EcoStuff: „possibiliTREE”
stransa6,806RON
proiect13,500RON
din proiect50.4%
donatii83
possibiliTREE este o instalație de intervenție urbană, realizată din peste 400.000 de doze de aluminiu recuperate de la timișoreni, înaltă de 15 metri, care va reprezenta o alternativă sustenabilă a pomului de Craciun din centrul orașului. Structura va permite folosirea instalației mai mulți ani, iar sistemul de iluminat va fi o combinație între vechi și nou, între tradiție și inovație, bazat atât pe energia convențională, cât și pe cea regenerabilă, din două motive: primul este datorat istoriei Timișoarei, de prim oraș din Europa continentală iluminat electric, iar al doilea datorat viitorului și anume acela de Capitala Culturala a Europei, o capitală pe care ne-o dorim verde și sustenabilă.
CINE SUNTEM ȘI CE FACEM?
EcoStuff Romania s-a născut în 2012, hotărâtă să construiască o comunitate mai curată.
Mergând pe principiul learning by doing, prin fiecare proiect de până acum am reușit să promovăm soluții pentru a educa și dezvolta comunitatea, am încurajat creativitatea și am inspirat la acțiuni pozitive pentru protejarea mediului înconjurător. În patru ani de activitate, alături de mii de voluntari implicați, am învățat că putem realiza lucruri impresionante, oricât de greu ar părea la început.
DE CE ESTE NEVOIE DE ACEST PROIECT?
Vom demonstra prin acest proiect că există numeroase posibilități de „a avea un pom de Craciun” al orașului, fără să fie nevoie să tăiem unul din pădure. Propunem un pom de Craciun sustenabil, care respectă principiile economiei circulare, realizat cu sprijinul comunității (promovând voluntariatul și lucrul în echipă) din materiale recuperate (învățăm comunitatea să colecteze selectiv și să privească deșeurile reciclabile ca resurse), care poate fi refolosit/relocat ori de câte ori este nevoie. Tehnologia de care dispunem în secolul 21, problemele globale care afectează planeta, efectele pe care le vedem în România în ceea ce privește dispariția cu repeziciune a pădurilor și lipsa acțiunilor de împădurire la scară mare ne obligă să găsim soluții sustenabile și creative pentru a evolua. Gradul mic de reciclare și recuperare a deșeurilor în România (13%) ne îndeamnă să oferim exemple prin care să demonstrăm cât de folositoare sunt lucrurile pe care le aruncăm la gunoi.
CE REZULTATE PROMITEM?
Această instalație va fi rezultatul celei mai mari campanii de colectare selective a comunității timișorene, iar donatorii și participanții la proiect vor fi martori directi la transformarea lucrurilor și vor vedea cum dozele de aluminiu se vor transforma într-un pom de iarnă sustenabil. Vom dovedi prin acest proiect că Timișoara poate fi creativă, implicată și responsabilă. Vrem să ridicam gradul de colectare selectivă din oraș prin schimbarea mentalităților și prin extinderea cunoștințelor despre colectarea selectivă și importanța reciclării. Este un proiect inovator și experimental, care va crește profilul internațional al orașului (prin vizibilitatea pe care o va genera) și care va oferi oportunități de voluntariat pentru doritori.
CE VA SCHIMBA ACEST PROIECT ÎN TIMIȘOARA ȘI/SAU ÎMPREJURIMI?
Scopul instalației este să convingem autoritățile locale să renunțe la bradul de Crăciun natural din centrul orașului, tăiat din pădure, fie în favoarea unuia deja plantat în oraș care poate fi impodobit fără probleme, fie în favoarea unuia creativ, construit din materiale neconvenționale sau recuperate, de către diverși artiști locali sau ong-uri. În cazul acesta, vom avea în fiecare an ceva nou, asigurând diversitatea necesară unui oraș dinamic, câștigător al titlului de Capitală Europeană a Culturii 2021. In acest mod aliniem Timișoara în rândul orașelor europene care au renunțat la tăierea bradului de Craciun din centrul orașului, în favoarea unuia sustenabil, creativ și inovator, un pom de Craciun al întregii comunități.
Obiectivul principal al instalației este să fie folosită drept exemplu pozitiv, să arătăm că se pot construi lucruri faine cu resturi, cu materiale care ar fi ajuns la coșul de gunoi sau în cel mai bun caz, la reciclat. Vrem să convingem comunitatea să priveasca deșeurile ca pe resurse, să se gândească de două ori înainte de a arunca ceva la coșul de gunoi, să învețe să cumpere responsabil, să refolosească și să colecteze selectiv.
CE VOM FACE PENTRU CA PROIECTUL SĂ FIE UN SUCCES?
Proiectul se va implementa în 3 etape, prima etapă fiind și cea mai lungă, în care vom colecta materialele necesare realizării instalației – peste 400.000 de doze de aluminiu. Mesajul proiectului și al campaniei de colectare va fi transmis online, sub forma de filmulețe, postări pe rețele de socializare, reclamă, email, site. Vom implica reprezentați ai autorităților, ai societatii civile și ai mediului de afaceri, pe care-i vom convinge să doneze „o doză de aluminiu”. Vom face o amplă acțiune de colectare selectivă a dozelor de aluminiu în școli, facultăți, multinaționale, companii, festivaluri, dând șansa tuturor să contribuie la realizarea possibiliTREE. Pentru a motiva colectarea, vor fi acordate premii în cadrul unei competiții de colectare destinate unităților de învățământ din Timișoara. Tricouri vor primi cei mai implicați voluntari, susținători, colaboratori și parteneri. A doua etapă reprezintă construcția propriu-zisă a diferitelor bucăți de instalație. Dozele trebuie tăiate, topite, decupate, legate. Această etapă implică multă muncă și un număr mare de voluntari, pe care-i vom alege pe parcursul acțiunii de colectare a materialelor necesare. A treia etapa presupune instalarea/dezinstalarea instalației într-o zona centrală din Timișoara.
Mai mult de 70% din instalație va fi reprezentată de materiale donate de către comunitatea timișoreană, dar depozitarea lor, transportul și construirea propriu zisă a instalației, sistemul de iluminat, instalarea/dezinstalarea, acțiunile de comunicare etc. presupun costuri.
ALTE ORGANIZAȚII, INSTITUȚII, GRUPURI CARE NE VOR SPRIJINI ÎN PROIECT
Vrem să oferim tuturor posibilitatea de a contribui și de a se implica în proiect, sub o formă sau alta. Tocmai de aceea, vom avea mai multe posibilități de implicare:
– ca parte din echipa possibiliTREE – editare foto/video, tehnică, proiectare, comunicare etc.
– ca organizator de campanie de colectare a dozelor de aluminiu – fie întregi, fie turtite – în cadrul companiei/ școlii/ grup de prieteni/ asociații/ cluburi
– ca gest simbolic de implicare și susținere a proiectului – o doză de aluminiu de la personalitățile orașului
– proiectul implică găsirea unui loc de depozitare/ construcție a instalației – parteneriat cu diverse companii sau instituții
– vom aplica pentru co-finanțare la Primăria Timișoara pentru inchirieri de schela/ masini/ transport/ montare/ demontare/ sonorizare etc. necesare pentru inaugurarea instalației
– vrem să încheiem parteneriate cu diverse asociații pentru a profita de luna în care va sta instalația în centrul orașului pentru desfășurarea a numeroase activități culturale, pentru a anima și mai mult zona.
– va fi demarată și o campanie de crowsourcing si fundraising pentru acoperirea celorlalte cheltuieli ocazionate de realizarea possibiliTREE
PARTICIPAREA LA TIMOTION 2017
Campania de colectare selectivă a dozelor de aluminiu din cadrul companiilor unde vom fi prezenți va oferi vizibilitate atât proiectului nostru cât și proiectului „Timotion” prin precizarea că ne pot ajuta și susține și alergând pentru posibiliTREE, pe lângă donatul dozelor de aluminiu necesare construcției.
Work-shopul pe care-l vom pregăti pentru Timotion va oferi posibilitatea celor care aleargă pentru noi sau celor care donează doar să aibă „bucata lor de possibiliTREE” pe care o vor decora cum vor ei.
Campania de colectare în școli oferă posibilitatea ca Timotion să ajungă la un public mult mai mare, prin intermediul copiilor.
Campanie intensiva online, pe target, prin care publicul va știi cum să ne susțină.
INFORMAREA DONATORILOR
Anii trecuți am multumit prin email alergătorilor Timotion care ne-au susținut proiectele, invitându-i să vadă rezultatul finit. Acum le vom oferi posibilitatea de a participa ca voluntar la construirea efectivă a instalației. Mai mult, vom organiza ”antrenamente” cu cei care vor alerga pentru possibiliTREE, iar toți cei care vor susține prin donații proiectul vor primi ”o bucățică personalizată de possibiliTREE” în semn de apreciere. De asemenea, un time-line al proiectului va putea fi urmărit pe site-ul nostru și in postările de pe rețelele de socializare.
IMPLICAREA COMUNITĂȚII ÎN DERULAREA PROIECTULUI
Vrem să construim instalația pentru toți locuitorii Timișoarei. Este un proiect pentru toti cei 350.000. De la timișoreni, pentru timișoreni. Aceștia sunt beneficiarii principali ai proiectului, iar implicarea comunității este vitală. După cum spuneam, va fi cea mai mare campanie de colectare selectivă a orașului. Dacă pentru podul de pet-uri am folosit peste 100.000 de pet-uri donate de timișoreni, acum vom avea nevoie de peste 400.000 de doze de aluminiu. Prin amplasarea possibiliTREE în centrul orașului, în perioada Sărbătorilor de iarna, în Piața Libertății, vom anima locația și vom aduce ineditul în atenție atât prin soluția constructivă, cât și prin materialele folosite și varianta de iluminat aleasă. Cei care contribuie la possibiliTREE vor fi beneficiarii direcți, pentru că văd finalitatea contribuției lor. Astfel, vor realiza cât de valoroase sunt lucrurile pe care în mod normal le risipesc. Indirect possibiliTREE se adreseaza tuturor celor care ajung într-un fel sau altul în contact, fie și virtual, cu acest proiect.
NEVOI DE FINANTARE PE CARE SPERATI SA LE ACOPERITI PRIN PARTICIPAREA LA TIMOTION
Obiectivul de strângere de fonduri prin TIMOTION este de minim 12.000 lei dintr-un buget total de 184.000 lei, necesar pentru implementarea proiectului „possibiliTREE”.
Ne propunem să distribuim fondurile strânse la TIMOTION după cum urmează:
- 7500 de lei vor merge către achiziționarea de tricouri;
- 4500 de lei vor merge către achiziționarea de premii la concursurile possibiliTREE.