|   Inscriere 

Verde de Banat: Verde, viață, viitor – BEGA la izvoare

Suma
stransa
6,290RON
Target
proiect
22,440RON
Procentaj
din proiect
28.0%
Numar
donatii
75

Pentru că nu putem fi o societate sănătoasă într-un mediu poluat, ne propunem o acțiune temerară: curățarea râului Bega de tot ceea ce înseamnă deșeuri de plastic, începând de la izvor. Si pentru că simțim verde, iubim natura și „respirăm” viața, vă propunem să vă distrați alături de noi, contribuind totodată la crearea unui mediu curat.

Demarăm ecologizarea râului Bega în zona Luncani – Pietroasa prin activități de curățare a deșeurilor și de plantare de arbuști, activități în care să implicăm și copii, pentru educare ecologică

Vrem să convingem cât mai mulți voluntari să vină cu noi, să descopere sau să redescopere zona Luncani – Pietroasa – Românești, să se deconecteze de la tot ce înseamnă problemele urbane, dar și să participe activ la un vis care urmărește curățarea, promovarea și valorificarea acestui colț de rai. Ne dorim foarte mult să implicăm elevi și studenți în proiect, prin excursii în care să vină să ajute, să învețe despre natură, geografie, istorie. Copiii noștri, dar și cei din familii care nu își permit sa meargă într-o excursie.

Dorim să organizăm cel puțin 3 acțiuni de ecologizare. Plecăm dimineața de la Timișoara cu autobuz pregătit, luăm un mic dejun bănățean, cu bunătățuri din zonă, ca să ne energizăm, după care ne împărțim în echipe și ne apucăm de treabă, fiecare în zona convenită. Adunăm deșeuri, ne cunoaștem, ne distrăm, admirăm zona și ne încărcăm bateriile! Facem pauză de prânz, tot cu delicii gustoase din ingrediente locale (vom avea bucătar!), după care mai muncim un pic. Seara va exista posibilitatea de a reveni în oraș sau de a rămâne în zonă, cu cort, la cabană sau pensiune.

În funcție de cum ne permit condițiile meteo, vrem să plantăm și molizi în zone unde acest lucru este necesar (la Izvorul Rece, la Cascada Șopot, etc). Vom cere suportul celor de la Apele Române și Romsilva Timiș de fiecare dată când va fi nevoie.

DURATA: octombrie-noiembrie 2020 si aprilie-mai 2021

CINE SUNTEM ȘI CE FACEM?

Suntem un grup de îndrăgostiți de natură care vor să prezerve și să promoveze zona montană a bazinului râului Bega, dar și alte obiective din județul Timiș, fiind interesați de agricultura ecologică, meșteșuguri țărănești și cultura locală, dar și de dezvoltarea traseelor turistice (inclusiv pentru montaniarzi și bicicliști). Suntem convinși că zona montană a Făgetului, accesibilă Timișorenilor în doar 90 de minute,  poate fi un sanctuar în care aceștia să se rupă de agitația cotidiană, să se bucure de timpul petrecut în natură și de alimentele tradiționale și sănătoase, dar și să-și exerseze bucuria de a descoperi, vizitând numeroasele obiective ale zonei care deocamdată sunt folosite mult sub potențialul lor. Așadar, vrem șă facem zona și produsele locale mai cunosute, să ajutăm comunitatea locală să-și prezinte mai bine ofertele turistice și gastronomice și să dezvolte aceste oferte. Am debutat în octombrie 2019 aducând timișorenii să cunoască zona prin acțiuni de ecologizare sau vizitând satele izolate.  Am început să facilităm accesul la Cascada Șopot și să promovăm cascada din imediata apropiere de tabăra de copii Poieni Strâmbu, inclusiv prin panouri cu informații.

 

 

 

 

 

 

 

DE CE ESTE NEVOIE DE ACEST PROIECT?

1. Aflată aproape în anonimat, cele două brațe ale Begăi în zonele Luncani și Pietroasa (izvoarele Begăi) sunt sub potențialul turistic, cu toate că sunt accesibile în doar 90 de minute prin autostradă pentru orice timișorean care vrea sa ajungă repede la munte.

2. Deșeurile din zonă poluează râul Bega, râu din care Timișoara se alimentează cu apă. Dacă noi ne stingem setea, gătim și ne curățăm cu apa din rău, este prioritar să curățăm și noi râul, mai ales izvoarele.

3. Rar mai avem șansa să ajungem la munte și de cele mai multe ori alegem ca puținul nostru timp liber sa îl petrecem tot într-un mediu urban poluat cu particule, poluat fonic și aproape că poluat și spiritual. Avem nevoie de motive de a merge la munte, iar acțiunile de binefacere alături de oameni care aderă la aceleași valori sunt experiențe care îmbogățesc atât participanții cât și organizatorii.

4. Comunitatea locală are nevoie de ajutor și de exemple pozitive pentru a dezvolta o cultură a voluntariatului și să valorifice potențialul zonei

CE VOM FACE PENTRU CA PROIECTUL SĂ FIE UN SUCCES?

1. Ecologizare > Iarba verde la Tomești-Luncani și Pietroasa-Poieni se face mai verde

Pentru realizarea actiunilor de ecologizare punem la dispoziție transport cu plecare din Timișoara care va aduce oamenii dornici de a face iarba mai verde în zona izvoarelor râului Bega. Îi așteptăm cu saci, mănuși, acorduri cu cei care vor prelua deșeurile adunate și planuri de lucru bine stabilite, dar și cu un aperitiv local pentru cei peste 18 ani. Chiar dacă vom lucra pe grupe, pastrand distantarea sociala si regulile de prevenire a raspandirii noului coronavirus, ne adunăm la prânz să degustăm bunătăți locale și să ascultăm povești de-ale zonei, spuse de cei care le-au povestit de zeci de ani. Odihna pe locul proaspăt curățat nu e descurajator de lungă (poate fi ceva mai lungă pentru cei care aleg să alerge câțiva kilometri prin natură) și cu promisiunea unor mititei sau păstrăvi făcuți la grătar la locul cu pricina, se trage tare mai departe. Pentru că toată ziua scoatem plastic din natură, pe parcursul acțiuniilor de ecologizare vom încerca să nu folosim obiecte de unică folosință din plastic, organizând o acțiune ecologică într-un mod ecologic, verde. Seara, transporturile organizate vor readuce în Timișoara oamenii harnici, veseli, hrăniți sănătos și într-o mică stare de incompatibilitate cu șofatul. Pentru cine dorește să rămână peste noapte la un refugiu sau cu cortul, se va organiza tot ce este necesar la cabana Între Ape.

Chemarea la oastea verde se face prin campanie pe Facebook, comunicat de presă, videoclipuri de la locurile ce urmează să fie ecologizate și notificarea donatorilor.

2. Plantare – prindem rădăcini la rădăcinile râului Bega

În toamna, cu transport pregătit, aceeași strategie de strângere de rânduri și aproape același program gastronomic (însă cu mici variațiuni pentru combaterea rutinei) organizăm toate cele de trebuință pentru a planta arbori în Transluncani în zone în care zăpada nu-i va destabiliza. Ne încăpățânăm și de data aceasta să facem cât mai ecologic demersul nostru, învățând din acțiunile anterioare. Concluziile legate de cum să faci o ieșire în natură cât mai prietenoasă cu copiii copiilor noștri le vom posta pe Facebook, blog-urile care doresc să preia, etc.

Fiecare donator va putea da un nume unui puiet. Va primi pe e-mail și parcela unde a fost plantat. Numele este scris pe resturi din lemn de la gaterele din zonă și va fi legat cu sfoară (să nu gâtuie arborele). Așadar, fiecare donator Timotion poate merge anual la o plimbare la izvoare să schimbe sfoara copacului, pentru a nu pierde numele.

3. Ateliere în tabără – meșteșug și strategie

In functie de restrictiile impuse la nivel national, de pe sâmbătă seara până duminică, in cadrul actiunii noastre, montăm câteva scaune și mese de picnic lângă obiectivele din zonă (în principal la Cascada Șopot) punem coșuri, amenajăm accesul, iar la sfârșit ne adunăm în jurul focului de tabără ca să povestim peripeții și ce-am învățat din aceste ieșiri în natură. Duminică dimineața ne trezim pe cântece locale și discutam despre cum ar trebui să procedăm să curățăm toată Bega, nu doar izvoarele.

Încercăm să aducem cât mai mulți producători locali de produse agroalimentare.

4. Organizare și comunicare – rânduire și givan

Toate acțiunile vor fi organizate în detaliu pentru a da toate informațiile necesare cu 3 săptămâni înainte potențialilor voluntari (donatorii Timotion, campanii pe Facebook și comunicate de presă pentru Timișoara și afișe în școli și primării în zona Tomești-Luncani și Pietroasa-Poieni). Vom crea o identitate vizuală a proiectului. După fiecare acțiune vom rezuma ce am învățat și vom încuraja participanții să prezinte experiențele lor pe o platformă online de tip forum care urmează să fie aleasă.

 

 

 

 

 

 

 

CE REZULTATE PROMITEM?

– zona izvoarelor Begăi ecologizată printr-o acțiune verde, nepoluantă;

– 6 experiențe, fiecare cu 60 de voluntari din Timișoara (48 adulți + 12 copii) aduși la aer curat de munte care ar putea să se reîntoarcă în zona pentru agrement și 30 (15 adulți + 15 copii) de voluntari din zonă pe care îi încurajăm să participe la acțiuni ecologice și care se vor simți mai responsabili de zona în care trăiesc;

– 1000 de arbori plantați;

– învățăm și publicăm impresii și învățăminte despre cum să organizăm un eveniment cât mai ecologic;

– un început de comunitate de oameni interesați de Bega, care ar putea să dezvolte și să curețe întreg râul.

CE VA SCHIMBA ACEST PROIECT ÎN COMUNITATEA TA?

1. Comunitatea din Tomești-Luncani și Pietroasa-Poieni

Un exemplu pentru comunitatea locală. Școala va aduce elevii pentru a vedea efortul ecologizarii și pentru a se implica

Mai mulți turiști în zonă (cu șanse mai mari de a cumpăra produse autentice/bio locale)

2. Comunitatea Verde de Banat din Timișoara

O comunitate de timișoreni care se vor bucura mai mult de zona montană a județului și care va învață să se organizeze pentru a desfășura acțiuni ecologice

Mai mulți timișoreni vor alege să fie turiști în zonă (bucurându-se de produse autentice/bio)

ALTE ORGANIZAȚII, INSTITUȚII, GRUPURI CARE NE VOR SPRIJINI ÎN PROIECT

Primăria Tomești va oferi terenul pentru plantare și va susține acțiunile promovând voluntariatul. Suntem sprijiniți și de primăriile Curtea și Pietroasa.

Producătorii locali de produse bio se vor alătura pe parcursul ieșirilor în natură pentru a-și promova produsele (produse lactate, miere, pâine, carne, etc.)

Profesorii de la școlile din Margina, Tomești, Curtea și Pietroasa vor promova proiectul și vor informa copiii cărora le predau de acțiunile noastre

Deșeurile colectate în urma acțiunilor de ecologizare vor fi preluate în regim de gratuitate de către administrația gropii de gunoi Făget.

OBIECTIVUL DE STRÂNGERE DE FONDURI PRIN TIMOTION

Cheltuieli finanțate prin participarea la Timotion:

Transport Timişoara- Românești: 12.000 lei

Ingrediente pentru mese tradiţionale: 2.500 lei

Veselă şi tacâmuri ecologice: 400 lei

Cazare Tabăra Poieni-Strâmbu: 1350 lei

30 tricouri pentru cei care care participa la 2/3 din acțiuni: 750 lei

Cheltuieli neprevăzute: 1.700 lei

Costuri de organizare și administrare Timotion: 3740 lei

Obiectiv financiar propus: 22440 lei

FONDURI PROPRII SAU ALTE SURSE DE FINANȚARE

Cheltuieli finanțate din alte fonduri decât cele de la Timotion

1. Protocol (mâncare): 800 lei

2. Consumabile (saci, mănuşi): 150 le

3. Promovare Facebook: 400 lei

4. Cherestea și buşteni (8 scaune de odihna): 4000 lei

5. Panouri informare şi hărți: 1000 lei

6. Cazare cabana Între ape: 500 lei

7. Pachet grafic (logo și elemente grafice): 1000 lei

Campionii
nostri

Numar
campioni
2

Valentin Muresan , din echipa Primăria Timișoara

Anul acesta sunt campion Timotion pentru "Verde de Banat: Verde, viață, viitor - BEGA la izvoare"

Anul acesta voi fi campion pentru Banat. Pentru un Banat curat si verde. Si cel mai bine as putea sa fac acest gest simbolic pornind de la izvoarele lui de “verde”, chiar pe Bega la izvoare. Ii doresc Banatului ca acest verde de la izvoare sa ii dea puterea sa renasca oridecateori are nevoie, ca sa ne hraneasca comunitatile si sa ne inspire sa ne faurim un curs comun.

Am fost de curand in alergare cu Alergotura pe acolo si va recomand acest film: https://vimeo.com/349413874

Suma stransa: 1,630 lei


Ionel Marginean , din echipa Thespis

Dincolo de ecologizare, plantare de copaci, ieșiri în natura, promovarea zonei și a produselor locale, proiectul legat de izvoarele râului Bega încearcă să lege o comunitate și dă posibilitatea oricui să se alăture.

Izvor cu izvor se face fluviu. Sunt sigur că se vor aduna oameni faini în acest proiect care împreuna vor avea grija ca viitorul să fie mai verde.

Suma stransa: 1,150 lei


Donatii directe

AC 100 RON Ma bucur ca puneti in valoare o zona atat de frumoasa. Mult succes 
Hanghicel Marian 200 RON donez 
Juca Alexandru 30 RON  
Maria Stan 40 RON  
Mihai Berindeanu 100 RON  
Mihai Berindeanu 150 RON  
Mihai Berindeanu 150 RON  
Ovidiu Ambrus 30 RON  
Loredana 50 RON Bravo! 
Simona Slusarciuc 30 RON verde de banat: verde viata viitor Bega la izvoare  
Adrian Stoiedin 20 RON  
Borza Ciprian 50 RON Succes! 
Ionel 50 RON Un viitor verde! Mult succes!  
Previous Next