Fundatia Profilaxis: „Vreau sa cresc sanatos!”
stransa11,380RON
proiect11,000RON
din proiect103.5%
donatii156
La o simpla plimbare pe strazile orasului, sau la o scanare a grupului nostru de prieteni/familii, gasim cu usurinta copii cu multe kg in plus fata de cat ar trebui sa aibe la varsta lor si mai trist este ca mergind „pe fir” constatam ca nu se ia niciun fel de masura din partea adultilor, pentru a remedia situatia, si a oferi copilului sansa de a „CRESTE SANATOS!”
Proiectul se adreseaza unui numar de 20 de copii supraponderali si familiilor acestora, propunandu‐le incadrarea copilului intr‐un program personalizat de scaderea a greutatii, cu sprijinul unei echipe multidisciplinare: medic pediatru/manager de caz, medic de recuperare, nutritionist, psiholog, kinetoterapeut.
Cei 20 de copii beneficiari ai proiectului sunt copii scolari, cu varsta intre 6‐10 ani, si vor putea beneficia GRATUIT de serviciile acestui proiect pentru maxim 6 luni, timp in care vor avea minim doua intrevederi cu fiecare specialist, una la inceputul programului, in urma caruia echipa multidisciplinara va stabili programul personalizat de lucru pentru fiecare copil, si una la final, de evaluare, cu prezentarea unui raport final. Pentru partea de kinetoterapie, copiii vor participa la doua sedinte saptaminale de gimnastica de grup.
La sfarsitul celor 6 luni de activitate, ne dorim ca cei 20 de copii beneficiari directi sa inregistreze o cel putin o scadere reala de 1 kg, in conditiile in care ei sunt in crestere, dar mai ales ca impreuna cu familia sa adopte un stil de viata sanatos, care sa asigure mentinerea rezultatelor obtinute si continuarea procesului de scadere in greutate, pana la greutatea optima.
Totodata, echipa proiectului isi doreste sa sensibilizeze comunitatea parintilor, nu doar din Timisoara, fata de problematica surplusului de kilograme la copii de varsta scolara, prin intermediul unui grup de discutii tematic, pe Facebook , care va prezenta evolutia copiilor, greutatile cu care se confrunta acestia si familiile lor in lupta contra kilogramelor, dar si alte povesti de viata si experiente ale unor persoane care s-au confruntat cu aceasta problema, ca si copil sau ca adult, si modul in care au reusit sa ajunga la o greutate acceptabila prin miscare si stil de viata sanatos. De asemenea, copiii si familiile beneficiare in primul proiect “Vreau sa cresc sanatos” vor fi invitati sa isi prezinte experienta cu lupta contra kilogramelor, iar specialistii din echipa noastra vor interveni periodic pe acest grup, oferind informatii stiintifice, medicale despre aceasta problematica. Grupul va fi moderat de coordonatorul proiectului.
CINE SUNTEM ȘI CE FACEM?
Fundaţia de Ajutor Medical Profilaxis este o organizaţie neguvernamentală înfiinţată în Timişoara în anul 1997. Creşterea calităţii vieţii copiilor, adulţilor şi vârstnicilor prin dezvoltarea unor servicii medicale, sociale şi educative. Echipa permanenta a Fundatiei este alcatuita din coordonator proiecte, psiholog, contabil, voluntari, si alti specialisti angajati in functie de proiectele derulate. Printre proiectele derulate in prezent: curs de pregatire pentru nastere, seminarii “ingrijirea nou nascutului in prima luna de viata”, la care in cei 6 ani de derulare am avut aproape 4000 de participanti‐buget anual de 6000 euro, adunati din sponsorizari.
Proiect‐Telemedicina pentru pacientii de la sate‐ am oferit peste 1600 deconsultatii la distanta, in timp real, pe 7 specialitati, pentru pacientii cu boli cronice din 3 localitati din judetul Timis si Caras Severin ‐ buget 93000 euro, oferiti de Fundatia Vodafone Romania.
Echipa Fundatiei numara 3 membrii permanenti și peste 15 voluntari, medici in cadrul Centrului Medical Profilaxis.
DE CE ESTE NEVOIE DE ACEST PROIECT?
Cu patru milioane de adulţi obezi şi 50% din populaţie peste greutatea normală, România a urcat pe locul trei al supraponderalilor din Europa. Acelaşi studiu arată că 30% din românce sunt supraponderale, iar la capitolul obezitate infantilă cifrele sunt îngrijorătoare: 40% din copii sunt obezi.
Exista doua curente in rindul copiilor inca de la cele mai fragede virste: nepasarea fata de aspectul fizic, in special fata de greutate, sau o perceptie exagerata a proportiilor corpului, indeosebi la fete, care inca de la virste fragede de 5‐8 ani, se percep cu 1‐2 masuri mai mari decit au in realitate. Un copil din doi are probleme cu greutatea corporală. În trei din patru boli, obezitatea a devenit un factor de risc! Sunt statistici alarmante care totuşi nu par să sperie pe nimeni. În farfuriile copiilor găsim prea multe alimente nesanatoase: multă ciocolată, prăjituri cât cuprinde şi fast‐food‐ul de toate zilele. Nu doar alimentele au făcut ca problema obezităţii să explodeze. Sedentarismul are şi el un rol deloc de neglijat. Iar obiceiurile alimentare şi cele de mişcare se învaţă în primii ani de viaţă.
Cercetarile au aratat ca acei copii care sufera de obezitate considera ca aceasta boala este un handicap fizic mai mare decat pierderea unui picior. Pe langa impactul psihic, si cel de stigmatizare din partea colegilor, printre problemele de sanatate cu care se pot confrunta copiii si adolescentii obezi se numara: diabet tip II, cardiopatie, pancreatita, afectiuni ale ficatului, afectiuni osteoarticulare, probleme ortopedice ﴾legate de structura piciorului﴿, probleme respiratorii cum ar fi obturarea cailor respiratorii superioare si restrangerea excursiilor costale, ceea ce conduce la apnee in timpul somnului , reflux esofagian, calculi biliari, disfunctii ale stomacului, disfunctii in alimentatie, cum ar fi bulimia.
Cercetariile au evidentiat faptul ca acesti copii, care se confrunta cu probleme de greutate inca de la virste fragede, daca nu se intervine timpuriu, devin adulti obezi, adulti cu multiple probleme de santate, o povara foarte costisitoare pentru sistemul medical si social. O alta problema este faptul ca in foarte multe cazuri, parintii prefera sa nege situatia, sau sa “presupuna” ca atunci cind va dori copilul, acesta va slab fara a‐si asuma partea de responsabilitate in indreptarea situatiei. Toate aceste componente/elemente le‐am regasit si la cei 15 copii supraponderali cu care am lucrat in 2016, in cadrul proiectului Vreau sa cresc sanatos 2015. Kilogramele in plus nu se datorau in niciunul din cazuri „dereglarilor endocrinologice” asa cum presupun parintii, ci doar alimentatiei necorespunzatoare si lipsei de miscare!!!
Cu totii traiau sentimentul de rusine fata de corpul lor supraponderal, dar in acelasi timp erau foarte motivati sa faca ceva pentru a remedia situatia daca sunt sprijiniti. Pe linga sprijinul si indrumarea specialistilor, vital este sprijinul parintilor! La acest capitol, am intimpinat cele mai mari dificultati si cea mai mare rezistenta. Din acest motiv, in proiectul de anul acesta am dublat numarul intilnirilor cu psihologul, atit pentru copii cit si pentru parinti, pentru a incerca sa obtinem din partea lor un angajament mai consistent!
Prin acest proiect ne dorim sa tragem un semnal de alarma asupra riscurilor ce insotesc o crestere in greutate peste medie, inca de la varste fragede, iar pe de alta parte, sa incurajam familiile cu astfel de copiii, sa reactioneze cit mai timpuriu fata de aceasta situatie, si sa faca schimbarile necesare in stitul de viata al familiei, pentru a‐I asigura copilului un viitor ci tmai sanatos cu putinta!
CE REZULTATE PROMITEM?
Este dificil de stabilit un numar de kg pe care sa le piarda fiecare copil, avind in vedere virstele diferite, inaltime, greutate. Pentru ca ei sunt in crestere, cel mai corect obiectiv pe care il putem asuma este ca pe parcursul celor 6 luni, cei 20 de copii cel putin sa isi pastreze greutatea pe care o au la intrarea in program si impreuna cu familia sa adopte un stil de viata sanatos‐alimentatie corecta si miscare! De exemplu in cadrul proeictului de anul trecut, toti copii care au finalizat programul (am avut si cazuri de abandon) au realizat o pierdere de 1‐3 kg, si o crestere de1‐3 cm ceea ce din punct de vedere medical acesta este un rezultat foarte bun!
Ne dorim ca la sfarsitul proiectului, sa avem un grup de discutii tematic pe FB, care sa sprijine pe cei care doresc sa adopte un stil de viata sanatos prin miscare si alimentative sanatoasa, oferind informatii corecte din punct de vedere medical si relatari ale experientelor traite de alte persoane care au trecut prin aceasta situatie.
CE VA SCHIMBA ACEST PROIECT ÎN TIMIȘOARA ȘI/SAU ÎMPREJURIMI?
Acest proiect va beneficia de o prezenta lunara in mass media locala, reflectind evolutia copiilor angrenati in program, cateva din cazurile cu care lucram, alaturi de sfaturi din partea specialistilor din echipa, incercind astfel sa atragem atentia adultilor asupra riscurilor generate de „kilogramele inplus” la o virsta frageda! Grupul tematic pe FB, va fi o resursa de informatii corecte, povesti de viata, si “peer support” pentru cei care doresc sa demareze lupta cu kilogramele in plus, avand ca resursa, echipa proiectului, beneficiarii-copii si familiile lor, dar si alti adulti din comunitate, care s-au confruntat cu aceeasi problema.
Totodata, acest proiect propune o echipa multidisciplinara de interventie in cazurile de obezitate infantila, care ramane la dispozitia celor care doresc o interventie profesionist, si dupa incheierea proiectului.
CE VOM FACE PENTRU CA PROIECTUL SĂ FIE UN SUCCES?
– Aceasta propunere de proiect va beneficia de sprijinul intregului colectiv din Centrul Medical Profilaxis si al Spitalului de zi Profilaxis, dar si al partenerilor nostri. Vom realiza fluturasi cu o scurta prezentare a proiectului si modalitatile de sprijinire a acestuia, care vor fi oferite pacientilor din cele doua centre medicale, incepind cu luna ianuarie 2017, pana la momentul derularii curselor.
‐Pagina de web si FB a fundatiei va contine o prezentare a proiectului/evenimentului si modalitatile de sustinere;
‐In cadrul celor doua seminarii: „Ingrijirea nou nascutului in prima luna de viata” pe care le vom organiza in 2017 pina la momentul curselor Timotion, vom prezenta proiectul si vom solicita sprijinul si donatiile celor prezenti.
-Promovarea proiectului nostru, se va realiza si prin publicitate platita pe FB, realizata cu sprijinul unui partener al Fundatiei de Ajutor Medical Profilaxis in incercarea de a atrage cat mai multe donatii spre proiectul nostru;
-Ne propunem de asemenea sa creem o comunitate virtuala si reala a celor mici si celor mari care doresc sa lupte impotriva acestei probleme de sanatate si sa adopte un stil de viata sanatos, si prin intermediul unui grup tematic pe FB, (separate de pagina de FB a Fundatiei de Ajutor Medical Profilaxis) unde sa impartasim experiente, sa oferim informatii corecte cu sprijinul echipei de medici, sa promovam activitatile si actiunile de miscare/alergare/gimastica din Timisoara.
Ne dorim ca acest grup tematic sa ramina ca o resursa pentru comunitate, care sa activeze si dupa incheierea acestui proiect.
Toate aceste activitati vor fi realizate de coordonatorul de proiect, cu sprijinul voluntar al angajatilor Centrului medical Profilaxis si al Spitalului de zi Profilaxis, incepind cu inauarie 2017.
ALTE ORGANIZAȚII, INSTITUȚII, GRUPURI CARE NE VOR SPRIJINI ÎN PROIECT
Proiectul va fi sustinut si promovat la nivel national de Federatia Organizatiilor Neguvernamentale pentru Copil‐FONPC, din care Fundatia de Ajutor Medical Profilaxis face parte, prin informarea membrilor si a partenerilor economici despre proiectul nostru, prin e‐mailuri si intalniri directe.
Inca din timpul implementarii proiectului Vreau sa cresc sanatos 2015, impreuna cu FONPC suntem in cautarea unui finantator mare, care sa acopere costurile pentru multiplicarea proiectului nostru la nivel national in 3‐4 orase din Romania, membre ale Federatiei.
PARTICIPAREA LA TIMOTION 2017
In primul rand, avem un proiect foarte bun, cu care rezoneaza foarte multa lume. Fiecare cautand in grupul nostru de cunostinte, prieteni, gasim cu usurinta cel putin un copil/o familie care ar avea nevoie de acest proiect si in mod sigur, este unul din motivele pentru care multi alergatori vor alege proiectul nostru!
Pentru a ne spori sansele, vom derula o campanie in social media, pe pagina noastra de FB, vom participa la o emisiune televizata la un post local si vom aveam cel putin1‐2 articole in presa scrisa locala pana la data curselor.
Un numar de 2000 de fluturasi cu informatii despre proiect si modalitatile de sprijinire a acestuia, vor fi distribuite pacientilor celor doua centre medicale, dar si catre angajatii companiilor in care acestea doua centre medicale au cabinet de consultatii prin contract de medicina muncii.
Toate aceste eforturi, vor fi completate de publicitate platita in social media.
INFORMAREA DONATORILOR
In implementarea proiectului, asa cum suntem obisnuiti, va exista o transparenta asupra modului de cheltuire a banilor (rapoarte finanaciare conform cerintelor FCTM) dar si o transparenta asupra activtitatilor derulate si a rezultatelor obtinute de beneficiari (rapoarte tehnice conform cerintelor FCTM) reflectate de mass media locala si in social media pe contul nostru de FB.
IMPLICAREA COMUNITĂȚII ÎN DERULAREA PROIECTULUI
Ne dorim ca la finalul proiectului, sa mobilizam cel putin 10 dintre copiii participanti la proiect sa participe la una din cursele scurte ﴾1‐2 km﴿ organizate periodic de FCTM/ Alergotura. Ne dorim ca pentru participarea la aceasta cursa, fiecare copil sa fie insotit de un mentor/alergator care a participat la cursele Timotion si a sprijinit proiectul nostru, cu care sa se antreneze in prealabil si in afara programului de gimnastica din proiect si poate si dupa incheierea proiectului (acest eveniment depinde in mare masura de acordul parintilor)
De asemenea, intentionam ca grupul tematic de pe FB sa creeze o comunitate care sa isi doreasca sa lupte contra kilogramelor sau sa adopte un stil de viata mai sanatos, persoane care au trait aceasta experienta, dar si un spatiu care sa promoveze miscarea si alergarea in randul tinerilor.
NEVOI DE FINANTARE PE CARE SPERATI SA LE ACOPERITI PRIN PARTICIPAREA LA TIMOTION
Obiectivul de strângere de fonduri prin TIMOTION este de minim 10.000 lei dintr-un buget total de 15.000 lei, necesar pentru implementarea proiectului „Vreau să cresc sănătos”.
Ne propunem să distribuim fondurile strânse la TIMOTION după cum urmează:
- cei 10.000 de lei vor merge către acoperirea cheltuielilor de resurse umane (medic pediatru, nutriționist, psiholog, medic recuperare, kinetoterapeut, coordonator proiect)