de interes local cu ecartament îngust. A fost construită între 1888-1900 în special pentru uşurarea transportului minereului de fier exploatat de la minele din Ghelari spre Furnalul de la Govăjdia, respectiv la Uzinele de Fier din Hunedoara. Linia avea 10 km de la Hunedoara la Govăjdia şi încă 6 km de la Govăjdia la staţia finală din Retişoara. Această linie era o linie cu regim mixt de transport, adică se transportau atât călători spre şi dinspre Hunedoara spre Govăjdia şi Ghelari cât şi minereuri de la Ghelari spre furnalul de la Govăjdia şi uzinele de fier de la Hunedoara.
În prezent șinele au fost scoase de pe terasamentul de șină ferată, a crescut vegetație și au căzut pietre de pe versanți. Datorită faptului că face legătura printr-un tunel de 745 m terasamentul fostei căi ferate înguste oferă călătorilor posibilitatea de a vedea o mulţime de peisaje spectaculoase şi monumente unice, cum sunt cele două tuneluri veci de peste un secol, unul dintre ele având o lungime de 800m. Porțiunea din terasament pe care o propunem pentru început, pentru amenajare traseu pietonal și pistă de biciclete este de aproximativ 5 km și începe din strada Zlasti (Castelul Huniazilor se află la 2 km) din municipiul Hunedoara care continuă pe un drum neclasificat până la terasamentul căii ferate în zona Cantonului nr 1, după care este o porțiune de 2km, până la intrarea în Tunelul Mare de 745m, după care terasamentul continuă 2.5km pe teritoriul comunei Ghelari și se intersectează cu Drumul Județean DJ 687 F prima localitate este Govăjdia unde se află Furnalul de la Govăjdia, obiectiv de istorie tehnică. Scopul acestui proiect este de a pune în valoare o lucrare de infrastructură veche, prin utilizarea ca pistă de biciclete și traseu pietonal pentru turiștii care vizitează Castelul Corvinilor și pentru cei care doresc o incursiune cu bicicleta sau pe jos în Ținutul Pădurenilor.
CE VOM FACE PENTRU CA PROIECTUL SĂ FIE UN SUCCES?
Ne propunem o vastă campanie de promovare și informare, de mobilizare a voluntarilor și a resurselor locale pentru amenajarea traseului turistic, pentru atragerea turiștilor în zonă și pentru promovarea patrimoniului local. Proiectul se bazează pe un larg parteneriat între autorități locale, școli, cluburi sportive, mass media, asociații neguvernamentale, furnizori de servicii turistice interesați de dezvoltarea infrastructurii zonei. Nu în ultimul rând, se va promova un stil de viață sănătos, atât prin munca în aer liber cât și prin practicarea turismului în natură, alimentația sănătoasă, prin informarea turiștilor cu privire la accesul la produsele locale de calitate.
Calendarul activităților:
- Mobilizarea voluntarilor, alergătorilor, donatorilor, susținătorilor și atragerea de resurse: decembrie – aprilie 2017
- Participare TIMOTION: aprilie 2018
- Amenajarea traseului de 5 km: iulie – septembrie 2018
- Promovarea rezultatelor proiectului și atragerea de turiști: septembrie – octombrie 2018
CE REZULTATE PROMITEM?
-Amenajare pentru parcurgerea cu bicicleta și pietonal a unei prime porțiuni de 5 km pe infrastructura fostei căi ferate.
-Un nou obiectiv de atracție turistică și petrecere a timpului liber.
-Readucerea în atenția publică a unui obiectiv de istorie tehnică.
CE VA SCHIMBA ACEST PROIECT ÎN COMUNITATEA TA?
Proiectul va aduce un suflu nou de încredere în inițiativele localnicilor, va arăta că se poate începe și cu pași mici dezvoltarea zonei, va stimula voluntariatul, cooperarea și parteneriatul. De asemenea, va contribui la atragerea turiștilor în zonă și implicit la creșterea nivelului de trai al comunităților din areal.
ALTE ORGANIZAȚII, INSTITUȚII, GRUPURI CARE NE VOR SPRIJINI ÎN PROIECT
Proiectul se va implementa de către membrii si voluntarii Asociației noastre, în parteneriat cu Asociația Turism Hunedorean, Asociația Rural Conex din Ghelari, Asociația Salvați Mocănița din Hunedoara.
De asemenea vor fi implicate Cluburile Sportive Ghelari și Hunedoara și scolile din Ghelari și comunele învecinate și din Municipiul Hunedoara. Zona are o veche tradiție în organizarea competițiilor sportive, Crosul Toamnei fiind organizat în fiecare an, cu participarea a peste 100 de copii și sportivi. Comuna Ghelari se mândrește cu sportivi de mare performanță: Anca Toma, Garofita Strugaru, Claudia Florean și Carmen Dragolici au câștigat numeroase titluri naționale la atletism. Garofita Strugaru, astăzi studentă la Brașov, a fost calificată în 2004 la Jocurile Mondiale ale copiilor din SUA, iar în mai 2009, a participat la Mitingul atletic de la Kalamata (Grecia), competiție înscrisă în Cupa Europei.
În ceea ce privește promovarea proiectului și mobilizarea resurselor locale, vom colabora cu Primăria Comunei Ghelari, în principal prin Centrul de informare turistică Ghelari, cu Primăria Municipiului Hunedoara, cu administrația Castelului Corvinilor, cu Agenția de Dezvoltare Economică a județului Hunedoara, cu Grupul de Acșiune Locală Țara Hațegului – Ținutul Pădurenilor. Vom implica și celelalte 3 Centre de informare turistică din Ținutul Pădurenilor: CIT comuna LAPUGIU DE JOS, CIT comuna TOPLIȚA, CIT municipiul HUNEDOARA. Cluburile sportive, școlile și sportivii cu performanțe vor fi activ implicate în promovare și mobilizarea participanților la TIMOTION.
Resursele materiale și financiare vor fi atrase și de la administrațiile locale din comuna Ghelari si Municipiul Hunedoara.
PARTICIPAREA LA TIMOTION 2018
- Vom promova intens proiectul nostru pe site‐urile de socializare, bloguri de turism, prin cluburile sportive și școli, prin centrele de informare turistică și toate organizațiile partenere. Campania de mediatizare va include articole periodice despre atracțiile turistice din Ținutul Pădurenilor, scopul final fiind atragerea unui număr cât mai mare de turiști în zonă.
- Vom participa la emisiuni radio / TV pentru a promova proiectul și pentru a recruta voluntari.
INFORMAREA ȘI IMPLICAREA DONATORILOR ÎN PROIECT
Pentru informarea donatorilor vom posta poze cu toate etapele amenajării traseului pe rețelele sociale, prin intermediul paginii de Facebook a proiectului. Vom organiza două conferințe de presă, una după eveniment și una după finalizarea amenajării traseului. Cea din urmă va face parte din organizarea unui eveniment local de promovare a noului traseu, eveniment la care vor fi invitați și donatorii. Sponsorii principali vor fi menționați și pe panourile amplasate pe traseu.
OBIECTIVUL DE STRÂNGERE DE FONDURI PRIN TIMOTION
Fondurile atrase vor fi utilizate pentru achiziționarea următoarelor echipamente necesare amenajării traseului:
Motoferăstrău 2 buc: 1800 lei
Moto unealtă pentru vegetație: 1200 lei
Închiriere utilaj multi-funcțional nivelare terasament și curățare șanț apă pluvială 5000 lei
Lopată 3 buc, sape 4 buc, roabe 2 buc. Total: 1000 lei
Panouri informative 2 buc și de direcție 5 buc. Total: 1000 lei
Total general: 12.000 lei