Missio Link International: Există viață după abuz
stransa30,610RON
proiect29,750RON
din proiect102.9%
donatii320
De 20 de ani Fundația Missio Link Internațional luptă împotriva abuzului copilului și al traficului de persoane. Pentru combaterea acestui fenomen organizația noastră acționează pe două direcții : salvarea, recuperarea post-traumă, educarea și intergrarea socială a victimelor minore ale abuzului sever, inclusiv a traficului de minori și programe de prevenție în rândul comunităților vulnerabile.
Abuzul copilului lasă pe viață urme adânci. Înotdeauna abuzul ia forme multiple. Indiferent ce formă ia : fizic, sexual, emoțional, abuzul distruge stima de sine a copilului. Acesta simte că nu are valoare, că persoana lui nu înseamnă nimic pentru nimeni, că nu aparține nici unei comunități. Se simte singur, abandonat, simte că el nu contează. Toată ființa lui este copleșită de o frică viscerală, permanentă, pentru că abuzul nu se petrece doar o dată cu se repetă din nou și din nou. Cu stimă de sine scăzută el dezvoltă adesea tulburări de comportament, convins fiind că nimănui nu-i pasă de el așa că nu contează ce face. Acest tip de atitudine îl face și mai vulnerabil și favorizează dezvoltarea unui ciclu al abuzului.
Prin acest proiect ne propunem ca minim 24 de fete minore supraviețuitoare ale abuzului sever să își redobândească stima de sine fără de care recuperarea și integrarea lor socială este aproape imposibilă. Proiectul va asigura accesul fetelor noastre la terapii de grup și individuale, personalizate nevoilor fiecăreia dintre ele. Vor fi îmbinate sesiuni de psihoterapie cu terapie prin artă și două serii de cate cinci zile într-o tabără de aventuri, una în vacanta de iarna și a doua în vacanța de vară, activități care le vor ajuta să își identifice și exprime emoțiile, să își depășească limitele, să își controleze frica, astfel încât, pas cu pas să-și redobândească stima de sine distrusă, asemenea construirii unui puzzle a cărui piese au fost împrăștiate.
DURATA: decembrie 2020 – septembrie 2021
CINE SUNTEM ȘI CE FACEM?
Fundația Missio Link Internațional a fost înființată în anul 2001 având o vastă experiență în derularea de servicii sociale în protecția copilului victimă a abuzului inclusiv traficul de minori, dar și derularea de proiecte și programe de educație non-formală menite să prevină abuzul și traficul de persoane în rândul comunităților vulnerabile.
- Centrul Rezidențial Casa Debora: serviciu social licențiat în protecția copilului, deschis în 2002, cu două unități de tip familial, asigura protecția a 24 de fete minore/serie, între 9-18 ani, victime ale abuzului. Peste 140 de fete au fost asistate până în prezent.
- Aspirații, din 2009, consiliere și asistență în vederea incluziunii a tinerelor victime ale abuzului, peste 35 de tinere intre 18-26 de ani integrate
- Merg la Școală, din 2008, program de prevenție a abandonului școlar și exploatarea copilului în comunitățile defavorizate din mediul rural, peste 190 de copii menținuți anual în scoală
- Armonia, din 2008 program de consiliere și educație non-formală a tinerilor delicvenți, în vederea reintegrării și reducerii recidivei, o medie de 120 de tineri din CE Buziaș incluși anual în proiect.
- Centrul Maternal Casa Mitspa, din 2017, serviciu social licențiat asistența și consilierea mamelor tinere în situație de risc de abuz, abandon al copilului, cu o capacitate de găzduire pentru 6 mame și copiii lor.
DE CE ESTE NEVOIE DE ACEST PROIECT?
Vara 2019 a cutremurat societatea românească după răpirea și uciderea violentă a două fete minore. Mediatizarea celor două cazuri a scos la iveală o situație dramatică cunoscută doar de organismele publice și private care activează în domeniu, făcută publică în statistici oficiale dar pe care populația largă nu le cunoaște; este vorba de numărul crescut de la an la an al cazurilor de abuzul și traficul de minori.
Conform Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copiilor și Adopție (ANPDCA) în ultimii patru ani cazurile de abuz al copilului raportate a crescu de la 13.500 la peste 15.500, majoritatea fiind fete. La fiecare oră, în România, o fată sub 15 ani este victimă a abuzului sexual.
Potrivit datelor furnizate de Direcția de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului General de Poliție, în perioada 30.04.2018 – 20.05.2019, în țara noastră au fost puși în urmărire 5.078 de minori dispăruți, din care 5.072 au fost găsiți până la finalul lunii aprilie anul curent.
Abuzul suferit în copilărie lasă urme adânci pentru toată viața. Indiferent sub ce formă se petrece, abuzul distruge stima de sine a copilului, acesta având o imagine distorsionată despre el şi despre cei din jur. E ca o oglindă crăpată care redă o imagine urâțită, diformă. Deși poate fizic nu au nici o evidență, victimele abuzului își trăiesc și manifestă trauma. Cu o stimă de sine scăzută, se văd fără valoare, murdare, dezvoltă tulburări de comportament. Manifestări „și ce dacă, oricum nimănui nu-i pasă” sau „nu sunt bun/bună de nimic, ce mai contează ce fac” provoacă etichetări din partea celor din jur care nu fac decât să adâncească trauma.
Prin proiectul „Există viață după abuz” dorim să ajutăm fetele minore supraviețuitoare ale abuzului sever, pentru care scoaterea din familie a fost decisă de instanța judecătorească, să își redobândească stima de sine, condiție esențială pentru a deveni adulți funcționali iar prin poveștile de speranță și campanii de conștientizare a populației să prevenim creșterea acestui fenomen.
CE VOM FACE PENTRU CA PROIECTUL SĂ FIE UN SUCCES?
Scopul proiectului este de facilita pentru minim 24 de fete minore supraviețuitoare ale abuzului sever, inclusiv a traficului de persoane, accesul la terapii și activități de recuperare post traumă.
În cadrul proiectului se vor alterna sesiunile de terapie și consiliere psihologică individuale și de grup care au o frecvență săptămânală, cu ateliere de terapie prin artă în grupuri mici, (pictură, modelaj, teatru, muzică, terapie cu animale, etc), activități de educație non-formală care să le dezvolte inteligența emoțională, sentimentul de apartenență la o comunitate derulate pe cât posibil în offline, vizite la obiective culturale și istorice, participarea la evenimente culturale. Ne propunem ca fetele sa participe în două serii de tabere de aventuri, una din vacanța de iarnă și una în vacanța de vară 2021, cu scopul de a le ajuta să își depășească limitele și să își învingă frica.
Un alt obiectiv al proiectului este informarea și responsabilizarea comunității cu privire la abuzul copilului, a traficului de minori. Vom face aceasta prin campanii în mediul online, prin website-ul fundației și rețelele de socializare, pe o rubrică specială destinată ”poveștilor de speranță”, expoziții online și pe cât posibil în locuri publice în aer liber, cu desene, fotografii ale fetelor, cu pastrarea masurilor sanitare impuse.
Fundația noastră are în echipă personal specializat, psiholog, psihoterapeut, consilier educație care să stabilească planul de recuperare post traumă și care să dezvolte parteneriate specifice cu instituții de cultură și/sau voluntari.
CE REZULTATE PROMITEM?
La finalul proiectului minim 24 de fete cu vârstă între 7 și 18 ani, care au supraviețuit unei forme severe de abuz și pentru care s-a impus scoaterea din familie și încredințarea lor Casei Debora – Fundația Missio Link Internțional își vor recâștiga stima de sine, fapt care se va reflecta în situația lor școlară, în abilitățile lor de relaționare și în abilitățile sociale. Minim 3 fete vor putea părăsi asistența rezidențială tranzitând spre o viață independentă în siguranță.
CE VA SCHIMBA ACEST PROIECT ÎN COMUNITATEA TA?
Prin acțiunile propuse prin proiect cât și prin diseminarea rezultatelor proiectului, populația va fi informată și responsabilizată cu privire la abuzul copilului, consecințele, identificarea semnelor care ascund o traumă și prevenirea acestuia.
ALTE ORGANIZAȚII, INSTITUȚII, GRUPURI CARE NE VOR SPRIJINI ÎN PROIECT
Fundația Missio Link Internațional în asistarea și recuperarea post-traumă a fetelor colaborează cu DGASPC Timiș, instituții de învățământ, Centrul Regional al Agenției Naționale împotriva Traficului de Persoane, ONG-uri din Timiș și din țară care activează în protecția copilului și/sau combaterea traficului de persoane.
OBIECTIVUL DE STRANGERE DE FONDURI PRIN TIMOTION
Materiale necesare atelierelor de terapie: 1.440lei
Vizite la obiective/evenimente culturale (bilete de acces): 1.152 lei
Transport beneficiari tabără de aventură și vizite culturale: 4.320 lei
Cazare și masă tabără de aventură: 14.400 lei
Echipament sportiv: 2.880 lei
Cheltuieli de promovare: 600 lei
Costuri de organizare și administrare Timotion: 4.958 lei
FONDURI PROPRII SAU ALTE SURSE DE FINANȚARE