Little People Romania: Cursa împotriva cancerului
stransa32,955RON
proiect76,260RON
din proiect43.2%
donatii329
Acest proiect este o invitație de implicare către fiecare dintre noi cei care ne dorim să oferim un exemplu de susținere pentru copiii bolnavi de cancer. Chiar și în contextul în care existența și răspândirea virusului covid – 19 ne-a afectat puternic activitatea, nu ne-am oprit nici o zi, am continuat să sprijinim emoțional și să oferim servicii de psihoterapie copiilor și tinerilor, să concepem soluții digitale pentru a răspunde nevoilor cu care se confruntă această categorie vulnerabilă, pe lângă cumpărăturile de materiale educaționale, produse alimentare și produse de igienă personală, medicamente sau echipamente sanitare. Cancerul nu a luat o pauză în perioada coronavirusului. Nici noi. Dar astăzi mai mult ca oricând, avem nevoie de sprijinul vostru. Cea mai importantă persoană ești chiar tu. TU poți fi voluntarul nostru din comunitate care să transmită îndemnul de implicare mai departe.
De fiecare dată când cunoaștem un nou pacient, care a primit diagnosticul de cancer pornim împreună la drumul spre vindecare cu speranța ca într-o zi să îl vedem supraviețuitor, integrându-se în comunitatea Temerarii și recâștigându-și viața. Prin acest proiect ne vom asigura că 200 de copiii bolnavi de cancer internați în cadrul secției de oncohematologie din Timișoara vor beneficia în cele 10 luni de proiect de suport psihologic și social prin intermediul proiectelor dezvoltate de asociație.
Activitatea Little People nu ar fi posibilă fără implicarea voluntară a oamenilor dedicați care fac diferența în viața pacienților. Nu există privilegiu și o responsabilitate mai mare decât să fii parte din viața unui copil în cel mai dificil moment, atunci când duce o luptă cu cel mai de temut dușman din lume: cancerul. Copiii bolnavi de cancer nu luptă singuri. Suntem o comunitate întreagă alături de ei. Înscrie-te la una dintre cele două curse Timișoara se miscă, dacă ești din oraș sau Timotion Everywhere, dacă alergi oriunde în lume și alege proiectul Little People.
DURATA: Iunie 2020 – martie 2021
CINE SUNTEM ȘI CE FACEM?
Asociația Little People România este prima organizație care a standardizat la nivel național serviciile de sprijin psihologic pentru copiii bolnavi de cancer, prima care a pus bazele unei comunități de suport pentru supraviețuitorii de cancer – Comunitatea Temerarii, prima care a adus tehnologia digitală în interiorul spitalelor pentru a fi la îndemâna pacienților în procesul de educație și suport emoțional, prima care a creat un kit terapeutic pentru fiecare dintre cei peste 2000 de copiii și adolescenți bolnavi de cancer cu care lucrăm anual și prima care a lansat o aplicație mobilă – VIA ce permite stabilirea de conexiuni între tinerii adulți afectați de cancer. Suntem în fiecare zi alături de copiii și adolescenții bolnavi de cancer, oferind programe de suport în 9 centre onco-pediatrice din București, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Tg. Mureș și Craiova, prin intermediul activităților terapeutice derulate zilnic de către specialiștii și voluntarii special pregătiți pentru acest lucru. În fiecare an 2000 de copii învață să spună “Nu mi-e frică!” în fața bolii și să adopte o poziție de învingător, prin integrarea într-o comunitate unică de suport. În anul 2006, Asociația Little People a înființat Comunitatea Națională a Tinerilor Români Supraviețuitori de Cancer®, care astăzi numără peste 800 de membri, din dorința de a oferi o voce puternică tinerilor care au terminat tratamentul oncologic și care sunt doza de inspirație a actualilor pacienți.
DE CE ESTE NEVOIE DE ACEST PROIECT?
Studiile de specialitate au demonstrat că pentru a face față situației de boală în care se află, copiii bolnavi de cancer au nevoie de suport psihosocial, de activități terapeutice menite să completeze actul medical, să susțină procesul de vindecare, să ofere informații legate de spitalizare și tratament, să dezvolte mecanisme de gestionare a implicațiilor emoționale asociate acestui diagnostic. Pentru un copil bolnav de cancer, activitățile terapeutice și educaționale reprezintă contactul cu lumea de afară, reprezintă accesul la altfel de informații decât cele medicale, reprezintă modalitate în care se poate simți normal. În contextul pandemiei, am adaptat activitățile noastre într-un program online. În acest fel, Leul Curajos este în continuare alături de copiii din spital, la un click distanță.
Prin susținerea acestui proiect vom oferi oamenilor din comunitatea oportunitatea de a vedea dincolo de zidurile spitalelor, de a fi martori la realitatea din cadrul secțiilor de oncopediatrie, de a se implica și de a schimba în bine starea emoțională a pacienților, de a înțelege că viața unui copil bolnav de cancer nu înseamnă doar durere și suferință, ci semnifică și mult curaj, speranță, bucurie, copilărie câștigată, reușită.
CE VOM FACE PENTRU CA PROIECTUL SĂ FIE UN SUCCES?
În planurile noastre pentru 2020, ne doream să creăm noi materiale de pregătire pentru voluntari care să răspundă la nevoile acestora de a asimila tehnici noi de lucru cu copiii, dar și cu adolescenții, de a învăța despre programul „Nu mi-e frică!” din spital și de a-și perfecționa modalitatea de pregătire a activităților din spital, dar și de a face față emoțional suferinței la care sunt martori în momentele dificile prin care trec pacienții. Dar contextul pandemiei a schimbat cu totul planurile noastre. Datorită restricțiilor impuse de autorități, ne-am găsit în imposibilitatea derulării programului de voluntariat. Am înțeles încă o dată că siguranța pacienților este cea mai importantă. În acest context, progresul tehnologic, soluțiile inovative și accesul la terapii de la distanță au devenit o prioritate. La fel cum a devenit și realizarea unor cumpărături periodice de materiale educaționale, produse alimentare și produse de igienă personală sau medicamente pentru copiii internați pe secția de oncopediatrie din Timișoara și pentru familiile acestora.
Prin intermediul acestui proiect vă invităm să investiți în continuare și în povestea tinerilor supraviețuitori de cancer. Sentimentul de a aparține unei comunități a fost resimțit și mai puternic în această perioadă de către supraviețuitori. Confruntați cu perspectiva izolării acasă și fără posibilitatea de a se întâlni unul cu celălalt, aceștia resimt și mai acut nevoia de sprijin. Pentru ei am dezvoltat serviciul de teleterapie Sunt OK și vom continua să organizăm întâlniri online pe diverse tematici de interes, până în momentul în care ne va fi posibilă organizarea unui eveniment național, iar dulcea revedere, îmbrățișările și revederile vor putea fi permise fără a le pune în pericol starea de sănătate.
CE REZULTATE PROMITEM?
R1. peste 200 de copii și adolescenți bolnavi de cancer vor beneficia de proiectele realizate de asociație în vederea oferirii de sprijin psihologic și social în timpul efectuării tratamentului oncologic. În ultimii 4 ani de când beneficiem de spijinul Timotion, aproape 1000 de copiii au beneficiat de efectul terapeutic al activităților implementate la nivel local.
R2, Vor fi achiziționate periodic materiale educaționale și jocuri pentru ca timpul petrecut în spital de către copii să treacă mai ușor.
R3. Vom răspunde solicitărilor venite din partea cadrelor medicale în ceea ce privește achiziționarea de materiale sanitare, medicamente și aparatură medicală, în limita fondurilor disponibile.
R4. Vom continua să implicăm comunitatea de tineri supraviețuitori de cancer din zona de vest a României în evenimentele naționale realizate în mod tradițional sub forma întâlnirilor face to face, sau online.
CE VA SCHIMBA ACEST PROIECT ÎN COMUNITATEA TA?
Cancerul este o realitate cruntă cu care se confruntă tot mai mulți oameni. Auzim în fiecare zi de tot mai mulți copii și adulți care trec prin această încercare și nu avem cum să fim indiferenți. Timotion ne-a adus împreună pe toți cei care dorim să contribuim într-un fel sau altul la viața trăită armonios de copiii bolnavi de cancer chiar și atunci când sunt în spital și urmează tratamentul oncologic. Datorită Timotion am putut transmite mai departe mesajul puternic al supraviețuirii cancerului, am putut oferi un model de susținere și implicare pentru copii, am reușit să colorăm comunitatea în galben și să avem un număr impresionat de susținători alături de fiecare dată. Cu ajutorul fiecăruia dintre alergătorii și susținătorii Little People, cancerul nu mai este un subiect tabu, nu mai înseamnă sentința la moarte. Cancerul poate fi învins.
Timp de 4 ani consecutivi ”Cursă împotriva cancerului” a devenit o tradiție pentru comunitatea din Timișoara, la fel ca și participarea noastră la Timotion. Am plecat la drum cu speranța de a contribui activ la conștientizarea de către publicul larg a luptei împotriva cancerului la copil, cu dorința de a schimba mentalități, pentru ca la finalul fiecărei ediții să fim măguliți de implicarea fiecărui alergător sau susținător al proiectului nostru.
ALTE ORGANIZAȚII, INSTITUȚII, GRUPURI CARE NE VOR SPRIJINI ÎN PROIECT
Fundația Comunitară Timișoara va fi unicul finanțator al întregului program implementat în Timișoara începând cu luna iunie 2020. Prin urmare fiecare alergător va contribui prin participarea la Timotion 2020, la continuarea programului zilnic de suport psihosocial al pacienților prin contribuția lui, dar și la conceperea unor materiale de pregătire a viitoarelor generații de voluntari.
În vederea promovării ediției din 2020 a Timotion, dar și a participării Little People vom contacta diverse grupuri de interes studenți, elevi, sportivi, angajați ai diverselor corporații pentru a-i implica direct ca și alergători sau donatori și pentru a-i aduce mai aproape de universul copiilor bolnavi de cancer.
OBIECTIVUL DE STRANGERE DE FONDURI PRIN TIMOTION
În baza analizei financiare realizate asupra unor proiecte similare implementate de asociație, putem realiza o previziune bugetară pentru anul 2020. Cheltuielile de finanțat prin participarea la Timotion cuprind următoarele:
Salariul coordonator al programului zilnic de suport al pacientilor oncopediatrici (acoperirea a 2500 lei din salariul aferent specialistului Little People responsabil de implementarea activitatilor terapeutice din spital pentru 10 luni de proiect): 25.000 lei
Materiale necesare pentru implementarea activitatilor: creative, educaționale si sanitare pentru implementare intervențiilor psihosociale (300lei x 10 luni de proiect): 3.000 lei
Medicamente și instrumente medicale necesare pentru efectuare tratamentului oncologic și solicitate de cadrele medicale: 10.000
Print materiale de prezentare a organziatiei (flyere, postere): 1.500 lei
Oferirea de suport tinerilor supraviețuitori de cancer din zona de vest a țării, membri ai comunității Temerarii (prin întâlniri fizice sau online, prin platforma Sunt OK): 10.000 lei
Cheltuieli (cazare, masă și transport) pentru angajații Little People implicați în activități de pregătire a personalului sau de dezvoltare a operațiunii locale: 2.550 lei
Chirie birou (1000 lei x 10 luni): 10.000 lei
Cheltuieli administrative (transport): 1.000 lei
Cheltuieli administrative (comunicații) 50 lei x 10 luni: 500 lei
Costuri de organizare și administrare Timotion: 12.710 lei
Obiectiv financiar propus: 76.260 lei
FONDURI PROPRII SAU ALTE SURSE DE FINANȚARE
Salariul coordonator al programului zilnic de suport al pacientilor oncopediatrici (acoperirea a 1000 lei din salariul diferenta aferent specialistului Little People responsabil de implementarea activitatilor terapeutice din spital pentru 10 luni de proiect): 10.000 lei
Chirie birou: 50.000 lei