|   Inscriere 

Copii și Zâne: Emoția ca un puzzle

Suma
stransa
4,875RON
Target
proiect
21,840RON
Procentaj
din proiect
22.3%
Numar
donatii
69

Proiectul ”Emoția ca un puzzle” vine în întâmpinarea a 20 de copii speciali ce provin din medii defavorizate sau cu venituri medii. Dezvoltarea emoțională este una din cele mai importante piese de puzzle ce întregește buna funcționare a copilului. De aceea ne dorim să implementăm o metodă inovativă de învățare a recunoașterii emoțiilor, de înțelegere a lor și de a le manifesta în conformitate cu normele sociale pentru o integrare funcțională în grup și în societate. Cei 20 de copii vor beneficia de ore de grup gratuite saptamanal timp de 4 luni, iar părinții acestora de consiliere și suport pentru a ști cum să își ajute copiii.

DURATA: Proiectul va dura 6 luni ( iunie – noiembrie 2020)

CINE SUNTEM ȘI CE FACEM?

Asociația Copii și Zâne vine în sprijinul copiilor cu nevoi speciale prin proiecte educaționale, caritabile și de informare. Credem ca fiecare copil are dreptul sa fie fericit, integrat în comunitate și ajutat pentru a-și atinge potențialul spre o viață independentă. Misiunea noastră este de a crea un model de abordare terapeutică și educațională atât a copiilor cu dizabilități, cât și a copiilor tipici în comunitate,urmărind bunăstarea acestora și a părinților.

Asociația a fost înființată în 2009 inițial sub denumirea de Asociația Autism Infantil Timișoara, în ultimii 10 ani desfășurând proiecte ce au avut ca obiective informarea părinților ( Ghid pentru părinți speciali- Proiect Timotion 2017), sprijinirea copiilor din medii defavorizate (Copii între birocrație și terapie- Proiect Timotion 2018, ”Pot și eu în ritmul meu -Timotion 2019), informarea comunității despre cauza copiilor cu nevoi speciale (ateliere în cadrul festivalului Plai), strângere de fonduri pentru terapie (Târguri de Mărțișor, Crăciun, Proiect ”Copii speciali – Povestea continuă”), propunerea de politici publice alternative ( Partener în proiectul ”Paca” și membru fondator în Rețeaua RO-TSA). Echipa Asociației este formată din 9 psihologi și psihopedagogi specializați ce oferă sprijin unui număr de 40 de copii  cu vârsta cuprinsă între 1 an și 6 luni și 21 ani diagnosticați cu tulburări de spectru autist, întârzieri în dezvoltare, hipoacuzie, tulburări de limbaj, tulburări emoționale, tetrapareză spastică.

DE CE ESTE NEVOIE DE ACEST PROIECT?

Copiii cu tulburări de dezvoltare au nevoie de terapie intensivă pentru a recupera întârzierile pe toate ariile de dezvoltare. Persoanele cu TSA întâmpină reale dificultăți de socializare, comunicare, reglare emoțională și comportamentală. Potrivit DSM-V (Manualul de Diagnostic și Statistică al Tulburărilor Mentale), copiii cu autism au deficite în reciprocitatea socio-emoțională, deficite în comportamentele de comunicare non-verbala, deficite în dezvoltarea și menținerea relațiilor sociale.Toate aceste simptome limitează și îngreunează funcționarea firească a individului zilnic.

Fără terapie, un copil cu tulburări de dezvoltare poate că niciodată nu va ajunge să spună cum se simte, să interpreteze corect trăirile și reacțiilor celorlalți, să reacționeze adecvat la comportamentul socio-emoțional al celorlalți.

De asemenea, părinții care au un copil cu nevoi speciale se confruntă cu depresii, anxietăți, trăiesc diagnosticarea drept o traumă emoțională. Studiile arată de altfel că și copiii lor speciali, în absența unei terapii și susținere adecvate, o dată cu înaintarea în vârstă și ca adulți pot dezvolta depresii și tulburări emoționale. Acestea le scad calitatea vieții și duc la regres.

CE VOM FACE PENTRU CA PROIECTUL SĂ FIE UN SUCCES?

Scopul proiectului este de a dezvolta abilități funcționale de exprimare a emoțiilor, abilități de reglare auto-emoțională, abilități de înțelegere a emoțiilor și perspectivelor celorlalte persoane în rândul copiilor cu dizabilități și al celor cu tulburări emoționale, urmărind astfel bunăstarea lor psihică, creșterea interacțiunii și a integrării sociale.

Beneficiari ai proiectului vor fi 20 de copiiI cu tulburări în dezvoltare (autism, sindromul Rett, tulburări de învățare și de comunicare, retard în achiziții) care prezintă și tulburări emoționale, copii cu dezvoltare neurotipică ce prezintă tulburări afective, de anxietate, de comportament, opoziționism provocator.

Se vor aplica instrumente de evaluare pentru copii, dar și chestionare pentru părinți, pentru a le putea face planuri de intervenție specifice nevoilor lor. Vom folosi următoarele elemente și dificultăți identificate ca și criterii de selecție:

  • prezența și intensitatea unor comportamente problematice de manifestare a emoțiilor și nevoilor: agresivitate, auto-agresivitate, crize de plâns, comportamente anxioase, opoziționism și simptome depresive ( de ex. probleme de somn, letargie, izolare socială)
  • nivelul abilității de a identifica emoții, cauze și de a le verbaliza
  • nivelul abilității de a înțelege perspectiva celuilalt, emoțiile sale, de a empatiza
  • abilitățile de a urma reguli sociale, de a interacționa, a se juca și a lega prietenii
  • răspunsul la emoții puternice și abilități de reglare emoțională

 

 

 

 

 

 

Proiectul se va desfășura în principal  la sediul asociației, în camere de terapie cu materiale adaptate, special gândite pentru copii: camera de terapie 1:1, cameră senzorială, cameră activități grup.

Pentru activitățile de modelare video a comportamentelor, emoțiilor și situațiilor sociale vom folosi: tablă interactivă cu proiector, camere de filmat și tablete. Pentru activitățile individuale și de grup (recunoașterea emoțiilor personale și ale celorlalți, adaptarea comportamentului, reglarea emoțională) vom folosi: păpuși, personaje pentru jocul de rol, suporturi vizuale, diverse jucării și jocuri de grup.

Pentru a atinge obiectivele acestui proiect, ne propunem să desfășurăm următorul calendar de activități:

Luna iunie 2020- evaluarea copiilor și aplicarea de chestionare părinților.

întocmirea rapoartelor de evaluare și a planului de intervenție personalizat pentru fiecare copil

pregătirea materialelor necesare: video-uri, suporturi vizuale, povești sociale, jocuri terapeutice

Lunile iulie – octombrie 2020: activități de terapie specifice desfășurate individual, activități de grup, activități grup părinți-copii, grupuri de suport pentru părinți.

În fiecare lună se vor colecta date despre progresul copiilor, vor fi analizate rezultatele din acea lună și se vor adapta obiectivele din planul de intervenție acolo unde este cazul.

Luna noiembrie 2020 – reevaluarea copiilor și întocmirea rapoartelor de evaluare cu recomandări de continuat pentru părinți.

Bineînțeles că pe lângă activitățile terapeutice, proiectul va conține și activități organizatorice și de promovare în fiecare lună. Astfel, vom oferi periodic informații în comunitate prin postări online, comunicate de presă.

CE REZULTATE PROMITEM?

Urmărim ca la sfârșitul proiectului să avem următoarele rezultate:

  • fiecare copil să identifice independent emoțiile de bază: fericit, supărat, nervos, speriat
  • copiii să poată spună cum se simt atunci când sunt întrebați
  • o creștere de 50% a abilităților de a identifica cauza anumitor trăiri sau efectele /emoțiile ce rezultă din anumite evenimente.
  • copiii non-verbali să poată asocia imagini/simboluri ale emoțiilor cu starea lor dintr-un anumit moment, cu ceea ce le place, ce îi sperie, ce îi supără etc.
  • o reducere semnificativă a problemelor de comportament și înlocuirea lor cu metode pozitive de reglare emoțională
  • o îmbunătățire  a stării emoționale a părinților în urma grupului de suport.
  • părinții să dobândească abilități eficiente de gestionare a comportamentelor inadecvate ale copiilor

CE VA SCHIMBA ACEST PROIECT ÎN COMUNITATEA TA?

După finalizarea proiectului dorim să atragem pe viitor și alte fonduri pentru a continua activitățile și cu alți copii.. Având în vedere materialele tehnice și educaționale pe care le vom achiziționa, programele de terapie emoțională pot continua și după încheierea proiectului. Bineînțeles că grupul de copii va fi urmărit ca evoluție, majoritatea probabil rămânând în programele de terapie. Astfel putem evalua periodic abilitățile dobândite și folosite în grădinițe, școli, acasă etc.

ALTE ORGANIZAȚII, INSTITUȚII, GRUPURI CARE NE VOR SPRIJINI ÎN PROIECT

Proiectul este organizat de echipa Asociației Copii și Zâne și are sprijinul Cabinetului individual  de Psihologie Cotef Monalisa pentru activitățile de grup cu părinții.

OBIECTIVUL DE STRANGERE DE FONDURI PRIN TIMOTION

Cheltuieli finanțate prin participarea la Timotion:

Tabla interactiva  (materiale): 7.000 lei

Psiholog (personal): 11.200 lei

Costuri de organizare și administrare Timotion:  3.640

FONDURI PROPRII SAU ALTE SURSE DE FINANȚARE

Birotica (consumabile): 200 lei

Campanie promovare (promovare): 200 lei

Terapeuti  (personal): 5.000 lei

Campionii
nostri

Numar
campioni
3

Maria Hulea , din echipa Copii si Zane

Ca de fiecare data aleg sa va sustin cu toata increderea; aveti si acum un proiect minunat si atat de util.
Multumesc pentru tot ceea ce faceti si pentru toata implicarea voastra.

Suma stransa: 1,800 lei


VALERIA TOTAN , din echipa Prietenii lui Pișcoțel de la Primii Pași

Fetele de la ”Copii și zâne” fac zi de zi o muncă grea cu copilașii speciali! Anul acesta susțin la Timotion proiectul lor ”Emoția ca un puzzle”! Haideți alături de mine, în echipa GRĂDINIȚA ”PRIMII PASI” să alergăm, să donăm și să ajutăm proiectul zânelor să prindă contur !Împreună reușim!

Suma stransa: 250 lei


Ondina Jianu , din echipa Diana

Atitudine, curaj, perseverenta

Suma stransa: 200 lei


Donatii directe

Horodetchi Marius 100 RON  
Ana Simona Stokes 40 RON  
Ioana Maria Vaida 10 RON  
TITA BOGDAN 15 RON  
Iovescu Andrei 30 RON  
Cosmin Isvoranu 10 RON  
Previous Next