|   Inscriere 

Bike Kitchen: „Atelier comunitar de biciclete in Timisoara”

Suma
stransa
3,500RON
Target
proiect
4,200RON
Procentaj
din proiect
83.3%
Numar
donatii
61

Bike Kitchen Timișoara e un atelier de biciclete independent, non-comercial și comunitar. In 2016 a functionat in incinta Plan Zero. Dorim în primul rând promovarea bicicletei ca mijloc de transport și pornim de la mecanică. Vrem să învățăm bicicliștii din Timișoara să-și iubească bicicleta, să o Avatarîngrijească bine și să o folosească des. La Bike Kitchen nu vi se repară bicicletele ci aveți parte de un atelier cu scule de care vă puteți folosi pentru a vă repara/construi singuri bicicletele sub îndrumarea unui mecanic voluntar. Suntem o echipa auto-organizata de pasionați care își ofera timpul și energia. Mai avem nevoie de bani de chirie, promovare si alcatuire ca asociatiei, pentru ca putem fi mult mai mult decat un proiect.

CINE SUNTEM ȘI CE FACEM?

Plan Zero este un maker space deschis oricui are un proiect de mesterit. Dispunem de scule de mana si electrice pentru a lucra cu lemnul, metalul, print 3d si altele. In 2016, am inceput sa gazduim Bike Kitchen Timisoara, un atelier de reparat biciclete ad-hoc de catre biciclistii timisoreni insisi. Noi dispunem de scule specializate pentru biciclete si ne oferim voluntar timpul si cunostiintele de doua ori pe luna pentru oricine care isi iubeste bicicleta si vrea s-o mentina intr-o stare buna. Atelierul nostru e deschis de obicei in weekend, cate 4 ore pe sesiune, pentru oricine nu ezita sa se murdareasca invatand cum se repara propria bicicleta. Primim donatii de la ulitizatorii atelierului pentru a cumpara consumabile si primim donatii in piese uzate, sau biciclete vechi, de la persoane sau alte ateliere comerciale. Proiectul Bike Kitchen Timisoara este parte a unei retele europene de ateliere autonome de biciclete care anual se reunesc intr-un eveniment auto-organizat numit Cyclocamp. In 2014, am gazduit acest eveniment, la care au participat 50 de mecanici si entuziasti ai bicicletei din toata Europa. De asemenea, participam la evenimente comunitare in diferite locatii ale Timisoarei, precum festivalul Plai, Street Delivery, Access Art, etc.

DE CE ESTE NEVOIE DE ACEST PROIECT?

Pentru a face ca Bike Kitchen Timisoara sa se desfasoare in conditii potrivite pentru un atelier de biciclete, avem nevoie sa inchiriem o camera/ un spatiu in care sculele de bicicleta sa fie permanent prezente si piesele uzate sa fie frumos aranjate pe categorii. De la inceputul acestei initiative, in 2014 si pana in prezent, organizam atelierul in aer liber pentru ca nu avem buget pentru a plati chiria unui spatiu dedicat Bike Kitchen Timisoara. Sculele (zestrea) Bike Kitchen sunt depozitate intr-o cutie care este despachetata la ficare eveniment de reparatii ad-hoc si impachetata la loc la final. Din acelasi motiv, nu am putut accepta toate piesele uzate pe care le-am putea recicla ajutand biciclistii timisoreni sa le monteze pe propriile biciclete.

Desi este o idee foarte apreciata de biciclistii care ne gasesc, Bike Kitchen Timisoara nu e un proiect bine cunoscut in oras din lipsa unui buget pentru promovare. In 2017, am dori sa completam prezenta activa on-line (Facebook, blog) cu o serie de stickere reflectorizante care sa promoveze proiectul offline si sa asigure un plus de vizibilitate biciclistilor timisoreni in trafic.

Ne dorim sa facem primii pasi pentru a trece de la o initiativa informala pentru comunitate la o asociatie de lobby pentru drepturile biciclistilor in Timisoara si pentru promovarea ciclismului in general, in Romania. Pentru aceasta, dorim sa infiintam Asociatia Bike Kitchen care sa poata creste autonom de Asociatia Plan Zero si organic, si sa poata multiplica conceptul de atelier de reparatii biciclete do-it-yourself in alte orase alte tarii.
De asemenea, dorim sa participam ca echipa la evenimentul european Cyclocamp, si sa nu exludem voluntari-mecanici Bike Kitchen care nu isi permit costul transportului. In 2017, dorim sa putem finanta 3 voluntari-mecanici din Timisoara pentru a participa la acest eveniment unde pot cunoaste si invata noi lucruri de la alti mecanici si pasionati.

CE REZULTATE PROMITEM?

Promitem un spatiu fix, bine cunoascut si bine-organizat in care ulitizatorii Bike Kitchen sa poata veni pentru a lucra cu sculele noastre la propriile biciclete sub indrumarea mecanicilor-voluntari. De asemenea, mult mai multe biciclete vor fi folosite in oras, in loc sa isi astepte reparatiile la atelierele comerciale din Timisoara, care oricum in perioada verii nu fac fata cererii biciclistilor. Promitem reciclarea multor piese second hand si ateliere de up-cycling pentru piesele cele care nu mai pot fi deloc folosite in reparatii. Avand un spatiu propriu putem incepe sa filmam sesiuni de reparatii pentru a porni un canal Youtube cu lectii de mecanica in limba romana.

Implicit, atelierul Bike Kitchen Timisoara va fi spatiu de promovare a culturii bicicletei, ca mesaj politic pentru o lume mai sustenabila. Activitatea  a Plan Zero si Bike Kitchen promoveaza concepte civice precum non-discriminarea si solidaritatea. Prin sesiunile de reparatii ad-hoc si prin invatarea unor secrete ale bicicletelor, utilizatorii atelierului se cunosc intre ei, cunosc mecanicii, se simt mandrii de propria indemanare si realizeaza ca atat femeile cat si barbatii sunt capabili de a fi proprii lor mecanici.

Avand sculele si cunostiintele necesare, ne dorim sa putem construi noi modele de biciclete cu diferite functii, precum cele utilitare sau biciclete-tandem, care sa fie gazduite in camera de atelier inchiriata. Cu o bicicleta utilitara (cargo bike), demonstram ca nu e neparat nevoie de masina pentru a cara obiecte multe si grele si ne putem deplasa cu trusa de scule la evenimente din oras care ne invita.

Bike Kitchen Timisoara ii va motiva pe timisoreni sa practice mai mult cicloturismul, prin proiectii de filme si intalnirii in care oamenii isi povestesc propriile aventuri cu bicicleta sau organizare de ture in natura cu bicicleta. Pentru a merge departe nu e nevoie de o bicicleta scumpa, doar de una bine intretinuta, o mica trusa portabila de scule si cunostinte de mecanica.

CE VA SCHIMBA ACEST PROIECT ÎN TIMIȘOARA ȘI/SAU ÎMPREJURIMI?

Proiectul Bike Kitchen Timisoara va pune mai multi biciclisti pe strazile din Timisoara, va aduce mai multi biciclisti la Masa Critica Timisoara pentru a-si face vizibila prezenta in trafic, ii va educa despre mecanica si importanta de a mentine bicicleta intr-o stare buna. De asemenea va atrage atentia ca e mai bine sa ardem calorii decat benzina, atat in oras cat si in afara acestuia. Bike Kitchen isi doreste si sa schimbe mentalitati intr-o directie constructiva si inclusiva: nu exista loc in care bicicleta nu poate sa ajunga, nu e nevoie de un buget mare pentru o bicicleta pentru ca si un model vechi, second-hand bine intretinut te duce departe cu placere, si un mecanic nu e neaparat un barbat!

 

CE VOM FACE PENTRU CA PROIECTUL SĂ FIE UN SUCCES?

Bike Kitchen este deja un succes, in sensul ca functioneza informal si ad-hoc de 2 ani bazat numai pe pasiunea si timpul catorva persoane, in aer liber, fara nici o infrastructura, in afara de curtea interioara a Asociatiei Plan Zero.
Momentan proiectul consta intr-un grup de 10-12 entuziasti cu aptitudini avansate de mecanica de biciclete care isi pun timpul si cunostiintele la dispozitia biciclistilor timisoreni. Mentinem pagina de Facebook a atelierului pentru comunicare si promovare, organizam evenimente de 2 ori pe luna in care oameni diversi invata sa isi repare bicicletele pe loc si contribuie functionarea initiativei.
Suntem nerabdatori sa avem un spatiu propriu in care sa ne organizam mult mai bine si sa trecem la nivelul urmator, dupa modelul atelierelor autonome pe care le cunoastem in afara Romaniei.
Ca resurse avem scule profesioniste de bicicleta, acces la sculele Asociatiei Plan Zero, contacte cu ateliere comerciale de la care am putea primi piese pentru reciclare, cunostinte de mecanica, echipa motivata si legaturi stranse cu ateliere comunitare diy din toata Europa.

 

ALTE ORGANIZAȚII,  INSTITUȚII, GRUPURI CARE NE VOR SPRIJINI ÎN PROIECT

Dorim sa colaboram cu ateliere si magazine de specialitate pentru a primi piese uzate, de exemplu: Biciclete TM, Atelierele Stroescu, Decathlon.

Ateliere autonome din afara tarii ne-au sprijinit in trecut prind donatii de scule: Bike Kitchen Vienna, Cicloficine Paris si ne pot sprijini in viitor prin donatii de biciclete si suport tehnic pentru constructie de biciclete utilitare si biciclete speciale.

Suntem in contact cu alte initiative si grupuri cu valori si obiective comune, precum Repair Cafe Cluj, Festival Plai, Optar Bucuresti, Comunitatea Biciclistilor din Timisoara, Critical Mass Timisoara, etc. Exemplul lor e incurajator pentru un val de bine in Romania.

PARTICIPAREA LA TIMOTION 2017 V2_3

Daca vom fi alesi sa participam la Timotion 2017 vom promova pe pagina Facebook si blogul Bike Kitchen Timisoara, dar si in toate retelele online de iubitori de biciclete din Timisoara. Pentru vizibilitate offline, putem crea o serie de stickere aniversare pentru bicicletele voluntarilor Bike Kitchen.
In primul rand, vor alerga o mare parte dintre voluntarii Bike Kitchen Timisoara, pentru ca sunt oameni activi, pasionati de biciclete si dedicati cauzei acestei initiative. De asemenea, putem atrage alergatori si dintre oamenii care cunosc si folosesc Plan Zero. Credem ca prin cauza bicicletei putem atrage multi alergatori care cred ca Timisoara poate beneficia de o scadere drastica a numarului de masini in trafic.
Pentru ca in cei 2 ani de functionare, Bike Kitchen a ajutat deja cateva sute de timisoreni, credem ca si dintre acestia vom gasi alergatori dornici sa sustina atelierul sa se dezvolte.

INFORMAREA DONATORILOR

Informarea donatorilor o putem face in special online, prin poze cu noul spatiu pe pagina de Facebook Bike Kitchen Timisoara si pe pagina Timotion sau a Fundatiei Comunitare Timisoara.  Vom face un eveniment de inaugurare la care acestia sunt invitati cu drag pentru a vedea organizarea inteligenta a sculelor si pieselor de bicicleta.
Exista deja obiceiul ca dupa fiecare eveniment de reparatii ad-hoc sa prezentam poze pe pagina Facebook Bike Kitchen Timisoara, deci donatorii pot urmari periodic cum decurge activitatea in noul spatiu si evenimentele la care echipa Bike Kitchen va fi prezenta.

IMPLICAREA COMUNITĂȚII ÎN DERULAREA PROIECTULUI

Bike Kitchen Timisoara este organizat de voluntari, acestia sunt esenta initiativei, motorul fiind pasiunea si dedicatia pentru cauza bicicletelor si inclinatia de a-i ajuta pe cei din jur. An de an apar fete noi care revin bucurosi sa ii ajute sa sfatuiasca alti biciclisti. Acesti voluntari isi ofera sfaturile, cunostintele de mecanica si timpul in folosul comunitatii cu placere. De asemenea, vom continua sa incurajam biciclistii care vin la atelier sa doneze voluntar pentru a cumpara consumabile si a putea ajuta pe oricine, indiferent de posibilitati materiale.

 

NEVOI DE FINANTARE PE CARE SPERATI SA LE ACOPERITI PRIN PARTICIPAREA LA TIMOTION

Obiectivul de strângere de fonduri prin TIMOTION este de 4200 lei, care reprezintă bugetul total necesar pentru implementarea proiectului „Bike Kitchen Timișoara”.

Ne propunem să distribuim fondurile strânse la TIMOTION după cum urmează:

  • 1500 de lei vor merge către acoperirea cheltuilelilor de chirie a atelierului pentru 6 luni;
  • 300 de lei vor merge către plata utilităților;
  • 200 de lei vor fi alocați realizării de stickere BikeKitchen reflectorizante;
  • 300 de lei vor fi investiți în echipamente și scule;
  • 900 de lei vor fi alocați înființării asociației BikeKitchen;
  • 600 de lei vor fi alocați transportului a 3 persoane la Cyclocamp 2017;
  • 400 de lei va fi contribuția către bugetul de organizare Timotion.

Campionii
nostri

Numar
campioni
0

Donatii directe

Anonim 200 RON Succes! 
Borghoff Teodora 467 RON Donatie "Bike kitchen" 
Donații La Fața Locului 60 RON Succes! 
HELLA Romania 90 RON HELLA Romania sustine activitatile in care se implica angajatii sai. Pentru fiecare donatie facuta, in vederea participarii la una dintre curse, compania a dublat suma donata, astfel incat fiecare cauza sa aiba posibilitatea de a-si atinge scopul cat mai repede. 
Anonim 100 RON Cu mult drag din Cambridge, MA. 
Anonim 30 RON Succes! 
Martin Ruff 100 RON
Anonim 33 RON Bicicliști și bicicliste pe toate drumurile!  
Zsolt Kovacs 10 RON  
Anonim 50 RON Multa BAFTA! 
Sebastian Ivan 10 RON  
Sebastian Ivan 10 RON  
Ungureanu Victor Stefan 50 RON  
Mihai-Ovidiu Ciobotaru 10 RON  
Previous Next