|   Inscriere 

Copii si Zane: „Ghid pentru parinti speciali”

Suma
stransa
9,580RON
Target
proiect
5,000RON
Procentaj
din proiect
191.6%
Numar
donatii
77

Ar trebui să mă îngrijorez că micuțul meu nu vorbește încă? De ce nu-mi răspunde când îl strig? De ce nu se dezvoltă la fel ca ceilalți copii? Acum că am un diagnostic, încotro să o iau? Cum să-mi ajut copilul? Sunt doar câteva din întrebările care îi macină pe  părinții copiilor speciali. Apoi începe căutarea covârșitoare. Caută răspunsuri la medici, pe diverse forumuri, în grupul de prieteni,  diverse grupuri din rețelele de socializare. 10857797_765626066843913_4424611379989208274_n

Proiectul ”Ghid pentru părinți speciali” va consta în crearea și distribuirea gratuită a unui ghid pentru părinţii copiilor cu diverse tulburări de dezvoltare. Ghidul va cuprinde răspunsuri la toate întrebările care îi macină. Vor ști care sunt pașii ce trebuie urmați pentru a-și ajuta copiii.

CINE SUNTEM ȘI CE FACEM?

Asociația ”Copii și Zâne” și-a început activitatea in 2009, inițial sub numele de ”Asociația Autism Infantil Timișoara-A.A.I.T.”, pentru a veni în sprijinul copiilor diagnosticați cu diverse tulburări de dezvoltare și al familiilor acestora prin servicii intensive de terapie, consiliere și suport pentru integrarea educațională.

În ultimii ani, peste 40 de copii diagnosticați cu autism, Sindrom Down, hipoacuzie, paralizie cerebrala, precum și alte întârzieri de dezvoltare au fost principalii beneficiari ai proiectelor educaționale și caritabile. Proiectul de suflet al asociației îl reprezintă Centrul ”Copii și Zâne”, deschis în 2014, unde copiii cu nevoi speciale au beneficiat de servicii intensive de recuperare a întârzierilor de pana la 40 de ore de terapie pe săptămâna. Misiunea noastră este de a crea un model de abordare terapeutică și educatională atât a copiilor cu dizabilități, cât și a copiilor tipici în comunitate, pentru a oferi șansele cele mai bune pentru o viață independentă și integrare în societate. Echipa asociației este formată din 15 psihologi, psihopedagogi și voluntari.  Prin proiectele noastre de conștientizare și cele caritabile ca  ”Și eu sunt aici”, ”Lumea prin ochii unui copil cu autism”, ”Ne jucăm pe tărâmul culorilor”, ”Serata spiridușilor”, ”Un Brad cu Atitudine”, ”Camera senzorială pentru copii veseli”, ne-am propus să informăm comunitatea și să o atragem spre cauza noastă dedicată copiilor speciali.

 

DE CE ESTE NEVOIE DE ACEST PROIECT?

Intervenția timpurie este esențială  în recuperarea copiilor cu întârziere în dezvoltare. Cu cât mai repede se începe intervenția, cu atât șansele de recuperare sunt mai mari. Din păcate părinții nu au acces la informații unitare atunci când suspectează o întârziere în dezvoltare a copilului. Ghidul îi va ajuta pe părinți să parcurgă mult mai ușor și mai repede pașii de început. Vor ști ce au de făcut dacă micuțul lor nu se dezvoltă la fel ca ceilalți copii și  vor putea începe intervenția terapeutică la timp.

 

CE REZULTATE PROMITEM?

Principalul scop al proiectului este crearea, tipărirea și distribuirea ”Ghidului pentru părinții speciali”. Obiectivul nostru este de a distribui cel puțin 300 de exemplare în grădinițe, cabinetele medicilor de familie, în cabinetele medicilor neuropsihiatrii, psihologilor, în clinicile medicale de pediatrie, precum și direct părinților. Astfel, ne dorim să ajungem la peste 300 de familii care se confruntă cu problema unei întârzieri în dezvoltare. Prin activitățile desfășurate în cadrul proiectului ne dorim să construim o comunitate care să funcționeze ca o echipă multidisciplinară de medici, psihologi, părinți și alți specialiști pentru a sprijini copilul cu nevoi speciale în drumul său spre un diagnostic corect, începerea intervenției terapeutice timpurii și recuperare.

 

CE VA SCHIMBA ACEST PROIECT ÎN TIMIȘOARA ȘI/SAU ÎMPREJURIMI?

Proiectul “Ghid pentru părinți speciali”  va ușura drumul părinților care sunt puși în situația de a caută informaţii din foarte multe resurse atunci când conștientizează că cel mic nu se dezvoltă în ritmul celorlați copii. Astfel, copiii cu nevoi speciale din Timișoara pot beneficia de intervenţie timpurie, șansele de recuperare a întârzierilor fiind mult mai mari. De asemenea, copiii vor putea beneficia de un diagnostic corect, pentru că parintii vor sti exact la cine trebuie să apeleze. Dorim sa  sprijinim părintii din întreaga zonă, precum și la nivel național în demersurile ce trebuie făcute pentru ca cel mic să beneficieze  de intervenție terapeutică timpurie.

 

CE VOM FACE PENTRU CA PROIECTUL SĂ FIE UN SUCCES?

Pentru a atinge obiectivele proiectului, echipa ”Copii și Zâne”, împreună cu voluntarii și părinții beneficiari vor desfășura următoarele  activități pe parcursul celor 10 luni :

– Organizarea  unei serii de mese rotunde cu părinții pentru a definitiva conținutul ghidului și a principalelor lor întrebări. La ce medic trebuie sa merg? Care este rolul medicului de familie în lămurirea problemei copilului meu? Ce face neuropsihiatrul? Este nevoie de analize de sânge? De ce fel de terapie avem nevoie? Unde putem beneficia de servicii de intervenție timpurie? Ce înseamnă diagnosticul? Copilul meu va merge la școală, va vorbi, își va face prieteni? Acestea se pot desfășura la sediul Asociației, precum și în locațiile partenere. Voluntarii și echipa de proiect vor contacta și alți părinți prin comunicate de presă, flyere împărțite în grădinițe și cabinete medicale, prin crearea de parteneriate cu ONG-urile de profil din Timișoara. De asemenea, vor modera discuțiilor și vor culege informațiile relevate de părinți.

-Contactarea specialiștilor: reprezentanți ai medicilor de familie, neuropsihiatri și psihologi. Pentru aceasta, vom face cunoscut proiectul nostru în cabinetele din Timișoara și vom încheia parteneriate de colaborare în construirea ghidului. Vom discuta cu fiecare specialist în parte pentru a afla răspunsuri la întrebările familiilor.

-Definitivarea unui parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș

-Organizarea unei mese rotunde cu părinții și specialiștii

-Promovarea desfășurării proiectului în mass-media prin comunicate de presă, participarea la o emisiune de televiziune

-Tipărirea ”Ghidului pentru părinții speciali” în 300 de exemplare

-Distribuirea ghidului gratuit în grădinițe, cabinete, în ONG-urile partenere, în DGASPC și părinților direct

-Distribuirea ghidului gratuit pe o platformă online pentru a susține un număr cât mai mare de părinți speciali. Ghidul va putea fi descarcat gratuit și pe de sit-ul asociației. Ne dorim ca platforma să conțină mai multe secțiuni cu resurse și informații pentru părinți, specialiști sau alte persoane ce intră în contact cu copilul și familia acestuia. Toate informațiile  din secțiunile platformei vor avea ca scop susținerea famililor la început de drum, care conștientizează că au un copil cu o întârziere în dezvoltare. Acolo vor găsi toți pașii care trebuie să-i urmeze ca să poată beneficia de intervenție timpurie care îi va accelera copilului procesul de recuperare. Ca o extindere a proiectului ne dorim ca platforma să conțină și informații care să vină în sprijinul cadrelor didactice care integrează în școlile și grădinițele de masă copii cu diverse tulburări de dezvoltare, în sprijinul părinților cu copii tipici care au colegi de clasă copii cu întârziere în dezvoltare și vor să afle dacă acel copil va avea vreun impact negativ asupra clasei, în sprijinul medicilor de familie pentru că ei sunt printre primii specialiști care au o legatură directă cu familia și e important să-i comunice părintelui care sunt pașii ce trebuie urmați, informații pentru copiii școlari pe înțelesul lor care au în clasă un coleg cu o întârziere în dezvoltare. De asemenea ne gândim să avem și o secțiune cu ”fratele meu special” cu informații pe înțelesul copiilor care să le ofere sprijin în înțelegerea tulburării fratelui, felul în care îl poate sprijinii și cum să facă față răutăților colegilor.

 

ALTE ORGANIZAȚII,  INSTITUȚII, GRUPURI CARE NE VOR SPRIJINI ÎN PROIECT

Organizația parteneră în proiect încă de la început este “Asociația Construieşte-ți lumea”. Prin proiectele sale, Asociația ”Construiește-ți lumea” dorește să trezească dorința copiilor de a-și aduce contribuția la  o lume mai bună. În cadrul unor proiecte de tipul copii pentru copii, echipa asociației își propune să deschidă micii săi voluntari spre a înțelege problemele comunității în care trăiesc și dificultățile cu care se confruntă persoane de vârsta lor. În ultimii ani, echipa noastră a colaborat cu succes cu Asociația ”Construiește-ți lumea” în evenimente caritabile și de informare.

Pe lângă această colaborare, ne propunem să atragem pe parcursul proiectului și alte ONG-uri din Timișoara care militează pentru drepturile copiilor și ale părinților, precum și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș, cabinete ale psihologilor și medicilor.

 

PARTICIPAREA LA TIMOTION 2017

Dorim să promovăm evenimentul pe pagina noastră de Facebook, pe paginile personale de Facebook, vom împarți fluturași și vom comunica prin email participarea noastră ca și asociație tuturor sponsorilor și partenerilor noștri, atât ONG-uri, voluntari, cât și companii multinaționale din Timișoara.

fotografie principala

INFORMAREA DONATORILOR

Proiectul acesta se adresează comunității locale, dar și celei naționale. De aceea, o variantă foarte simplă și eficienta va fi un comunicat de presă sau chiar o participare la o emisiune locală, așa cum am mai procedat și în trecut. Bineînțeles, dacă avem acces la adresele de email ale donatorilor, am dori să le mulțumim pe email și să îi ținem acolo la curent cu tot ce se întâmplă pe parcursul proiectului. De asemenea, vom pune poze și informații pe Facebook și Linkedin.

 

IMPLICAREA COMUNITĂȚII ÎN DERULAREA PROIECTULUI

În activitatea noastră este nevoie constant de voluntari și cu siguranță acest proiect nu va fi o excepție. Dorim să implicăm voluntarii atât în crearea conținutului pentru broșură, cât și în informarea în grădinițe, diferite evenimente sociale, precum și în crearea de flyere, bannere și materiale publicitare.

 

NEVOI DE FINANTARE PE CARE SPERATI SA LE ACOPERITI PRIN PARTICIPAREA LA TIMOTION

Obiectivul de strângere de fonduri prin TIMOTION este de minim 4300 lei dintr-un buget total de 15.710 lei necesari pentru implementarea proiectului „Ghid pentru părinți speciali”.

Ne propunem să distribuim fondurile strânse la TIMOTION după cum urmează:

  • 2000 de lei vor merge către tipărirea ghidului (300 bucăți);
  • 300 de lei sunt necesari pentru a acoperi cheltuilelile de hosting pe site;
  • 1500 de lei vor fi directionati spre designerul web;
  • 500 de lei vor merge către designul grafic al broșurii.

 

Campionii
nostri

Numar
campioni
1

Maria Hulea , din echipa Copii si Zane

Stiu ce inseamna autismul de vreo 10 ani, desi convietuim cu el de aproape 14. Primii 4 ani au fost de bajbaieli, in lipsa unui diagnostic.

Cea mai dificila perioada e cea de dupa diagnostic, nu doar pentru ca te lupti sa accepti, ci și pentru ca te simti neputincios, nu stii incotro sa o apuci, ce ai de facut sa iti poți ajuta copilul. Cauti haotic si nu stii ce sa discerni, cum sa faci o selectie la toate informatiile ce le gasesti. Si de multe ori, cautand, pierzi timp pretios pentru copilul tau.

Mă bucură mult inițiativa echipei Copii și Zâne și o susțin cu toată ființa mea; eu cred în importanța și utilitatea unui astfel de ghid, vorbind din postura unui părinte al cărui prag i-a fost călcat de zeci de ori de părinți de copii diagnosticați cu autism aflați în căutare de informații.

Suma stransa: 1,100 lei


Donatii directe

HELLA Romania 30 RON HELLA Romania sustine activitatile in care se implica angajatii sai. Pentru fiecare donatie facuta, in vederea participarii la una dintre curse, compania a dublat suma donata, astfel incat fiecare cauza sa aiba posibilitatea de a-si atinge scopul cat mai repede. 
Renate 100 RON Mult succes! 
Anca Cimpean 50 RON Un bine pentru minionii pe care ii ajutam , e un bine pentru minionii de noi! :) 
Florentina Pintea 100 RON Un ajutor mic pentru copii si oameni cu suflet mare. 
Alexia Predut 50 RON
Ciprian Caba 10 RON  
MGI Coutier 5,000 RON Pentru parinti informati si interventie timpurie, spre binele copiilor! 
Ioana Iacob 100 RON  
Anonim 200 RON Succes 
BIBE ADINA 80 RON Cu drag pentru un proiect ce merita sustinut! Mi-as fi dorit sa existe un asemenea ghid cu un an in urma, m-ar fi scutit de multe nopti albe, de cautari, de neliniste. Sper sa devina realitate si sa ajute cat mai multi parinti aflati in aceasta situatie. Mult succes ! :) 
Previous Next