|   Inscriere 

ProPsiho: „Dascali cu aptitudine”

Suma
stransa
3,630RON
Target
proiect
5,000RON
Procentaj
din proiect
72.6%
Numar
donatii
71

Accesul la servicii de sănătate psihică este limitat pentru dascăli datorită discrepanţei dintre statutul economic al acestora şi costurile serviciilor de psihologie. Veniturile mici, problemele familiale, responsabilităţile mari la locul de muncă, restricțiile comportamentale și materiale sunt factori care le afectează calitatea vieţii şi performanţele profesionale. Vrem să le oferim dascălilor șanse cât mai multe de a-şi îmbunătăţi semnificativ şi durabil 11873489_417494978441748_4844251222250032390_nstrategiile proprii de sustenabilitate şi sănătate emoțională, facilitandu-le accesul la o serie de ateliere de autocunoastere și dezvoltare personală, conduse de psihologi în specialități precum psihoterapie și psihologia educației. Raza de impact social a unui dascăl este mai mare decât a oricărei categorii sociale, de aceea, estimăm că proiectul nostru va avea un impact benefic ulterior şi în relaţiile lor cu elevii, părinţii, colegii, superiorii.

CINE SUNTEM ȘI CE FACEM?

Misiunea asociaţiei noastre este valorificarea potenţialului uman de-a se auto-organiza şi dezvolta, într-un mod sănătos şi responsabil faţă de individ şi comunitate. Viziunea noastră este o societate sănătoasă psiho-social, în care oamenii sunt din ce în ce mai conştienţi de ei înşişi (abilităţi, atitudini, trăiri), cât şi de rolul lor ca parte a unor sisteme, de necesitatea autoactualizării şi de factorii creşterii calităţii dialogului interpersonal şi intercultural. Suntem o echipă de psihoterapeuți, profesori, psihiatri şi artişti, activi profesional şi inovativi interdisciplinar şi ne-am propus ca împreună să contribuim la cultivarea şi promovarea sănătăţii psihice şi relaţionale în România, prin activități precum campania anuală „CUI SPUI”, proiectul social „Acompaniament psihoterapeutic” și inițiativa de psihologie comunitară „Dascăli cu aptitudine”.

 

DE CE ESTE NEVOIE DE ACEST PROIECT?

În urma dialogului cu peste 150 de dascăli din comunitatea noastră am identificat nevoia acestora de suport specializat în autocunoaștere și dezvoltare personală, tematici de psihologie și sănătatea relațiilor, care să-i ajute la gestionarea unor dificultăţi specifice rolului de dascal, cum ar fi: managementul conflictelor, managementul stresului, separarea sănătoasă a rolului familial și a rolurilor profesionale, creșterea inteligenței emoționale și îmbunătăţirea compentenţelor relaționale în relaţie cu copii și adulți, în diferite stadii de dezvoltare sau în diferite situații problematice complexe.

 

CE REZULTATE PROMITEM?

Prin acest proiect asigurăm organizarea de ateliere facilitate de psihoterapeuți și psihologi educaționali care vor adresa nevoia dascălilor a gestiona în mod sănătos, ecologic, interdisciplinar, dificultăţile profesionale şi personale identificate împreună cu aceştia. Un rezultat favorabil este în primul rând un număr cât mai mare de dascăli care se înscriu și participă la aceste ateliere, cât mai mulți dintre aceștia optând pentru participarea la mai mult de o sesiune. Munca de facilitare și design va duce la conceperea unor materiale didactice utile în includerea autoreflecției, dialogului și valorificării emoțiilor în procesul de învățare – din acestea dascălii se vor inspira să conceapă și să adapteze și altele. Chestionarele de autoobservare și autoevaluare realizate de facilitatori vor constitui un bun instrument de auto-supervizare și totodată un mod de-a evalua rezultatele aplicării competențelor învățate și exersate la ateliere: conștientizare, contact emoțional, auto-motivare, recunoașterea stărilor proprii și ale altora, exprimarea propriilor trăiri în mod auto-responsabil, facilitarea exprimării nonviolente ale celorlalți, etc.

 

CE VA SCHIMBA ACEST PROIECT ÎN TIMIȘOARA ȘI/SAU ÎMPREJURIMI?

Acest proiect va schimba modul în care dascălii își privesc propriul rol și propria autoritate personală, trecând de la o atitudine bazată pe obediență către una bazată pe responsabilitate și autonomie. Vor integra mai mult personalitatea lor cu rolul profesional. Vor include în practica lor didactică centrarea pe elev și vor învăța să folosească drept resursă grupul, vorbirea, mișcarea, inițiativa, colaborarea, conflictul și problemele neprevăzute. Dascălii vor putea diferenția mai clar între o nevoie și o dorință, între o nevoie personală și o nevoie a altcuiva, între o problemă personală și o problemă sistemică, putând să întrevadă mai multe opțiuni valide de-a acționa constructiv într-o situație problematică.

 

CE VOM FACE PENTRU CA PROIECTUL SĂ FIE UN SUCCES?

In ianuarie, februarie şi martie va fi perioada de promovare a cauzei și proiectului Dascăli cu aptitudine şi mobilizarea susținătorilor la cursele Timotion. În ianuarie vom promova în grădiniţe şi creşe. În februarie vom promova în școli gimnaziale, iar în martie vom promova în licee și universități. În aprilie va fi participarea la Timotion unde se vor implica beneficiari, voluntari și personae din comunitate. În lunile februarie, martie şi aprilie va fi o perioada de promovare a programului de ateliere din proiect pe Facebook, voluntarii Pro Psiho vor distribui anunțuri despre atelierele tematice și vor face înscrieri. Urmând ca în perioada mai 2017 – iunie 2018 să se desfăşoare 10 ateliere (2 pentru ciclul primar, 2 pentru ciclul secundar, 2 pentru ciclul liceeal şi 2 pentru ciclul universitar şi 2 pentru grădiniţă).

Locațiile pentru fiecare atelier vor fi selectate în funcție de numărul participanților, de disponibilitatea spațiului la data stabilită cu facilitatorul și de costurile chiriei. Vor fi selectate prioritar locațiile gazdelor cu care am mai colaborat și care solicită un preț minim și mai multe beneficii.

Vor avea loc atâtea ateliere câte ne vor permite fondurile acumulate prin Timotion să organizăm și să implementăm. Ideal ar fi să aibă loc zece ateliere de-a lungul anului școlar, pentru un constant acompaniament al dascălilor care decid să beneficieze de fiecare oportunitate și tematică. Pentru fiecare atelier va fi selectat un facilitator contractat, având experiența și cunoștințele relevante pentru tematica de predat ciclului de învățământ respectiv.

 

 

ALTE ORGANIZAȚII,  INSTITUȚII, GRUPURI CARE NE VOR SPRIJINI ÎN PROIECT

Asociația Inițiativa în Educație, care ne-au fost alături ca parteneri și anul trecut, ne va ajuta în stabilirea contactului cu cadre didactice din diverse instituții de învățământ precum și cu mobilizarea de voluntari care să alerge la cursele Timotion.

Partenerii noștri media, Alt Radio, vor difuza anunțurile și reportajele noastre cu privire la proiect, rezultatele implementării acestuia și răspândirea bunelor practici în educație.

O parte dintre instituțiile care ne susțin de obicei oferind spațiu și sprijin logistic în desfășurarea atelierelor sunt Ambasada, Psiholistart, Institutul Areopagus și Casa Artelor. Avem posibilitatea de a alege și dintre sălile de curs ale cabinetelor de psihologie cu care colaborăm, prețurile pentru chirii fiind de aceea foarte mici și în anumite circumstanțe este chiar posibil să ne bucurăm de gratuitate. Plai Festival care are loc în luna septembrie va constitui un moment oportun pentru a stabili contacte cu noi școli, grădinițe, universități, în care să ducem informația cu privire la oportunitățile pe care le creem prin acest proiect.

 

PARTICIPAREA LA TIMOTION 2017 12115803_496034950587750_3667672984020739437_n

Mijloacele noastre de promovare vor cuprinde: vizite la instituții de învățământ, trimiterea de flyere informative dascălilor prin părinți ai unor elevi sau prin voluntari și studenți, vom folosi de asemenea mijloace social media și radio. În prima parte a anului 2017, voluntarii noștri vor mobiliza cât mai multe persoane din cercurile lor sociale la antrenamente pentru cursele Timotion. Vom posta fotografii de la antrenamente, însoțite de mesaje inspiraționale și informative cu privire la cauza pentru care alergăm, beneficiile mișcării în plan emoțional, beneficiile psihologice conectării la spiritul comunitar și impactul social pozitiv al grijii față de sine. Voluntarii noștri vor fi instruiți cu privire la procedurile de înscriere și confirmare, oferindu-se să ajute cu asta pe cei cu care discută despre inițiativa Timotion.

 

INFORMAREA DONATORILOR

La fel ca în toate activităţile organizate de asociaţie, le promovăm pe Facebook prin intermediul pozelor şi descrierilor cât mai plastice. De asemenea îi învităm să se aboneze la newsletter, prin intermediul căruia au acces la poze şi informaţii şi o parte dintre articole dintre cele pe care le oferim dascălilor.

 

IMPLICAREA COMUNITĂȚII ÎN DERULAREA PROIECTULUI

Voluntarii vor putea participa:

  • la organizarea i realizarea antrenamentelor
  • la distribuirea informa iei (fliere, afi e, viu grai) în diverse institu ii de învă ământ.
  • prin sprijin logistic pentru prezen a noastră la Timotion în aprilie.
  • la sus inerea cauzei noastre prin postări publice i mesaje private referitoare la ce cunosc despre natura muncii dascălilor i cum consideră ei că ar trebui sau ar putea fi sus inute cadrele didactice de către comunitate.

 

NEVOI DE FINANTARE PE CARE SPERATI SA LE ACOPERITI PRIN PARTICIPAREA LA TIMOTION

Obiectivul de strângere de fonduri prin TIMOTION este de minim 4500 lei dintr-un buget total de 9200 lei, necesar pentru implementarea proiectului „Dascăli cu aptitudine”.

Ne propunem să distribuim fondurile strânse la TIMOTION după cum urmează:

  • 3000 de lei vor merge către Resurse umane, acoperind onorariul facilitatorilor atelierului tematic;
  • 1500 de lei sunt necesari pentru acoperirea cheltuielilor de chirie a spațiului unde se vor desfășura atelierele.

 

Campionii
nostri

Numar
campioni
3

Silvia Magurean , din echipa Runaways

Impreună cu Asociația ProPsiho vreau să sprijinim învățământul românesc, așa cum putem noi mai bine :)
Mulți din noi ne plângem ca ”învățământul merge prost”. Sigur că există lucruri pe care nu le putem controla în privința calității învățământului, dar există și aspecte la care putem contribui pentru a ”însenina” situația. Fiind la rândul meu dascăl, știu cât de costisitoare poate deveni această profesie, mai ales din punct de vedere emoțional și energetic. De asemenea, știu cât de importantă este dezvoltarea noastră personală și profesională continuă. Am încredere că participarea la atelierele facilitate de psihoterapeuți și psihologi educaționali îi va ajuta pe dascăli să gestioneze în mod sănătos dificultăţile profesionale şi personale pe care le vom identifica împreună cu ei.
Va invit să susțineți proiectul Dascăli cu aptitudine și să facem un pas spre ”înseninarea” situației din învățământ :)

Suma stransa: 560 lei


TIUREAN ANCA , din echipa inEDU

DISCIPLINA
Dragii mei, desi nu alerg din placere, sunt prezenta la Timotion in fiecare an, sfidandu-mi propria `lipsa de chef` si cultivandu-mi `cheful` prin antrenament. De genul acesta de obstacol intern m-am lovit de-a lungul intregii mele vieti de elev, la diferite discipline, si de fiecare data am reusit sa depasesc cu succes impasul delasarii cu ajutorul celor dragi, familiei, colegilor, dascalilor, etc - care n-au incetat sa ma invite, chiar daca ii refuzam de o suta de ori. Disciplina nu e o treaba usoara, e adesea o lupta cu propriile sabotaje si o intalnire amiabila cu propriile limite, pe care nu merge sa le fortam, doar sa ne energizam prin entuziasm si uimire, pentru inca si inca o serie valoroasa de pasi inainte.
COLABORARE
Puteam la randul meu sa fac pur si simplu o donatie catre proiect si sa urmaresc evolutia lui de acasa din fata calculatorului, dar pentru mine aceste evenimente nu sunt doar cifre - cati bani, cati oameni, cate ateliere.... ca sa fie un rezultat aplaudabil. Pentru mine aceste evenimente sunt oportunitati de a fi impreuna cu comunitatea din care fac parte si de a misca ceva in Timisoara, impreuna cu ceilalti, deoarece tare greu e sa miste un om ceva atat de imens precum sistemul social din care face parte. Impreuna insa e mai simplu. Pentru ca energia cu care plecam dupa oricare dintre aceste evenimente ne insoteste in alte relatii, ne inspira in probleme si ne da sentimentul ca asa putina cum e, puterea noastra a fiecaruia capata greutate cand e pusa in balanta alaturi de cea a oamenilor cu viziuni si scopuri similare.
TIMOTION - TEAM MOTION
Capacitatea de a ne misca este un dar de care uitam cu usurinta sa ne bucuram in aceasta era a proliferarii muncii statice. Abia cand cineva din cercul de cunoscuti ajunge imobilizat la pat sau in fotoliu rulant, reintram in contact cu placerea noastra de-a dansa, de-a alerga, de-a merge la plimbare, de-a lucra in gradina, etc. De ce atat de tarziu? Ce ne `zombilizeaza` in felul acesta in restul zilelor noastre? In mod similar, societatea noastra e la randul ei un sistem viu, care se bazeaza pe miscarile sale interioare, adica pe noi, sa realizam conexiuni durabile, prin care sa ne hranim, sa ne informam, sa crestem. Ma duc la Timotion cu gandul la comunitatile profesionale ale psihologilor si dascalilor - oameni care isi dedica viata studiului si valorificarii conectarii sanatoase dintre oameni, mici si mari. Din efortul nostru colaborativ oferim acestor profesionisti oportunitati variate de vindecare, crestere, dezvoltare si inovare in domeniul vast al mentalitatii si al sanatatii psihice colective.
Ne vedem duminica!

Apropo, aici e grupul dascalilor nostri cu aptitudine si al sustinatorilor acestei cauze. Ne-ar face placere sa va cunoastem!
https://www.facebook.com/groups/dascalicuaptitudine/

Suma stransa: 430 lei


Maritescu Alexandra , din echipa HOSPICE Timisoara

Prin alergare sustin proiectul "Dascali cu Aptitudine" care urmareste cresterea calitatii in invataman.

Proiectul asigura organizarea de ateliere facilitate de psihoterapeuti si psihologi educationali care vor adresa nevoia dascalilor de a gestiona in mod sanatos, ecologic, interdisciplinar, dificultatile profesionale si personale identificate impreuna cu acestia.

Acest proiect va contribui la modul in care dascalii isi privesc propriul rol si propria autoritate personala, trecand de la o atitudine bazata pe obediența catre una bazata pe responsabilitate si autonomie. Vor integra mai mult personalitatea lor cu rolul profesional. Vor include in practica lor didactica centrarea pe elev si vor invata sa foloseasca drept resursa grupul, vorbirea, miscarea, initiativa, colaborarea, conflictul si problemele neprevazute.

Suma stransa: 370 lei


Donatii directe

HELLA Romania 30 RON HELLA Romania sustine activitatile in care se implica angajatii sai. Pentru fiecare donatie facuta, in vederea participarii la una dintre curse, compania a dublat suma donata, astfel incat fiecare cauza sa aiba posibilitatea de a-si atinge scopul cat mai repede. 
Dan Bugariu 50 RON  
Alexandra Spanu 10 RON  
ILCA DAN-CLAUDIU 50 RON  
Daria Lupsa 30 RON  
Anonim 50 RON :) 
Herman Karina 30 RON  
Mihaela Negrea 30 RON  
Mihaela Negrea 50 RON  
Previous Next