Asociatia Culturala Teatrul Portabil: „Scoala de vara Teatrul Portabil”
stransa4,150RON
proiect6,000RON
din proiect69.2%
donatii58
Copiii instituționalizați se confruntă adesea cu probleme de integrare socială, care, de cele mai multe ori, apar pe un fond traumatic. Un factor care duce, de regulă, la probleme de comportament. Ei necesită un grad sporit de atenție din partea cadrelor didactice și o mai mare deschidere spre forme educaționale alternative. Asociația Culturală Teatrul Portabil propune terapia prin teatru și dezvoltarea personală prin tehnici de actorie, ca și alternativă la educația formală. Scopul acestui proiect este realizarea unei tabere de dezvoltare personală pentru 10 copii și tineri aflați în sistemul de plasament, finalizată cu un spectacol reprezentat într‐un spațiu teatral profesionist. Atelierele și activitățile zilnice vor fi susținute de traineri‐actori, cu experiență în domeniu, în colaborare cu un psiholog, care va umări personalizarea jocurilor și exercițiilor în funcție de problemele identificate.
CINE SUNTEM ȘI CE FACEM?
Asociația Culturală Teatrul Portabil a fost înființată în anul 2014 cu scopul de a promova, susține și populariza cultura românească în context european, patrimoniul național artistic și cultural, arta teatrală independentă și artiștii autohtoni, cu precădere în acele medii defavorizate, lipsite de acces la cultură, sau în rândul tinerilor, viitorul public de mâine. Ca parte a acestei strategii, asociația a produs mai multe spectacole de teatru, precum „Textul, înainte de toate”, „O comedie despre insomnie”, „Șomer la doi patroni”, „Cântăreața Cheală”, „Strunga oilor” , ,,Eminescu Jurnalist” etc., organizând mai multe turnee și deplasări în peste 30 de spații teatrale diferite din 15 orașe de pe teritoriul României. Totodată asociația a organizat numeroase ateliere de lucru și workshop‐uri de arta actorului, dezvoltare personală, păpuși și marionete, creative writing și lupte scenice, ateliere dedicate în primul rând copiilor, adolescenților și tinerilor, cu scopul de a le oferi acestora repere culturale viabile, aptitudini și competențe necesare pentru dezvoltarea lor ulterioară. Experiența asociației în lucrul cu copiii, în calitate de traineri, s‐a dovedit a fi fructoasă, inclusiv în ceea ce privește tinerii proveniți din medii defavorizate sau cu probleme comportamentale, prin atelierele susținute în cadrul Centrului Pentru Sprijinirea Integrării Familiale și a Tinerilor din Timișoara, centru aparținând DGASPC Timiș.Deși de puțin timp în Timișoara, filiala locală s‐a făcut deja remarcată prin participarea, cu ateliere și cu spectacole, la Student Fest 25, Festivalul Copil în Europa, Street Delivery.10, Ziua Bastionului, Plai 2016, sau Artă‐mă, festival dedicat tinerilor artiști anonimi, aflat la prima ediție. Trupa din Timișoara, alcătuită din 2 actori profesioniști, membri ai asociației și un grup de tineri amatori de teatru, majoritatea studenți, a lansat o trupa de teatru de improvizație, a participat la acțiunea de ecologizare Fă‐ți curat la Muntele Mic, a lansat conceptul de spectacol ,,Zamolxe” și derulează, înprezent, Cursuri de Dezvoltare Personală pentru adulți și cursuri de actorie pentru elevii Liceului Teoretic din Peciu Nou.
DE CE ESTE NEVOIE DE ACEST PROIECT?
Educație pentru un viitor mai bun. Acesta ar fi motto‐ul acestui proiect. Arta este un instrument deosebit de eficient în consiliere și terapie, autocunoaștere și dezvoltare personală / profesională. Teatrul este una din cele mai benefice și facile forme prin care ne putem dezvolta armonios, atât în plan individual, cât și în plan interpersonal. Necesitând o manifestare explozivă a energiilor, actoria este un domeniu față de care tinerii și adolescenții au o foarte mare receptivitate. Pentru tinerii cu istoric de abuz și de traumă, mai ales, teatrul este un instrument excelent de lucru, pentru că nu abordează direct trauma, ci lasă conținutul să se manifeste într‐o manieră inconștientă pentru subiect, prin caracterul ludic al exercițiilor. Prin proiecțiile realizate în cadrul exercițiilor, tensiunea psihică este eliberată, fără retrăirea momentelor dureroase. Prin joc, ei au posibilitatea de a fi altcineva și de a‐și realiza dorințe pe care nu și le pot îndeplini în viața reală. Pentru adolescenții crescuți în sistemul de plasament familial, un astfel de atelier poate avea un rol atât în educație și dezvoltarea personală, cât și în cea profesională, prin identificarea aptitudinilor și prin oferirea de informații despre actorie ca meserie și asupra modului de organizare instituțională a unui teatru și meseriile conexe acestuia (regizor, scenograf, luminist, mașinist etc.). Lucrând în mod direct cu acești copii, în calitate de voluntari în programul educațional Ajungem Mari, al Asociației Lindefeld, sau în cadrul atelierelor Școala de Teatru Portabil, am identificat atât nevoia lor pentru alt fel de abordare educațională, cât și nevoia și dorința de a se exprima într‐un cadru securizant.
CE REZULTATE PROMITEM?
Un rezultat major al acestui proiect, probabil cel mai apreciat de beneficiari, va fi realizarea unui spectacol pe care îl vor putea interpreta într‐un spațiu teatral profesionist, în fața unui public alcătuit din copii și tineri de vârsta lor. Pe lângă faptul că vor avea ocazia să se exprime și să‐și pună în valoare talentul și aptitudinile, atelierul are ca scop bine definit: dezvoltarea abilităților de limbaj și de comunicare ale tinerilor, vorbirea în public, integrarea și coeziunea în interiorul grupului social, lucrul în echipă, orientarea profesională, eliminarea stigmatului social, aprecierea și valorizarea, creșterea stimei de sine, prin identificarea și conștientizarea aptitudinilor și abilităților fiecăruia. Pentru copiii și tinerii care se vor dovedi pasionați de teatru și de actorie, vom dezvolta, ulterior acestui proiect, un program de mentorat, pentru a le urmări evoluția și pentru a‐i încuraja să‐și continue dezvoltarea. Spectacolul realizat va putea fi folosit ulterior în propriul lor beneficiu, dacă centrele care îi au în grijă, tutorii legali sau părinții lor vor fi de acord să continue reprezentațiile. Asociația îi va sprijini în ceea ce privește consilierea și promovarea, precum și prin facilitarea parteneriatelor cu colaboratorii noștri, fără nici un fel de pretenție materială.
CE VA SCHIMBA ACEST PROIECT ÎN TIMIȘOARA ȘI/SAU ÎMPREJURIMI?
Principală schimbare pe care o va aduce acest proiect va fi cea din viețile copiilor și tinerilor, care vor participa în calitate de beneficiari. Ca și ONG, ne dorim să promovăm metodele educaționale alternative, dezvoltarea personală prin tehnici de actorie și arta ca metodă terapeutică. Succesul acestui proiect ne‐ar putea ajuta să ne atingem obiectivele, printr‐o mai bună informare a comunității locale asupra unor astfel de metode. De asemeni, ne dorim să schimbăm mentalul colectiv în ceea ce privește copiii și tinerii proveniți din centre de plasament sau din medii defavorizate. Și anume, faptul că ei nu au nevoie de atenție doar în preajma Sărbătorilor, atunci când sunt copleșiți de dulciuri și de fructe, ci și în restul anului, iar cele mai bune investiții sunt cele în educația lor.
CE VOM FACE PENTRU CA PROIECTUL SĂ FIE UN SUCCES?
Pentru a ne asigura de succesul proiectului, vom prospecta, în primul rând, opțiunile pentru cazare. În principiu, avem în vedere Centrul de Agrement de la Poieni Strâmbu, aparținut de DJST Timiș, dar nu excludem și alte variante. Apoi, vom încerca să obținem parteneriate cu diferite firme sau cu instituții care ne‐ar putea oferi în mod direct resursele de care avem nevoie (alimente, transport etc.) În paralel cu aplicarea pentru Timotion, vom căuta să obținem și alte finanțări sau sponsorizări, pentru a putea lucra cu cât mai mulți copii. Perioada derulării proiectului va fi în vacanța de vară, urmând să stabilim datele exacte, ulterior. Odată demarat proiectul, vom transmite invitația centrelor care apațin de DGASPC Timiș și centrelor particulare, urmând să operăm procesul de selecție a copiilor și tinerilor în funcție de solicitări.
ALTE ORGANIZAȚII, INSTITUȚII, GRUPURI CARE NE VOR SPRIJINI ÎN PROIECT
Principalii noștri parteneri vor fi membrii Asociației Lindenfeld, prin proiectul național Ajungem Mari, care se desfășoară și în județul Timiș, de aproape 2 ani. Unul din membrii asocației noastre a coordonat acest proiect în plan județean pe parcursul unui an, timp în care am avut mai multe colaborări reușite, cu diferite ocazii (Street Delivery.10, Plai 2016, Petrecerea Toamnei, ateliere susținute în cadrul Centrului de Tineri). Ajungem Mari ne poate susține atât cu resurse financiare, cât și umane, prin voluntarii care fac parte din proiect. Pentru reprezentarea spectacolului, vom contacta Teatrul Merlin, Teatrul Național sau Teatrul Thespis.
PARTICIPAREA LA TIMOTION 2017
Conceptul Timotion se potrivește perfect cu idealurile și cu scopurile Asociației Culturale Teatrul Portabil. Teatrul Portabil este un teatru în mișcare, orientat către spectator. În primul rând, ne vom alcătui echipă de alergători, apoi vom promova evenimentul în mediul online și offline și vom organiza reprezentații gratuite și evenimente de fundraising în cadrul cărora ne vom prezenta ca și asociație, ne vom face cunoscute obiectivele și vom promova acest proiect. Considerăm că o abordare directă a publicului țintă este cea mai eficientă și vrem să creem o relație cu potențialii alergători sau donatori, încă de la început.
INFORMAREA DONATORILOR
Vom posta regulat informații atât pe pagina de Facebook Timotion, cât și pe cea a noastră. În ceea ce privește pozele în care apar copii minori, le putem publica doar dacă primim acordul centrelor/părinților/tutorilor, dar le putem arăta sponsorilor/donatorilor. Odată demarat proiectul, vom dezvolta o platformă online (fie o pagina de Facebook a proiectului, fie un blog), unde să transmitem transparent informații despre derularea proiectului, atât în fazele preliminarii, cât și în perioada de derulare. Rezultatele se vor vedea cel mai bine în produsul final, adică la spectacolul unde vom invita pe toți cei care au sprijinit acest proiect.
IMPLICAREA COMUNITĂȚII ÎN DERULAREA PROIECTULUI
Voluntarii se pot implica atât în procesul de promovare și mediatizare a proiectului, cât și în proiect în sine, prin participarea la atelierele zilnice (în limita posibilităților de cazare și acomodare) sau la organizarea spectacolului final.
NEVOI DE FINANTARE PE CARE SPERATI SA LE ACOPERITI PRIN PARTICIPAREA LA TIMOTION
Obiectivul de strângere de fonduri prin TIMOTION este de minim 6000 lei dintr-un buget total de 18,080 lei necesari pentru implementarea proiectului „Școala de vară Teatrul Portabil.
Ne propunem să folosim fondurile strânse la TIMOTION pentru acoperirea costurilor de cazare a 10 copii, 2 educatori, 3 traineri și un bucătar, timp de 10 zile, la Centrul de agrement Poieni Strâmbu.